Kılıçdaroğlu 30 Kasım'da ABD'ye Gidiyor

Kılıçdaroğlu 30 Kasım'da ABD'ye Gidiyor

KILIÇDAROĞLU'NUN ABD ZİYARETİ KESİNLEŞTİ

 Hafta içi ABD Büyükelçisi Frank Ricciardone ile baş başa bir görüşme gerçekleştiren CHP lideri, ABD Kongresi’nden gelen davet üzerine Kasım sonunda üç günlüğüne Washington’da olacak. ABD Büyükelçisi ile 2.5 saat görüşen Kılıçdaroğlu'nun ziyaretinin kesinleşmesi çeşitli teorilerin gündeme gelmesine neden oldu. Kimi basında çıkan haberlere göre, Kılıçdaroğlu ABD'de üst düzey bir yetkili görüşmesi ayarlanamadığından iptal etmişti, şimdi ne değişti söylemleri konuşuluyor.
 
CHP lideri Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz haftalarda ertelendiği açıklanan ABD ziyaretini tekrar gündemine aldı. Ve ABD Kongresi’ndeki Türk-Amerikan Dostluk Grubu’nun bundan sekiz ay evvel önce sözlü olarak yaptığı davet üzerine CHP Lideri’nin 30 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında Washington’da olacağı öğrenildi.

2010'DAN BERİ İLK CHP GENEL BAŞKAN ZİYARETİ
 
Kılıçdaroğlu’nun Washington programının detayları henüz kesinleşmedi. Ancak Hürriyet’in güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiye göre, parti liderliğine seçildiği Mayıs 2010’dan beri ABD’yi ilk kez ziyaret edecek olan CHP Genel Başkanı’nın üç günlük program çerçevesinde Kongre ağırlıklı temaslar yürüteceği ve ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarında konuşmalar yapacağı kaydedildi.
 
Kılıçdaroğlu’nun Amerikan başkentine seyahati, partinin genel başkan yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Umut Oran’ın geçen ayki Washington temaslarında gündeme gelmişti.
 
Temaslarının ardından Hürriyet’e bilgi veren Loğoğlu, “Ziyaretin, Türkiye ve CHP bakımından şartlarının tam ve yararlı olması lazım. Burada yapacağı görüşmelerin seviyesi önemli. Seviye, aynı zamanda ABD’nin Türkiye’ye ve CHP’nin geleceğine vereceği önemi de göstereceği için Sayın Kılıçdaroğlu’nun gelmesi halinde görüşmelerin seviyesinin ve kapsamı önemli olacak” demişti. Ve Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar, CHP kanadında Kılıçdaroğlu’nun Washington’da Başkan Yardımcısı Joe Biden ya da Dışişleri Bakanı John Kerry seviyesinde bir karşılama beklediğini aktarmıştı.
 
DÜZELTME DOĞRU
 
Bu arada Loğoğlu ve Oran’ın Washington’daki temaslarının ardından düzenledikleri basın toplantısında Oran’ın Beyaz Saray’da yapılan görüşmede eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt konusunun da ele alındığını ve konuyu hatırlatan Amerikan tarafının hükümete e-muhtıra veren Büyükanıt’ın en üst düzeyde emekli edilmesine ilişkin bir çelişki dile getirdiğini söylemesi ise CHP ve Beyaz Saray arasında bir anlaşmazlığa neden olmuştu. Beyaz Saray’ın görüşmede böyle bir yorumda bulunmadığı anlaşılınca CHP bir düzeltme yayınlamış ve konunun toplantıda CHP tarafından gündeme getirildiğini, çelişki yorumunun da CHP’ye ait olduğunu açıklamıştı. Beyaz Saray yetkilileri de Hürriyet’in konuya ilişkin sorusu üzerine “Görüşmenin içeriği ile ilgili yorum yapmayacağız. Düzeltme doğru” dedi.
 
PLANLANAN DÜZEY OLMADI
 
Oluşan güven bunalımında Kılıçdaroğlu’nun ziyaretinin detayları üzerinde çalışılırken kafa karıştıran açıklama iki hafta önce Loğoğlu’ndan geldi. Ve Loğoğlu 13 Ekim’de Akşam Gazetesi’nde yayınlanan beyanatında, “Ziyaret çerçevesinde bizim istediğimiz düzeyde temas planlamasını yapamadık. Bu çerçevede ABD’ye yapılacak Kasım ayı veya daha sonrası için bir gezi gündemimizden düşmüş durumdadır. Yani net bir şekilde söyleyebilirim ki, Sayın Genel Başkanımız ABD’ye gitmeyecek” dedi. Bu arada CHP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacağı konuşulan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün de Washington’a bir ziyaret planladığı öğrenilince CHP kulisleri yeniden hareketlendi.
 
19 Ocak’ta Hürriyet’te çıkan, Sarıgül’ün Washington’a gitmeye hazırlandığı haberinin ardından Hürriyet’e bir açıklama yapan Sarıgül, yoğun seçim gündemi nedeniyle bu ziyarete vakit ayıramayacağını söyledi. Ve Sarıgül’ün 24 Ekim’de ABD'nin en önemli düşünce kuruluşlarından Amerikan İlerleme Merkezi’nde (CAP) yapması planlanan, Türkiye’deki mevcut siyasi ve ekonomik durum ile Gezi protestolarının ele alınacağı toplantı da iptal edildi.
 
RICCIARDONE İKNA ETTİ
 
Sarıgül’ün program iptalinin ardından Kılıçdaroğlu’nun gezisi tekrar konuşulmaya başlandı. Ve CHP liderinin hafta içi ABD’nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone ile Ankara’da bir otelde 2.5 saat sadece tercüman eşliğinde baş başa bir görüşme gerçekleştirdiği öğrenildi. Kaynaklar, görüşmede Kılıçdaroğlu’nun Washington’ı ziyaret için yüksek düzeyde temas şartından vazgeçtiğini ve Ricciardone’nin Kılıçdaroğlu’nu ikna ettiğini aktardı.
 
Ricciardone görüşmesinden basın aracılığıyla haberdar olan, partinin dış ilişkilerinden sorumlu Loğoğlu’nun daha sonra parti içinde bir tartışma yaşadığı ve genel merkeze bir süre uğramadığı haberleri çıktı. Ancak Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar, Washington’daki programın detaylarının şimdi bizzat Loğoğlu ve CHP’nin ABD Temsilcisi Yurter Özcan tarafından planladığını, Loğoğlu ve Kılıçdaroğlu arasında şu anda bir problem yaşanmadığını aktardı.