KÖŞK YANGININDA ŞÜPHELİ GELİŞME

KÖŞK YANGININDA ŞÜPHELİ GELİŞME

İtfaiye raporu ne diyor?

Üsküdar’da Fethipaşa Korusu içinde bulunan ve yangın sonucu küle dönen tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü ile ilgili hazırlanan itfaiye raporunda, yangının çıkış nedeninin belirlenemediği ifade edildi.

Yangın sırasında çok sayıda itfaiye ekibi müdahalede bulunmuş ancak alevlerin önüne geçilememişti. Kullanılmaz hale gelen köşkteki yangın ile ilgili ortaya çıkan itfaiye raporu ise dikkat çeken bilgiler taşıyor. Cengiz İnşaat tarafından satın alındığı ve sigortasının bulunmadığı belirtilen köşkte, yangının hangi sebeple başladığına ilişkin bulguya ulaşılamadı.

Birgün gazetesinin haberine göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Anadolu Yakası İtfaiye Müdürlüğü tarafından yangından 3 gün sonra hazırlanan 1 Temmuz 2014 tarihli raporda, yangının çıkış sebebinin tespit edilemediği belirtildi. İtfaiye tarafından yapılan araştırmada köşkte yangın çıkmasına neden olabilecek herhangi bir elektrik bağlantısı olmadığı da ifade edildi. Raporun, kundaklama ihtimalini güçlendirdiği kaydedildi.

İtfaiyenin raporunda yangına müdahale edilmeden önce ‘köşkün alevli surette yanmakta olduğu ve yangının ormanlık alana sirayet ettiği’ belirtildi. Raporda şu ifadelere yer verildi: Olay yerine ulaşıldığında, yangın sebebi ile çatısı tamamen çöken, ikinci kat dahili alevli surette yanan metruk köşke dahilden müdahale imkânı olmadığından, hariçten ve binanın tüm cephelerine müdahale edilerek, 45 dakika içerisinde yangın kontrol altına alınmış ve soğutma çalışmaları başlamıştır. Ayrıca ormana sirayeti önlemek için yerden müdahale edilirken hava desteği de alınmış ve sirayet önlemiştir. Yapılan araştırmada metruk köşke elektrik bağlantısı olmadığı tarafımızdan tespit edilmiş, köşkün tamamen yanması nedeniyle yangın çıkışına sebep olacak herhangi bir unsura rastlanmadığından çıkış sebebi tarafımızca tespit edilememiştir.”

Meydana gelen yangın nedeniyle ahşap köşkün tamamen, köşk çevresindeki çam ağaçlarının da kısmen yanmaktan dolayı zarar gördüğünün kaydedildiği raporda, ortaya çıkan zararın bilirkişiler tarafından tespit edilmesinin uygulan olacağı belirtildi. Gazetenin haberinde “Cengiz İnşaat tarafından satın alınarak restorasyonu planlanan köşkün sigortasız olması ise dikkat çekti. Tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü, İstanbul 3 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 8 Ocak 2002’de yıkılmadan korunması gereken 1. grup kültür varlığı olarak tescillenmişti.” denildi.

Haberde Cengiz İnşaat’ın yangından 5 gün önce aldığı izne de değinilerek “Yangından sadece beş gün önce 23 Haziran 2014’te tarihi köşkün restorasyonu için ön izinlerin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından verildiği ortaya çıkmış, bu durum kundaklama kuşkusu yaratmıştı.” ifadelerine yer verildi.

Yangından sonra Cengiz İnşaat tarafından yapılan açıklamada tarihi köşkün aslına uygun olarak restore edeceğini ve yapıya sahip çıkacağını belirtmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı