KILIÇDAROĞLU'NUN SESİNİ TİTRETEN OLAY

KILIÇDAROĞLU'NUN SESİNİ TİTRETEN OLAY

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendi hayatını anlatan "Anadolu'nun Kemal'i, Türkiye'nin Başbakanı" adlı belgeselin gösteriminin ardından konuşma yaparken duygusal anlar yaşadı.

 

BAŞBAKAN KEMAL SLOGANLARI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Kongre Merkezi'ndeki “Anadolu'nun Kemal'i Türkiye'nin Başbakanı" belgesel gösterimine katıldı. Kılıçdaroğlu'nu salonda bulunan partililer “Halkın gururu Kılıçdaroğlu", “Başbakan Kemal" sloganları ve alkışlarla karşıladı.

TÜRKİYE BU TABLOYU HAK ETMİYOR

Kılıçdaroğlu, belgesel gösteriminden önce kısa bir konuşma yaptı. Ankara Kızılay'da insanların bir dönem çöpten yemek yediklerini anlatan Kılıçdaroğlu, “Bu tabloyu çevre o kadar olağan karşılıyordu ki, gelen geçenler bu olayı, sıradan rutin bir olay olarak görüyorlardı. Kadınlar çocuklarıyla beraber yerde oturuyorlardı, büyük bir keyifle çöpten çıkardıkları o yiyecekleri yiyorlardır. Gerçekten de Türkiye böyle bir tabloyu hak etmiyor. Siyaset bunun için var zaten. O insan evlerinde rahatlıklar yemek yiyebilmeli, çöpten beslenmemeli o insanlar.

EVLERİNDE DOLARLAR MİLYONLAR YOK

Eğer siyaset yapılacaksa bu ülkede, önce o insanlar için siyaset yapılmalı, o insanlar kucaklanmalı. Evlerinde dolarlar yok, milyonlar yok. Ama biz onlarla aynı havayı teneffüs ediyoruz.. Onlarda özgür birer vatandaş olarak gidip belki seçimlerde oy kullanıyor. Ama biz o insanları hep yok saydık. Biz onlara sahip çıkmak zorundayız" dedi, Kılıçdaroğlu, cumhuriyetin çok güzel bir tanımı olduğunu ifade ederek, “Gazi Mustafa Kemal tarafından yapılan tanımı. 'Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir' der. Onların kimsesi yoktu. Ama ben söylüyorum; onların kimsesi biz olacağız. Atatürk, 'Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir' der." diye konuştu.

"NEDEN BİZ ÜÇÜNCÜ SINIF DEMOKRASİYE RAZI OLUYORUZ"

Kemal Kılıçdaroğlu, "Eğer bugün buralara geldiysek, onurlu bireyler olarak yurttaşların karşısına çıkıyorsak biz bunu cumhuriyete borçluyuz. Ama bazılarımızı var ki cumhuriyetin sayesinde bir yerlere gelmelerine rağmen cumhuriyetin değerini öğrenemediler. Biz onlara her ortamda bunu hatırlatmak zorundayız. Cumhuriyet eğer bilhassa kimsesizlerin kimsesi ise cumhuriyetin sahip çıktığı Anadolu insanlardır. Osmanlının sadece savaş olduğu dönemlerde hatırladığı Anadolu…Cumhuriyet öyle yapmadı. Anadolu'yu, halkı, insanı, bireyi yüceltti" şeklinde konuştu.

“CUMHURİYETİ DEMOKRASİ İLE TAÇLANDIRACAĞIZ"

Kılıçdaroğlu, kendilerine düşen bir görev olduğunu ifade ederek, cumhuriyeti demokrasi ile taçlandıracaklarını söyledi. "Neden biz üçüncü sınıf demokrasiye razı oluyoruz" Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu ülkenin insanı neden birinci sınıf demokrasiye layık değil. Bizim hedefimiz bu ülkeye birinci sınıf demokrasiyi getirmek" ifadesini kullandı.

"GÖZYAŞI DA VAR SEVİNÇLER DE VAR"

Belgesel gösteriminin ardından konuşan Kılıçdaroğlu, hayatından kesitler anlatırken duygusal anlar yaşadı.
"Bu öykünün içinde acılar da var gözyaşı da var sevinçler de var" diyen Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyeti cumhuriyet yapan bu eğitimdir" dedi.
Kılıçdaroğlu, "Babamın nasıl okula başladığını anlatmak isterim. Köyden dedemle birlikte Nazimiye ilçesine geliyorlar. Caddede yürürken bir zil çalıyor ve bir kapıdan çocuklar dışarı fırlıyor. Babam 'bunlar kimin çocukları' diyor. Dedem 'burası ev değil oğlum okul' diyor. Babam okula gitmek istiyor ancak dedem karşı çıkıyor" dedi.

"BEN BU ÜLKE İÇİN PIRIL PIRIL 3 ÇOCUK YETİŞTİRDİM"

Babasının ısrarları sonucu yaşını küçültürüp okula kaydolduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Onun direnci bizi buralara taşıdı. Annem okuma yazma bilmezdi. Büyük ablamda bilmez. Ama ben bu ülke için pırıl pırıl 3 çocuk yetiştirdim. Hangi anne baba çocuklarının iyi okumamasını ister. Hepimiz çocuklarımıza titreriz. İyi okullarda okumalarını isteriz. Cumhuriyeti cumhuriyet yapan zaten bu eğitimdir, bize kapılarının açmasıdır" diye konuştu. Kılıçdaroğlu'nun bu sırada gözlerinin dolduğu ve sesinin titrerken, salondan alkış aldı.
Kılıçdaroğlu, 7 kardeşten üniversitesi okuma şansı olan tek kişi olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, "Babamın 7 çocuğuna birden ayakkabı aldığını hiç hatırlamıyorum. Pardösüm üniversiteye geldiğimde oldu" dedi.

BELGESEL HATIRASI FOTOĞRAF

Belgesel gösterimine, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP sözcüsü Haluk Koç, CHP İstanbul Milletvekilileri Melda Onur, Binnaz Toprak, Mahmut Tanal, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, eski CHP Genel Başkanları'ndan Onur Öymen'de katıldı.
Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, kızları Zeynep Kılıçdaroğlu, Azime Aslı Nadir ve torunu Duru'nun yanı sıra ağabeyleri, belgeseli hazırlayan Rıdvan Akar ile Hikmet Karauç da sahneye çıkarak toplu fotoğraf çektirdi.

BELGESEL HAKKINDA

Gazeteciler Rıdvan Akar ve Hikmet Karauç'ın hazırladığı belgeselde Kılıçdaroğlu'nun hayatı anlatılıyor. Belgeselde, Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, kızları Zeynep Kılıçdaroğlu, Azime Aslı Nadir ve torunu Duru'nun yanı sıra ağabeyleri ve lise öğretmeni de yer alıyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı