KILIÇDAROĞLU'NDAN ERMENİSTAN'A FLAŞ TEKLİF

KILIÇDAROĞLU'NDAN ERMENİSTAN'A FLAŞ TEKLİF

"Yaşanan bir dram var. Hepimiz biliyoruz zaten. Tarihimiz ile yüzleşmekten hiçbir zaman korkmadık, korkmayacağız, korkmamalıyız da.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

YAŞANAN BİR DRAM VAR

1915 olaylarına ilişkin Kılıçdaroğlu, "Yaşanan bir dram var. Hepimiz biliyoruz zaten. Tarihimiz ile yüzleşmekten hiçbir zaman korkmadık, korkmayacağız, korkmamalıyız da. Ermenistan'ın kendi arşivlerini bir an önce açması lazım" dedi.

"AVRUPA PARLAMENTOSU'NUN SOYKIRIM TANIMI YAPMASININ NE KADAR AĞIR SONUÇLAR DOĞURACAĞINI DA İFADE ETTİK"

Avrupa Parlamentosu'nda 'Ermeni Soykırımı' tasarısı kabul edilmesine ilişkin Kılıçdaroğlu, "Açık ve net bir şekilde karara karşı olduğumuzu ve doğru bulmadığımızı ifade ettik. Avrupa Parlamentosu'nun soykırım tanımı yapmasının ne kadar ağır sonuçlar doğuracağını da ifade ettik. Olayın papa tarafından Müslüman, Hristiyan eksenine çekilmesinin de ulusların barışı açısından ne kadar büyük bir risk oluşturduğunu da kendilerine aktardık" dedi.

"SAYIN GÜL'ÜN GEÇEN SÜRELERİ KAYIP OLARAK DEĞERLENDİRMESİ BENCE ÇOK ÖNEMLİ BİR TESPİT"

11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 7 Haziran seçim öngörüsünü değerlendirmesi istenen Kılıçdaroğlu, "Sayın Gül önemli bir politikacı. Türkiye'de politik olarak yaşanan açmazları birinci elden görme imkanına sahip bir kişi. Geçen süreleri kayıp olarak değerlendirmesi bence çok önemli bir tespit. Seçimden sonraki süreç de önemli bir tespit. Ama ben sayın Gül kadar gelecek açısından umutsuz değilim. Muhalefetin Parlamento'da güçlü olması demokrasi açısından bir kazanımdır. Türkiye'de en önemli değişiklikler, Anayasa değişikliği dahil koalisyonlar döneminde olmuştur. Seçimden sonraki süreyi kayıp olarak değerlendirmeyi doğru bulmuyorum" dedi.

"TARİHİMİZ İLE YÜZLEŞMEKTEN HİÇBİR ZAMAN KORKMADIK, KORKMAYACAĞIZ, KORKMAMALIYIZ DA"

1915 olaylarına ilişkin Kılıçdaroğlu, "Yaşanan bir dram var. Hepimiz biliyoruz zaten. Tarihimiz ile yüzleşmekten hiçbir zaman korkmadık, korkmayacağız, korkmamalıyız da. Ermenistan'ın kendi arşivlerini bir an önce açması lazım. Aynı şekilde yemekte şunu da dile getirdik. Ermeni komitacıların o dönemde yaptıkları şiddet eylemlerinin bölge insanında bir maliyeti var. Bunun da çok anlatılması ve anlaşılması gerektiğini de yemekte büyükelçilere aktardık. Olayları tek taraflı değil bütün boyutları ile görmek ve değerlendirmek gerekir. Bugün maalesef Avrupa olayı tek boyutu ile görüyor. Öyle değerlendiriyor. Büyükelçiler bu konu ile ilgili herhangi bir yorum yapmadılar. Sadece bizim görüşümüzü sordular" diye konuştu.

"BİZ SOSYAL DEMOKRAT BİR PARTİYİZ AKP GİBİ BAKMIYORUZ BİZ YOKSULLUĞU SİLMEK ONLAR İDARE ETMEK İSTİYOR"

Seçim bildirgesinin ortak metin olmasına ilişkin Kılıçdaroğlu, "Seçim bildirgesinin ortak metin olması benim siyasette karşılaştığım ilk teklif oluyor. Acaba dünyada örmeği var mı onu bilmiyorum. Her siyasal partinin dünyaya bakış açısı vardır. Biz Sosyal demokrat bir partiyiz. AKP gibi bakmıyoruz. Ezilenlerin, fakir, fukaranın partisiyiz. Biz yoksulluğu silmek onlar idare etmek istiyor. Yoksulları siyasal tutsak olarak kendi arka bahçelerinde tutmak istiyorlar. Nasıl bir ortak metin hazırlanabilir. Ama Avrupa Parlamentosu'nun aldığı karar dolayısıyla ortak bir metin hazırlayabilir imzalayabiliriz. Bu alanda herhangi bir sorun yok diğer alanlarda var" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı