Kimyasal Vahşet ve Gerçekler

Kimyasal Vahşet ve Gerçekler

MASUM HALKA KİMYASAL SALDIRI VE GERÇEKLER

Cuma Hikmet

Suriye'de tam olarak neden çıktığı bilinemeyen ama yıllardır birbirini öldüren Müslümanların yaşadıkları dram her gün dünya basınında gündemde. Savaş kadar ortaya çıkan haberlerde çok kirli. En son Şam'da meydana gelen ve sonuçlarından kimyasal bir saldırı olduğu tartışmasız olan saldırıda, yüzlerce masum sivil çoluk, çocuk , kadın hayatını kaybetti. Saldırıyı kimin yaptığı hala net olaraka bilinmemekte. Taraflar, özellikle sosyla medya üzerinden yayınladıkları görüntüler ile birbirlerini ağır bir biçimde suçlamakta. Dünya kamuoyu neye inanacağını bilemez halde, ülke liderlerinin açıklamalarından bir şeyler çıkartmaya çalışıyor. Savaşta hangi taraftan olursa olsun masum sivillerin hedef alınması zaten insanlık suçu , hele ki bunu korkunç acılı ölümlere neden olan kimyasal silahlar ile yapmak daha büyük bir suç. 

Dramın diğer bir felaket tarafı ise medyada yapılanlar. Belirli bir tarafın haklılığını desteklemek isteyen kimi medya kuruluşları, ellerine geçirdikleri her türlü kanıtlanmamış bilgiyi, gerçekmiş gibi haberleştirerek kamu oyunu yanıltmakta. Ne yazık ki, İktidar Partisi AKP'nin resmi söylemine arka çıkmak için, Ulusal yayın Kuruluşumuz TRT bile bunu yapmaktan çekinmemekte. Bu konuda yaptığı haberlerde, bir çok kez foyası ortaya çıkan TRT, yaptığı ahlaksızlığı düzeltme gereği bile duymuyor.  (TIKLAYINIZ)

MYNET'İN BÜYÜK HATASI

Öte yandan kimi haber kuruluşları ise "kaş yaparken göz çıkartma" özdeyişine uygun ciddi hata yapmakta haberlerinde. Bunun en somut örneği ise , en eski haber sitelerinden biri olan Mynet. Suriye'de gerçekleşen kimyasal saldırıyı haberleştirirken attığı manşet kan donduracak cinsten. Aslında haberin devamını takip ettiğinizde, haberin amacının kimyasal saldırıda ölenler ile dalga geçmek olmadığını anlıyorsunuz. Fakat ilk sayfa gerçekten de kan dondurucu. işte o haber.

MYNET SURİYE'DE KİMYASAL SALDIRIDA ÖLENLERİN HABERİNİ BÖYLE DUYURDU



Sosyal medyada büyük tepkilere neden olan bu bariz hata, mynet tarafından haberin yazıldığı şu ana kadar düzeltilmemişti.

BBC NASIL HABER YAPTI ?

Kuşkusuz Türkiye ve siyasi iktidarların güdümünde habercilik yapan bir kaç ülkenin dışında haberciler daha özenli davranıyorlar. Kaynaklar araştırılıyor ciddi kuruluşların açıklamalarına bakılıyor. Olay yerinden insanların tanıklıkları dinleniyor. Sonunda hala somut bir bulguya ulaşılmadıysa gerçek haberciler olayın henüz kuşkulu olduğunu ekliyorlar haberlerin altına.
Dünya ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın açıklamalarına dikkat kesildi. Bizim iktidar yetkilileri ve yandaşı basın olayın ilk başından beri Suriye Yönetimini suçluyor. Ancak Obama yaptığı açıklamlarda sürekli, saldırının çok vahim olduğunu ancak failinin hangi taraf olduğunun henüz net olarak kendilerine ulaşmadığını ısrarla açıklıyor. Dünya basınında tarafsızlığı bir marka olan ünlü İngiliz Yayın kuruluşu ise, bölgede bir çok muhabiri olmasına karşın haberi büyük bir tarafsızlık titizliği ile bakın nasıl veriyor. İşte "haberciyim, gazeteciyim" diyen her kişi ve kurumun dikkatle izlemesi gereken BBC habercilik örneği.