KIBRIS GÖRÜŞMELERİ TIKANDI

KIBRIS GÖRÜŞMELERİ TIKANDI

Kıbrıs’ta görüşmeler yine çıkmaza girdi .

Kıbrıs’ta Türk ve Rum tarafı arasında devam eden müzakerelerde Rum Kesimi’nin dönüşümlü başkanlığa kapıları kapatması süreci birkez daha sıkıntıya soktu. Bugüne müzakerelerde devlet ve hükümet başkanı için Türkler ve Rumlar arasında ‘dönüşümlü başkanlık’ benimsenirken, Rumlar bu defa, devlet başkanının Rum olması, Başbakanın ise dönüşümlü olarak Türk ve Rumlar’dan gelmesini teklif etti. Türk tarafı öneriyi kabul etmedi; adadaki görüşme süreci sıkıntıya girdi.

Çözümü, sonbaharda atanması beklenen BM’nin yeni Kıbrıs Özel Temsilcisi’nin aşması beklenirken, yıl sonuna kadar yeni referandum umudu da azaldı. Türk tarafı, ABD’nin çözümü öngörecek bir plan için devreye girmesini beklemiyor. Kaynaklar, sürecin birkez daha başarısız olmasından kaygı duyulduğunu belirtti.

Rum Kesimi’nde ABD patentli bir girişme karşı büyük tepki olduğuna işaret edilirken, bunun da Washington’ı geri adım attırdığı belirtildi. ABD’nin plan yerine sürece etkisini sürdürmek için ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile başlattığı ziyaret sürecini Dışişleri Bakanı John Kerry ile sürdürmesi bekleniyor. Adadaki en büyük kaygı, Cumhurbaşkanlığı ve AKP’deki liderlik değişiminin süreci nasıl etkileyeceği.

THY, YAVRU VATAN İÇİN TAVİZ VERMEDİ

Adada iki tarafın ticaret odası, geçiş dönemi için telefon operatörleri arasında “roaming anlaşması” imzalanması, ara bölgede ortak bir pazar yeri kurulması, Maraş’taki Türk egemenliği korunurak yerleşime açılması; yat rallisi düzenlenmesi, Türkiye ve Yunanistan’ın ortak iş geliştirmesi gibi geçiş dönemine yönelik adımları hayata geçirmek üzere çalışmaya başladı. Ankara’da temaslarda bulunan Kıbrıs Türk Ticaret Odası heyeti ise, THY’nin İstanbul’u merkez alan uçuş sistemini Kıbrıs için değiştirmesi talebini hükümet yetkililerine de yineledi.

PRIO DEVREDE

Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Norveç’in ünlü çatışma çözümleyici bağımsız kuruluşlarından PRIO aracılığıyla sürdürülen görüşmelerin Brüksel ayağından umutlu olduklarını belirtirken, bu adımların geçiş süreci için katkıda bulunmasını hedeflediklerini söyledi. Toros, “Önemli olan geçici olarak Rumlar lehine olan statüdü çözüm sağlanana kadar eşitlik yaratmak. Hedef atılacak adımlarla süreci geri dönülmez bir noktaya getirmek” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı