Kopya skandallarına önlem yerine örtbas etme yasası!

Kopya skandallarına önlem yerine örtbas etme yasası!

Prof. Dr. Ali Demir’in başkanlığa getirilmesinin ardından Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nde (ÖSYM) yaşanan dizi dizi skandalın ardından yeni kopya skandallarının ortaya çıkmasını önlemek için sınav sorularına ve yanıtlarına tam gizlilik getirildi. Ar

Prof. Dr. Ali Demir’in başkanlığa getirilmesinin ardından Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nde (ÖSYM) yaşanan dizi dizi skandalın ardından yeni kopya skandallarının ortaya çıkmasını önlemek için sınav sorularına ve yanıtlarına tam gizlilik getirildi. Artık isteyen ÖSYM’den bilgi edinme yoluyla sınav sorularını alamayacak.

Skandal niteliğindeki düzenlemeyi Türk Tabipler Birliği (TTB) ortaya çıkardı. TTB’nin yaptığı açıklamaya göre; inanılmaz düzenleme, geçtiğimiz hafta Meclis’te kabul edilen torba yasayla yapıldı. Yasayla ÖSYM tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar Bilgi Edinme Hakkı Yasası’nın kapsamı dışına çıkartıldı.

Yasayla soru ve yanıtlar, Bilgi Edinme Hakkı Yasası kapsamında yer almayan devlet sırrı, ticari sır, istihbarat, kişilik hakkı gibi soru sorulamayan, bilgi istenemeyen konular arasına sokuldu. 

Yasanın Meclis’teki görüşmeleri sırasında düzenlemeye muhalefetten gelen tepkiler üzerine ÖSYM bürokratlarının,“soru bankasındaki soruların birden fazla sınavda kullanıldığı, ileride yapılması planlanan elektronik sınavlar için sorulara ihtiyaç duyulacağı, soru bankasının ihtiyaç ölçüsünde yenilenemediği”savunmasını getirerek, düzenlemenin sınav skandallarını saklamaya dönük olmadığını iddia ettiği belirtildi.

Skandal düzenlemeyi gündene getiren Türk Tabipler Birliği’nden yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“Bu Yasa ile engellenen, sınav soru ve yanıtlarının bir biçimde elde edilmesi halinde bunların yayınlanıp tartışılması değil, isteyenlere Kurum tarafından verilmesidir. Günümüz teknolojik araçları düşünüldüğünde sınav soru ve yanıtları her koşulda öğrenilerek, açıklanabilecektir. Bu koşullarda, ÖSYM’nin getirdiği engel, sadece erişimi güçleştirecek, vatandaşlar arasında eşitliği zedeleyecektir.

“ÖSYM tarafından özellikle son yıllarda yapılan sınavlardaki ağır sorunlar ve bunların karşısında yönetimin izlediği tutum unutulmuş değildir. Hemen her sınavda kimi zaman soruların güvenliğinin sağlanamadığı çoğu zaman da sorulardan bir kısmının yanlış olduğu kısa zamanda anlaşılmıştır. 

“Kurumlar, kamu hizmetini iyi yapmalı ve yaptığı işlerin hesabını verebilmelidir. Kamu hizmetinin iyi yapılıp yapılmadığının denetlenebilmesinde en önemli unsur ise açıklığın sağlanmasıdır. ÖSYM, hesap verebilen yönetimin gereği olarak, yaptığı sınavların soru ve yanıtlarını kamuoyu ile paylaşmalı; bilimsel yöntemlerle ortaya konulan eleştirileri karşılayabilecek bir yönetim yapısını da oluşturmalıdır.”