KKTC Akdeniz Oyunlarında Neden Yok?‏

KKTC Akdeniz Oyunlarında Neden Yok?‏

Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan KKTC'nin 17.Akdeniz Oyunları'nda olmaması hakkında Gençlik ve Spor Bakanı'na soru önergesi verdi...

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’dan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’a Akdeniz Oyunları ile ilgili soru önergesi:

20 Haziran’da Mersin’de görkemli bir törenle başlayan 17.Akdeniz Oyunları devam ederken MHP’li Lütfü Türkkan oyunlarda KKTC’nin olmamasını TBMM gündemine taşıdı. 
 
KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ AKDENİZ OYUNLARI’NDA NEDEN YOK?                 

17.Akdeniz Oyunları’nda KKTC’nin olmaması ile ilgili Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’a yazılı soru önergesi veren MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, oyunlara 24 ülkeden yaklaşık 6 bin sporcu katıldığını yazdığı soru önergesinde Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin yanı sıra denizle bağlantısı olmayan Andorra, San Marino, Sırbistan ve Makedonya’nın da oyunlara katıldığını belirtti. 
 
Güney Kıbrıs Rum Kesimi 'Kıbrıs Cumhuriyeti' bayrağıyla temsil edilmesine rağmen KKTC GÖZLEMCİ OLARAK BİLE YOK
 
Konuyla ilgili 4 soru yönelten MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Bakan Kılıç’a 
Akdeniz Oyunları’na katılacak ülkelerin neye göre belirlendiğini, ülkemizdeki bu organizasyona katılan ülkelerin davet edilerek mi geldiklerini sordu. Türkkan, Bakan Kılıç’a bu ülkeler davet edilirken hangi kriterler dikkate alınıyor dedi.
 
KKTC’NİN OYUNLARDA YER ALMAMASI ADİL BİR UYGULAMA MI?
 
Yazılı soru önergesinde; 17.Akdeniz Oyunları’nda denizle bağlantısı olmayan Andorra, San Marino, Sırbistan ve Makedonya gibi ülkeler oyunlara katılırken Akdeniz’de yer alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin oyunlarda yer almamasının adil bir uygulama olup olmadığını soran MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Bakan Kılıç’tan Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin 'Kıbrıs Cumhuriyeti' bayrağıyla temsil edilmesine rağmen, Kıbrıslı Türkler'in müsabakalara gözlemci statüsüyle dahi davet edilmemesinin haklı gerekçeleri nelerdir sorusuna da yanıt vermesini istedi. 
 
             
İşte O Önerge:



TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.25.06.2013
 
 
Lütfü TÜRKKAN
Kocaeli Milletvekili   
 
17.Akdeniz Oyunları Mersin’de 20-30 Haziran 2013 tarihleri arasında düzenlenmiş, oyunlara 24 ülkeden yaklaşık 6 bin sporcu katılmıştır. Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin yanı sıra denizle bağlantısı olmayan Andorra, San Marino, Sırbistan ve Makedonya da oyunlara katılmıştır. Ülkemizde düzenlenen 17. Akdeniz Oyunları’nda Güney Kıbrıs Rum Kesimi de yer almakta; ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden hiçbir sporcu mücadele etmemektedir.  

Bu nedenle;

1) Akdeniz Oyunları’na katılacak ülkeler neye göre belirlenmektedir, ülkemizdeki bu organizasyona katılan ülkeler davet edilerek mi gelmişlerdir, davet edilerek geldilerse Türkiye bu ülkeleri davet ederken hangi kriter ya da kriterleri dikkate almıştır?

2) 17.Akdeniz Oyunları’nda Güney Kıbrıs Rum Kesimi yer almasına rağmen neden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yer almamaktadır?

3) Denizle bağlantısı olmayan Andorra, San Marino, Sırbistan ve Makedonya gibi ülkeler oyunlara katılırken Akdeniz’de yer alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin oyunlarda yer almaması adil bir uygulama mıdır?

4)Oyunlarda Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin 'Kıbrıs Cumhuriyeti' bayrağıyla temsil edilmesine rağmen, Kıbrıslı Türkler'in müsabakalara gözlemci statüsüyle dahi davet edilmemesinin haklı gerekçeleri nelerdir?