KÖRLÜK TARİH OLUYOR

KÖRLÜK TARİH OLUYOR

Londra'da bulunan Moorfields Göz Hastanesi’nden Professor Lyndon Da Cruz, 60 yaşındaki görme engelli bir kişiye yapılan kök hücre nakliyle tekrar görmeye başlaması körlüğe umut oldu.

İngiliz bilim adamları ileri yaşta görülen ve tıbbın çaresiz kaldığı körlüğü tedavi etti.Makula dejeneresansı hastası kadın embriyodan alınan kök hücre nakliyle görmeye başladı. 


LONDRA’DAKİ Moorfields Göz Hastanesi’nden Professor Lyndon Da Cruz tarafından 60 yaşında görme yitisini kaybetmiş hastaya yapılan operasyon körlüğe umut oldu. İsmi açıklanmayan hasta geçen aralık ayından bu yana üç kür halinde yapılan embriyonik kök hücre nakliyle görmeye başladı. Independent gazetesinin manşetten duyurduğu habere göre, Prof. Lyndon Da Cruz liderliğindeki ekibin yaptığı operasyonların ardından hastada hiçbir komplikasyon gelişmedi. Hasta yıllar sonra görmenin mutluluğunu yaşıyor. Yöntem ilk aşamada 
10 hastadan birine uygulanırken, başarılı sonuçların ardından listede bekleyenlerin de önümüzdeki 18 ay içinde ameliyata alınacağı açıklandı.
 
45 dakikada bitti


Tıpta ‘AMD’ olarak bilinen yaşa bağlı ‘yaşa bağlı makula dejeneresansı’ retinada yağlı lipid metaryal birikmesi ya da kılcal damarlarda kanamayla başgösteriyor. Önce renkler sonra biçimler bulanık hale geliyor. Ani görme kayıplarına yol açan hastalık ilk bir yıl içinde diğer gözde de başlıyor. Bugüne kadar tedavisi olmayan hastalık yüzünden kişi günlük işlerini sürdüremez hale geliyordu. Profesör Da Cruz, embriyonik hücrelerle yama tekniğini 10 yıl boyunca fareler üzerinde denedi. Yöntemin başarısı üzerine insan deneyleri için izin geçtiğimiz aralık ayında çıkınca vakit kaybetmeden operasyona girdi. Kök hücreleri tüp bebek tedavisi sırasında oluşturan ancak hiç kullanılmadan bağışlanan embriyolardan aldıklarını duyuran Da Cruz, ameliyatın lokal anestezi altında 45 dakika sürdüğünü açıkladı. 

haberport