KOBANİLİ KÜRTLERE CENEVRE ŞOKU

KOBANİLİ KÜRTLERE CENEVRE ŞOKU

1 Aydan fazla bir süredir Cenevre'de yapılacak olan Suriye Çözüm Konferansına Kobanili Kürtleri temsilen PYD Lideri Salih Müslim'in katılacağı iddiaları vardı. BBC ayrıntılarını yazdı.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, Suriye'deki krizin çözümü amacıyla Cuma günü BM'nin arabulucuğunda Cenevre'de yapılacak görüşmelere katılmak için herhangi bir davet almadığını söyledi.

BBC REUTERS'E DAYANDIRDIĞI HABERİNDE ŞÖYLE YAZDI

İngiliz Reuters haber ajansına konuşan Müslim, ayrıca herhangi bir Kürt temsilcinin de davet aldığına yönelik bir bilgisi de bulunmadığını belirtti.

MÜSLÜM'ÜN AÇIKLAMASI

"Elbette biz içtenlikle görüşmelere katılmak istiyoruz. Görüşmelere katılmamamız halinde, 3. Cenevre görüşmelerinin de 2. Cenevre görüşmeleri gibi başarısızlıkla sonuçlanacağını düşünüyoruz. Zira o görüşmelerde de bazı taraflar dışlanmıştı."
"Elbette biz sahada birçok insanı temsil ediyoruz. Biziş dışlayarak siyasi çözüm açısından iyi bir şey yapmıyorlar."
Salim Müslim daha önce Reuters'a yaptığı açıklamada ise Cenevre'ye davet edileceğini söylemişti.
Öte yandan Suriye Demokratik Meclisi Eş Başkanı Heysem Menna Cenevre görüşmelerine davet edildi.
Menna "Bir müzakereci olarak görüşmelere davet edildim" dedi.
PYD bu meclisin en büyük bileşeni.
Arap, laik Buğday Hareketi lideri Menna'nın daveti kendi hareketi adına mı, Suriye Demokratik Meclisi adına mı davet edildiği henüz net değil.

TIKLAYIN - SURİYE ORDUSU ŞEYH MASKİN KENTİNİ ELE GEÇİRDİ

Çavuşoğlu 'Boykot ederiz' demişti
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Cenevre'de yapılacak barış görüşmelerine PYD'nin de davet edilmesi halinde, Türkiye'nin müzakereleri boykot edeceğini açıklamıştı.

salih-muslim-2.jpg

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi toplantıları için bulunduğu Strasbourg'da NTV televizyonuna konuşan Çavuşoğlu, "Giderler başka yerde görüşürler, orada başka şeyler yaparlar ayrı bir şey. Ama müzakere heyetinin içinde PYD unsurları olamaz. Terör örgütleri olamaz. Türkiye'nin bu konudaki tutumu nettir" demişti.
Rusya, PKK'nın Suriye'deki kolu olarak görülen PYD'nin muhaliflerin delegasyonuna dahil edilmesini talep ediyordu.

TÜRKİYE VE ARAPLAR İSTEMEDİ

Türkiye ve Suudi Arabistan'ın desteklediği Sünni Arap muhalifler ise PYD'yi Cenevre'de görmek istemiyordu.

PKK, Türkiye'nin yanı sıra Batılı ülkelerin de "terör örgütleri" listesindeyken, PYD'nin silahlı kanadı olarak görülen YPG, Suriye'nin kuzeyinde ve kuzeydoğusunda geniş bir bölgeyi kontrol altına alarak, IŞİD'e karşı ABD liderliğinde oluşturulan uluslararası koalisyonun önemli bir müttefiğine dönüşmüş durumda.

Kaynak:Haber Kaynağı