Kenya El Kaide Saldırısında Acı Bilanço 61 Sivil

Kenya El Kaide Saldırısında Acı Bilanço 61 Sivil

OPERASYON BİTTİ ACI BİLANÇO ORTAYA ÇIKTI
 
 
Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Somalili radikal İslamcı Eş Şebab örgütünün başkent Nairobi'de düzenlediği saldırıyı sona erdirmek için dört gündür devam eden operasyonun bittiğini duyurdu.
Televizyondan halka seslenen Kenyatta, beş saldırganın öldürüldüğünü, 11 şüphelinin de gözaltına alındığını belirtti.
 
'Kenya saldırganları utandırmış ve yenmiştir' diyen Kenyatta, buna karşın 'büyük kayıplar yaşandığını' söyledi ve olayda 61 sivil ve altı askerin öldüğünü vurguladı.

 
3 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Kenyatta, alışveriş merkezinin çöken kısımlarından hala ceset çıkartılabileceğini de belirtti.
Kenyatta, "Tüm bir ulus olarak uğradığımız bu mantıksız yıkımın, ölümlerin, acının, kaybın hesabını tam anlamıyla soracağımıza söz veriyorum. Bu korkaklar, işbirlikçileri ve patronları nerede olurlarsa olsunlar adaletin önüne çıkacaklar' dedi.
Kenya Dışişleri Bakanı, saldırganların arasında bir İngiliz kadınla, 2-3 Amerikan vatandaşının da bulunduğunu belirtmişti.
Amerikan PBS televizyonuna konuşan Amina Muhammed, "Amerikalıların 18-19 yaşlarında Somalili ya da Arap kökenli Minnesota ya da başka yerlerde yaşayan kişiler", İngiliz militanın da "bunu daha önce birçok kez yapan bir kadın" olduğunu söylemişti.

SOMALİ OPERASYONLARINA MİSİLLEME 67 SİVİL CAN ALDI
 
Somalili Eş-Şebab örgütü Westgate adlı lüks alışveriş merkezine düzenlenen saldırıyı Kenya'nın Somali'deki operasyonlarına misilleme olarak gerçekleştirdiğini duyurmuştu.
12-15 kadar militan, geçen Cumartesi günü binaya el bombalarıyla saldırmışlar ve kalabalığa ateş açmışlardı.
Görgü tanıkları Müslümanların ayrılmasına izin verdikleri belirtilen militanların bazı kişileri rehin aldıklarını söylemişti.
Ölenler arasında 10 farklı ülkeden 18 yabancı da bulunuyor.

HAMİLE BİR TÜRK VATANDAŞI ÖLENLER ARASINDA

Bu kişiler arasında iki hafta sonra doğum yapmayı bekleyen Türkiye kökenli Hollanda vatandaşı Elif Yavuz adlı bir kadın da var.
El Kaide ile bağlantısı bulunan Eş-Şebab Somali'deki askerlerini çekmemesi halinde Kenya'da saldırı düzenleyeceği tehdidinde bulunmuştu.
Somali'de orduya destek veren Afrika Birliği gücünde 4 bin Kenya askeri görev yapıyor.
Eş-Şebab Somali'de bir İslam devleti kurmak için savaşıyor.