KONGREDEN OBAMA'YA TÜRKİYE UYARISI

KONGREDEN OBAMA'YA TÜRKİYE UYARISI

Türkiye’de son zamanlardaki demokrasinin temel ilkelerine aykırı gelişmelerden duydukları kaygıyı da dile getiren iki Kongre üyesi, basın özgürlüğü ihlallerine de dikkat çekti.

ABD Kongresi üyeleri, ABD Başkanı Barack Obama’yı, 1 Kasım’da yapılacak genel seçimler öncesinde, seçimlerin adil, özgür ve güvenli geçmesi konusunda uyardı.

ANTİDEMOKRATİK GELİŞMELER

Seçimlerin bağımsız şekilde yapılabilmesi için Obama’nın Türk hükümetini teşvik etmesini isteyen Amerikalı milletvekilleri, Türkiye’de son zamanlarda yaşanan anti-demokratik gelişmelerden duydukları kaygıları da dile getirdi.

65 VEKİLİN İMZASI VAR

Mektupta, Türkiye’de son zamanlarda yaşanan basın özgürlüğü konusundaki ihlallere dikkat çekildi. ABD Kongresi’nden 65 milletvekilinin imzası bulunan mektupta, Türkiye’de 1 Kasım tarihinde yapılacak olan genel seçimlerin ‘özgür ve adil’ olamayacağı konusundaki endişeler paylaşıldı. Milletvekilleri, “ABD olarak Türkiye’de bağımsız, açık, şeffaf ve adil bir seçim yapılmasına destek verilmesi gerektiği” dile getirildi.


1 Kasım’da yapılacak seçimler öncesi özgür basına yönelik baskıların arttığına dikkat çekilen mektupta, ‘’Adil bir seçim ancak hükümetlerin ifade özgürlüğü, hukukun üstünlüğü ilkesi ile toplumun rahatça tartışılabildiği ortamları yaratması ile olanaklıdır” denildi.


Bu yıl Türkiye’de ikinci kez genel seçimlere gidileceğini hatırlatan milletvekilleri, 7 Haziran seçimlerinde hiç bir partinin hükümetin kurulması için yeterli çoğunluğu elde edemediğine değinerek, “Yapılacak bağımsız bir seçim Türkiye önderliğinde bölgede demokrasinin gelişimine katkı sağlarken, radikal grupların varoluş nedenlerini de zayıflatır” görüşüne yer verildi.

Birçok uluslararası kuruluşun Türkiye’deki seçimlerin halkın özgür iradesini yansıtması konusunda endişelerini hali hazırda dile getirdiğini belirten milletvekilleri, “Amerika Birleşik Devletleri, Türk hükümetini 1 Kasım seçimlerinin bağımsız şekilde yapılması konusunda teşvik etmeli’’ uyarısında bulundu.

2-159.jpg

 

Kaynak:Haber Kaynağı