KORE'DEKİ ANLAŞMAZLIĞA PAPA EL KOYDU

KORE'DEKİ ANLAŞMAZLIĞA PAPA EL KOYDU

İşte o ziyaret

Geçen yıl Mart ayında göreve seçilen Papa, Brezilya, Ürdün, Filistin ve İsrail'i kapsayan Kutsal Topraklar ziyaretinin ardından, üçüncü gezisini Güney Kore'ye yapıyor.

Papa, yolculuğunun başlamasından önce Twitter'daki resmi hesabından bir mesaj paylaşarak, 'Yolculuğumun başladığı gün, sizi Kore ve tüm Asya için duama katılmaya davet ediyorum’ çağrısında bulundu. Kendisi için tahsis edilen, Alitalia Havayolları'na ait bir uçakla dün Roma Fiumicino Havalimanı'ndan hareket eden Papa'yı, İtalya Başbakanı Matteo Renzi uğurladı. Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin, bazı din adamları ve çok sayıda gazetecinin kendisine eşlik ettiği Papa, her zaman olduğu gibi siyah deri çantasını kendisi taşıdı. 11 buçuk saatlik bir yolculuğun ardından yerel saatle 10.30'da Seul'e varan Katolik ruhani lider, öğleden sonra Güney Kore Devlet Başkanı Park Guen-Hye tarafından başkanlık sarayında törenle karşılanacak.

GÜNEY VE KUZEY KORE İÇİN BARIŞ DUASI YAPACAK

13-18 Ağustos tarihlerini kapsayacak olan seyahati boyunca Papa, 6. Asya Gençlik Günleri kapsamında, Asya ülkelerinden gelen 50 bine yakın gençle stadyumda bir araya gelecek; din adamları, yoksullar, hastalar ile buluşacak. 18 ve 19. yüzyıllarda yaşamlarını yitirmiş olan 124 Katolik Koreli şehidinin azizlikten önceki mertebe olan ermişliğe yükseltileceği ayini yönetecek. Papa'nın, Nisan ayında batan ve 300 kişinin yaşamını yitirdiği Sewol adlı feribottan sağ kurtulan öğrencilerle de bir araya geleceği kaydedildi. Papa, ziyaretinin son gününde Seul'deki Myeong-dong Katedrali'nde gerçekleştireceği 'Barış ve Uzlaşma' temalı ayinle, on yıllardır ihtilaf halinde olan Güney ve Kuzey Kore arasında barış ve uzlaşmanın sağlanması için dua edecek. Papa'nın, bu vesileyle iki Kore arasında bir uzlaşma ışığı görmeyi umut ettiği belirtiliyor.

KUZEY’DEN İZİN ÇIKMADI

Kuzey Koreli 10 Katolik din adamının da, Papa'nın düzenleyeceği bu ayine katılacağı öne sürülse de, Seul Başpiskoposluğu'nun davet ettiği bu din adamlarına, Kuzey Kore yönetiminin izin vermediği ortaya çıktı. Öte yandan, nüfusunun yaklaşık yüzde 10'u Katolik mezhebine bağlı olan Güney Kore'de, bu sayının her geçen gün hızla arttığına dikkat çekiliyor. Papa'nın ziyaretinin gerekçelerinin başında, Güney Kore'de son 10 yılda Katolik nüfusun yüzde 30 artarak, 5,5 milyona ulaşmış olmasının geldiği ifade ediliyor.

ÇİN, PAPA'NIN HAVA SAHASINI KULLANMASINA İZİN VERDİ

İtalyan basınında yer alan bilgilerde, Çin Halk Cumhuriyet'i kurucu ve önderlerinden Mao Zedong zamanından beri ilk kez bir Papa'nın, Vatikan'ın diplomatik ilişkilerinin bulunmadığı Çin hava sahası üzerinden Kore'ye geçtiği belirtildi. Papa'nın bu nedenle, hava sahasını kullanmalarına izin veren Çinli yetkililere teşekkür içeren bir telgraf göndereceği kaydedildi. Bu eylem, Pekin yönetimi ile Vatikan arasında bir yumuşama belirtisi olarak yorumlanıyor. Nitekim, 6-9 Ekim 1989 tarihleri arasında Seul'e bir ziyaret gerçekleştiren Papa 2. Jean Paul'un Çin üzerinden uçuşuna izin verilmemiş, ruhani liderin taşıyan uçak rotasını daha da uzatmak zorunda kalarak, Sovyetler Birliği üzerinden oraya ulaşmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı