KİRA GELİRİ OLAN EV SAHİPLERİNE KÖTÜ HABER

KİRA GELİRİ OLAN EV SAHİPLERİNE KÖTÜ HABER

Evini, ofisini, konutunu gayrimenkulünü veya emlak kiraya verenler dikkat.

Evini kiraya verenlere Hürriyet Ekonomi Yazarı Şükrü Kızılot tarafından çok önemli bir ikaz yapıldı. Şükrü Kızılot'un Hürriyet'te yer alan uyarısı şöyle:

Kira geliri elde eden milyonlarca kişi var.

“Aidat” olayı son derece büyük bir önem taşıyor. 

Kiracının ödemediği vaziyetlerde, aidatlar mal sahibinden istenir.

Nedenine gelince, Kat Mülkiyeti Yasası’na göre, kat maliki; gider ve avans borcu ile gecikme tazminatından, kiracısı ile beraber müştereken ve müteselsilen mesul tutuluyor (KMK. Md.22).

MAL SAHİBİNE HACİZ

Kiracı tarafından Ödenmeyen aidatlar, bir veyahut iki aylık olabileceği gibi, daha fazla da olabilir.

Apartman veya site yönetimleri, aidat tahsili ile ilgili şart olan titizliği göstermemesi, sözgelimi kiracının da, işyerini veyahut konutu terk edip gitmesi vaziyetinde, ödenmemiş 6 aylık ödenti varsa, bu aidatın tamamı, mal sahibinden istenir. Mal sahibinin, ödemeye yanaşmaması halinde, ile ilgili icra takibine müracaat edilebilir hem de malvarlığına haciz dahi konabilir.

Bu yüzden, mal sahiplerinin apartman veyahut iş merkezinin yöneticisine, aidatların ödenip ödenmediğini ara sıra sormalarında fayda var.

Gayrimenkul kiraya verilirken; gayrimenkule verilecek zarar, ödenmeyen kira, aidat ve benzeri giderler karşılığı, ciddi bir kapora alınması, meselesi büyük önemle ölçüde çözebilir.

AYLIK YÜZDE 5 FAİZ

Kat maliklerinden her biri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça;

a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve güvenlik personeli giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa, eşit olarak,

b) Gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, savunma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderleri ile bu giderler için toplanacak avansa, “kendi arsa hissesi oranında” katılmak zorundalar.

c) Gider ve avans hissenini ödemeyen kiracı veyahut kat maliki ile ilgili, dava açılabilir ve icra takibi yapılabilir.

Ödenti ve diğer ödemelerin gecikmesi sebebiyle, aylık yüzde 5 (günlük yüzde 0,166) hesabıyla “gecikme tazminatı” istenir (KMK. Md.20).

Kiracının sorumluluğu, kira sözleşmesinin bitimine kadar devam eder. Kiracının, kira sözleşmesi bitmeden, kiraladığı konut ya da işyerini ayrılması vaziyetinde bile, aidat ve benzeri ödemelerle alakalı yükümlülüğü devam eder (Yargıtay 18.Hukuk D., 30.3.2006 Tarih ve E:2006/1820, K:2006/2566 sayılı kararı).

FAİZİN BAŞLANGICI

Kat maliki, kiracının ödemediği aidatlarla alakalı gecikme getirinini, olayın kendisine bildirildiği tarihten başlayacak şekilde öder. Mesela, kiracı Nisan ve Mayıs 2014 aylarıyla alakalı aidatları ödememiş ve bu vaziyet da mal sahibine, 5 Ağustos 2014 tarihinde tebliğ edilmişse, mal sahibi açısından getiri, tebliğ tarihinden itibaren işlemeye başlar (Yarg.18. HD., 19.07.2005 Tarih ve E:2004/2670, K:2004/3505). Bu tarihten öncesine ait olarak, kat malikinin, kiracısının ödemediği aidat borcuna yöneltilecek gecikme faizinden sorumlu tutulması .

Mal sahiplerinin, bu sıkıntıları yaşamamak için, kiracısının aidatları düzenli ödeyip ödemediğini izlemesinde ve kiracıdan, ciddi bir kapora almalarında yarar var.

Kaynak:Haber Kaynağı