KIRMIZI ET DİŞ DOSTU

KIRMIZI ET DİŞ DOSTU

Diş hekimi Aslı Tapan, kırmızı et tüketiminin diş için de yararlı olduğunu belirtti.

Dr. Aslı Tapan, “Doğru pişirilen ve uygun miktarda tüketilen kırmızı et, diş sağlığı için faydalıdır. Çünkü 100 gram kırmızı et yaklaşık olarak 286 mg fosfor içermektedir. Özellikle büyüme ve gelişme çağında, ağız ve diş sağlığı için tüketilen gıdalarda kalsiyum ve fosfor olması gerekir. Fosfor için en zengin kaynak, protein içeriği yüksek olan et ürünleridir.” dedi.

Ağız ve diş sağlığının korunması, et ve tatlı tüketiminin artması nedeniyle Kurban Bayramı’nda daha çok önem kazanıyor. Bayram sofralarında diş dostu besinler tercih ederek, doğal yöntemlerle ağız ve diş sağlığını korumak mümkün olabiliyor. Diş Hekimi Aslı Tapan, bayramda diş sağlığının korunması için tüketilmesi gereken besinler hakkında bilgi verdi. Dr. Tapan, “Tüm gıdalar, tüketilmeye başlandığından itibaren ağız ve diş sağlığını etkilemeye başlar. Diş sağlığını kötü yönde etkileyen gıdalar olduğu gibi, iyi yönde etkileyen gıdalar da bulunmaktadır” dedi.

Dr. Aslı Tapan, genellikle Kurban Bayramı’nda tüketilen kırmızı etin, ağız ve diş sağlığı konusunda riskleri de beraberinde getirdiğinin söylendiğini anlatarak, “Oysa doğru pişirilen ve uygun miktarda tüketilen kırmızı et, diş sağlığı için faydalıdır. Çünkü 100 gram kırmızı et yaklaşık olarak 286 mg fosfor içermektedir. Özellikle büyüme ve gelişme çağında, ağız ve diş sağlığı için tüketilen gıdalarda kalsiyum ve fosfor olması gerekir. Fosfor için en zengin kaynak, protein içeriği yüksek olan et ürünleridir.” diye konuştu.

Süt, yoğurt ve peynir bol miktarda kalsiyum içerdiğini hatırlatan Dr. Tapan, süt ve süt ürünleri tüketimi ile ilgili şu bilgileri verdi: “Kalsiyum, dişin en önemli yapı taşlarından biridir. Diş kökü iltihabının azalmasını ve diş kayıplarını önlemeyi sağlar. Aynı zamanda çürüklere karşı koruyup, yeni çürükler oluşmasını da engeller. Bayram tatlılarından sonra bir parça peynir tüketmek, şekerin dişlerdeki çürütme etkisini önleme açısından oldukça önemlidir.”

Kaynak:Haber Kaynağı