KORKUNÇ HASTALIK  ONU DA YAKALADI 130 KİLO OLDU

KORKUNÇ HASTALIK ONU DA YAKALADI 130 KİLO OLDU

Nasıl geçtiği bilinemeyen bir parazit neden oluyor

ZONGULDAK'ın Kilimli İlçesi'nde emekli memur Rasim Sarıbaş, 'fil hastalığı' olarak bilinen 'lenf ödem' ile ayak ve bacaklarında oluşan şişlikler nedeniyle 130 kiloya ulaştı.

FİL HASTALIĞI

Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nden emekli 61 yaşındaki Rasim Sarıbaş'a, 1987'de Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'nde fil hastalığı teşhisi konuldu. Eşi 19 yıl önce ölen ve oğlu ile birlikte yaşayan Sarıbaş, tedavi görmesine rağmen hastalığı ilerledi. 2007'de sağ, 2011'de sol ayak ve bacaklarında şişlikler artan Sarıbaş, 130 kiloya ulaştı. Yürümekte güçlük çektiğini belirten Rasim Sarıbaş, Zonguldak'ta ve İstanbul'da birçok hastaneye gitmesine rağmen hastalığına bir çare bulunamadığını söyledi. Sarıbaş, şöyle konuştu:

BAZILARI TEDAVİSİ YOK DİYOR BAZILARI VAR DİYOR

"Doktorların bazıları 'tedavisi yok', bazıları ise 'var' diyor. Ben de ne yapacağımı şaşırdım. Çocuklarım iyileşmem için bilgisayardan araştırma yapıyor, doktorlara götürüyorlar. Kızım İstanbul'da öğretmen. Onun yanına gidip yeniden tedavi görmek istiyorum."

118297-fil-adam---5.jpg

FİL HASTALIĞI NEDİR?

Fil hastalığı ya da elefantiyazis, Wuchereria bancrofti ve Brugia malayi adlarındaki ipliksi solucanların neden olduğu, en çok tropikal bölgelerde görülen bir hastalıktır. Bazen lenf ödemi (lymphedema) için de "fil hastalığı" adı kullanılır.

Neden ve sonucu

Yuvarlak biçimli asalak solucanların üreme biçimleriyle bıraktığı larvaların, sivrisineklerle taşınması yoluyla insanlara geçmesi sonucunda başlangıç gösteren fil hastalığının en önemli özelliği; lenf damarlarını tıkayarak iltihaplanmaya yol açmasıdır. Bunun sonucunda özellikle ayak ve bacaklarda aşırı şişme görülür. Fil hastalığı, aynı zamanda kanser dokusunun lenf yollarını tıkamasıyla radyoterapi ya da ameliyatta lenf yollarının hasar görmesiyle de gerçekleşebilir. Akkan (lenf) sıvısının çoğalması ya da dolaşıma girmeyip deri altı ve doku aralıklarına yayılmasıyla vücudun belirtilen bölgelerinde, ek olarak kol ve yüzde şişmelere neden olur.

Tanı ve gelişimi

Bacakların alt kısımlarında, üreme organları ve ayaklarda başlayan ağrılı şişmeler kansere dönüşebilir. Şişliğe bastırıldığında parmağın bıraktığı çukur, hastalığın tanı belirtisidir. Zamanla deri kalınlaşır, renk değiştirir. Fil derisini andırır hale gelir. Şişmelerle birlikte öksürük ve hafif ateş de hastalığın belirtilerindendir. Gece saatlerinde alınan kan örneklerinde mikrofilaryaların görülmesi, hastalığın kesin tanısıdır.

Tedavi

Tedavide hijyen büyük önem taşır. Fazla derinin cerrahi yolla alınmasının yanı sıra, ilaç tedavisi (dietilkarbamezepin - DEC) uygulanır. Fizyoterapi, cerrahi müdahaleyle birlikte yürütülür. Bacaktaki şişliğin inmesi için, bacak yükseğe kaldırılırak, lenf sıvısının tıkanıklığı aşması için de varis çorapları uygulanır.

Görüldüğü yerler ve kısmi önlem

Fil hastalığı, Uganda, Tanzanya, Kenya, Rwanda, Burundi, Sudan ve Etyopya'da, Türkiye'de ise; Alanya, Elazığ, Çubuk ve Samsun'da rastlanmakta olup, asıl tropikal bölgelerde rastlanmakta, bu bölgelerde bulunulduğunda, sivrisineklere karşı cibinlik altında uyumalı ve böcek ilacı kullanmalıdır. (wikipedi)

Kaynak:Haber Kaynağı