Kızıldere Direnişçileri Mahir Çayan ve 9 Arkadaşı Tüm Yurt'da Anıldı

Kızıldere Direnişçileri Mahir Çayan ve 9 Arkadaşı Tüm Yurt'da Anıldı

Kızıldere Direnişçileri Mahir Çayan ve 9 Arkadaşı Tüm Yurt'da Anıldı

TAKSİM'DE KIZILDERE ANMASI
 
Mustafa ÖZDABAK/İSTANBUL

TOKAT'ın Niksar İlçesi'ne bağlı Kızıldere Köyü'nde düzenlenen operasyonda öldürülen 1968 kuşağının devrimci gençlik liderlerinden 
 
MAHİR ÇAYAN VE 9 ARKADAŞI TAKSİM DE ANILDI
 
Direnişin ve Dayanışmanın Tarihi Onurumuzdur Platformu adı altında bir araya gelen bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları saat 14.00 sıralarında Taksim Meydanı'nda Mahir Çayan, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Ertan Saruhan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz, Ahmet Atasoy, Cihan Alptekin ve Ömer Ayna'nın fotoğrafları ile bir araya geldi. 
 
Yaklaşık 500 kişi, 'Devrimci dayanışma onurumuzdur', 'Yaşasın devrimci dayanışma' yazılı pankart ve dövizler, 'Mahir, Hüseyin, Ulaş, kurtuluşa kadar savaş', 'Devrim şehitleri ölümsüzdür' sloganları ile Galatasaray Meydanı'na yürüdü. Galatasaray Meydanı'nda ortak basın açıklamasını okuyan İstanbul Tabip Odası eski Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Nazmi Algan şunları söyledi:
 
"41'inci yılında direnişin ve dayanışmanın onurlu tarihine birlikte sahip çıkıyoruz. On'lar Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamlarını engellemek için NATO'nun Ünye radar üssünde görevli 3 teknisyeni kaçırmışlardı. Kuşatıldıkları kerpiç bir köy evinde devlet tarafından öldürüldüler. Ama Kızıldere devrimciler için her zaman onurlu mücadele tarihinin en kritik eşiklerinden birisi oldu. Bizler için nice mücadelelere ışık, türkülere konu olan direniş örneğidir. Kızıldere boyun eğmemektir. Onların mücadelesi bu ülke topraklarında her zaman eşitlik, özgürlük, barış mücadelesinin yol göstericisi olmuştur. Onlar yola çıktıklarında emperyalizme ve onun işbirlikçilerine karşı mücadele, bu ülkenin üniversitelerinden mahallelerine, fabrikalarına, köylerine doğru yayılıyordu. Tarihin defalarca gösterdiği gibi halkın kendisi için hayatını feda edenleri asla unutmadığını ve hiçbir gücün unutturmaya yetemeyeceğini Kızıldere'nin 41'inci yılında siyasal iktidara bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Eşitlik, özgürlük, adalet, barış ve kardeşlik yolunda mücadelemize, on'lardan aldığımız güçle devam edeceğiz."
 

MALTEPE'DE 'MAHİR HÜSEYİN ULAŞ PARKI' AÇILDI 
 
Enver Alas / İSTANBUL

Maltepe Belediyesi tarafından yaptırılan Mahir Çayan, Hüseyin Cevahir ve Ulaş Bardakçı'nın isimlerinin verildiği 'Mahir Hüseyin Ulaş Parkı' nın açılışı yapıldı. Açılışta konuşan 68'liler Birliği Vakfı Başkanı Sönmez Targan, "68 Devrimci gençliğinin emperyalizm ve faşizme karşı tam bağımsız ve demokratik bir Türkiye için mücade etti" dedi.
 
Maltepe Gülensu Mahallesi Emek Caddesi'ndeki 'Mahir Hüseyin Ulaş Parkının' açılışı Mahir Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü Kızıldere olaylarının 41. yıldönümünde yapıldı. Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin'in katılamadığı programa 68'liler Birliği Vakfı Başkanı Sönmez Targan, Maltepe Belediyesi yetkilileri, Emek Mahallesi sakinleri ve vatandaşlar katıldı. Parkın açılış kurdelesini kestikten sonra bir konuşma yapan Sönmez Targan, Kızıldere olaylarının 41. yıldönümü nedeniyle hayatını kaybedenleri sevgiyle ve özlemle andıklarını belirterek, "Kızıldere'de ölenler boş yere ölmediler. Ülkelerinin bağımsızlığı, halklarının mutluluğu, emeğin kurtuluşu için savaştılar. Onları onurla anmak herkesin tarihsel ve toplumsal görevidir" diye konuştu. Targan konuşmasının ardından Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin'in gönderdiği yazılı mesajı da okudu. Parkta, Mahir Çayan, Hüseyin Cevahir ve Ulaş Bardakçı'nın resimlerinin olduğu anıt duvar önünde bazı vatandaşlar fotoğraf çektirirken, mahalle sakinleri de çocuklarıyla birlikte park içinde oyun oynadılar.
 
 
DENİZLİ’DE KIZILDERE EYLEMİ
 
Osman Nuri BOYACI/DENİZLİ

DENİZLİ'de bazı siyasi partiler ve öğrenci örgütlenmeleri, 1972'de Kızıldere'de düzenlenen operasyonla öldürülen Mahir Çayan ve 9 arkadaşını andı. Denizli Sanat Merkezi yanında yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde sloganlar atıldı, basın açıklaması yapıldı.
 
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifleri, Sosyalist Parti üyelerinden oluşan yaklaşık 100 kişilik grup, Denizli Sanat Merkezi önünde bir araya gelerek, 'Kızıldere son değil mücadele sürüyor', ' Mahir, Hüseyin, Ulaş, kurtuluşa kadar savaş', 'Yaşasın Devrimci Dayanışma' sloganları atıp, basın açıklaması yaptı.
 
MAHİR ÇAYAN VE ARKADAŞLARI TOKAT'TA ANILDI
 

Mustafa TURAPOĞLU/ALMUS (Tokat)

TOKAT'ın Almus İlçesi'ne bağlı eski ismi 'Kızıldere' olan Ataköy Beldesi'nde 41 yıl önce çıkan çatışmada öldürülen Türkiye Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (THKP-C) lideri Mahir Çayan ve arkadaşları anıldı.
 
Anma programına katılmak için değişik illerden otobüs ve minibüslerle gelen yaklaşık 250 kişi Ataköy Beldesi girişinde jandarma ekipleri tarafından durduruldu. Çok sayıda asker ve polisin güvenlik önlemi aldığı anma programına katılan grup üstleri arandıktan ve kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra beldeye giriş yaptı. Burada bir araya gelen grup Mahir Çayan ve arkadaşlarının güvenlik güçleri ile çatışmaya girdiği evin önüne kadar pankart açıp slogan atarak yürüdü. Ardından çatışmanın yaşandığı eve ulaşan grup evin kapısının kilitli olmasından dolayı anma programı dışarıda yapıldı.. Burada konuşan Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TAYAD) üyesi Ahmet Kulaksız, "Gençlerimizi, evlatlarımızı hapishanelere, F tipi hücrelere tıkarken bizlerden mücadele çizgimizi kimse terk etmemizi beklemesin" diye konruştu.
 
Anma programının sonunda Grup Yorum üyeleri tarafından türküler söylenirken, katılımcılara yemek dağıtıldı.