KİLİSEDEN SALDIRIYA ANLAMLI CEVAP

KİLİSEDEN SALDIRIYA ANLAMLI CEVAP

Fatih Sultan Mehmet'in fermanını okudular.

İSTANBUL'da geçtiğimiz günlerde Yeşilköy Latin Katolik Kilisesi cemaatine bir grup genç tarafından yapılan bıçaklı saldırıya, kiliseden iftar yemeği ile karşılık verildi.

Kilisenin bahçesinde düzenlenen iftar davetine, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Bakırköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Çetiner, Süryani Kilisesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Susin, Yeşilköy Dayanışma Platformu üyeleri, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

İftar öncesinde, Yeşilköy Dayanışma Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a girmeden önce, şehzadeler, vezirler ve vatandaşlara karşı, gayrimüslimler ve kiliselere yönelik herhangi bir olumsuz durum yaşanmaması için yayımladığı fermana yer verildi.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Aref Cebeci, şunları söyledi

Ne şehzadem, ne vezirlerim veya vazifelilerim ne de hizmetçilerim veya devletimin vatandaşları onlara hakaret etmeyecek ve onları taciz etmeyecektir. Hiçkimsenin onlara tecavüze, hakaret etmesine, canlarına kast etmesine, mallarına ve mülklerine veya kilisenin mal ve mülklerinin tehlikeye atılmasına izin verilmeye'. Fatih Sultan Mehmet böyle girmiştir İstanbul'a. Yeşilköy nadir semtlerinden biri İstanbul'un. Bizler biliyoruz ki bu ülkede birçok acılar yaşanmıştır. Yeşilköy bu kardeşlik coğrafyasının en güzel temsili arasında. Ne yazık ki geçen ay bu kardeşlik kültürüne, bir arada yaşama çabasına yapılan saldırı içimizi acıtmıştır. Bu saldırıyla gördük ki, ötekileştirici nefret söylemi ile ötekileştirme ile daha birçok kez yüzleşeceğiz. Ne yazık ki geçen ay bu kardeşlik kültürüne, Latin Katolik Kilisesi'ne yapılan saldırıyla içimiz acımıştır. Bugüne kadar Müslümanlar, mahallelerinde yaşayan Hıristiyan, Musevi komşularını nasıl iftar sofralarına misafir ettiyse, Yeşilköy Katolik Kilisesi de bu yıl Ramazan ayında komşularını, kardeşlerini iftar sofrasında misafir etmek istedi. Paylaştığımız bu sofraya farklı inançlardan insanlar barış içinde oturmuşlardır. Attığımız bu adım dileriz ki gelenekselleşir, tüm hak dinlerinin kardeşçe yaşayabildiğinin tüm dünyaya göstergesi olur.

"İSLAM HOŞGÖRÜ DİNİ"

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu da, İslamiyetin bir hoşgörü dini olduğunu vurgulayarak, Bakırköy'ün farklı etnik ve dini inanç yapısının bir zenginlik olduğunu söyledi. Başkan Kerimoğlu, “Böyle günlerde Bakırköy farklı inanç, din ve etnik kökenlerin bir arada ama barış, kardeşlik ve huzur duyguları ile yaşadığı bir yerdir. Farklılıklarımız bizim zenginliğimiz olabilir. Bakırköy küskünlüklerin, kırgınlıkların yeri olamaz dedi.

Süryani Kilisesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Susin de, Yaşanan olaya karşı duyarlılık hepimizi mutlu etti. Görev düşen tüm resmi kurumlar ve vatandaşlar aynı hassasiyetle duyarlılığı gösterdiler. Bunu hepimiz desteklemeli ve bu amaç üzerinde çalışmalıyız. Verilen iftarla bir araya getirme, övgüye değer bir harekettir. Bu bir ilk olsun ve sürekli bu güzelliği yaşayalım diye konuştu.

Kilise yönetimi tarafından iftar programında geleneksel Türk Musikisinden seçmeler ve ilahilere yer verildi. Mönüde de Türk mutfağının sevilen damak tadları ikram edildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

15 Haziran'da yapılan saldırıda, 8 kişilik bir grup, vaftiz töreni olduğu sırada kiliseden içeriye girmiş, iddiaya göre törene katılan cemaat üyelerini rahatsız ederek, kilisenin bahçesinde din görevlilerine tehditler savurmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı