Kentsel Dönüşüm Talanına Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor

Kentsel Dönüşüm Talanına Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor

"Kentsel Dönüşüme" Tepkiler Dinmiyor.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM" TALANINA HALKIN TEPKİSİ ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

AKP Hükümeti'nin muhalefete rağmen yine Meclis çoğunluğu ile 2012 yılında çıkardığı "Kentsel Dönüşüm " yasasını uygulamaya başlaması yurt çapında büyük tepki görüyor. Vatandaş tepkilerinin en sonuncusu dün Karabük'te yaşandı.Karabük'lü vatandaşlar, yıllardır sahip oldukları tek varlıkları olan evlerin değerinden alınmadığını iddia ederek," Kentsel Dönüşüm" uygulamasını protesto ettiler.

Tüm protestolarda olduğu gibi büyük bir polis gücü ile durdurulmaya çalışan halk belediye başkanını protesto etti.

 
KARABÜK Soğuksu Mahallesi'nde oturanlar, kentsel dönüşüm projesini protesto ederek, evlerinin değerinde alınmasını istedi.
 
Soğuksu Mahallesi Oğuzlar Caddesi'nde 200 kadar mahalleli alkışlarla 'Başkan nerede, Soğuksu burada' diye slogan atarak toplandı. Kentsel dönüşümü protesto edenler adına konuşan mahalle sakinlerinden Tahsin Cebeci çok zor durumda olduklarını belirterek, "Burada herkes mağdur. Bizi zorla evlerimizden çıkartmaya çalışıyorlar. Böyle adalet olmaz. 100 bin liralık eve 40 bin lira verirsen olmaz. Biz evlerimizden kolay kolay çıkmayız. Kendimizi feda ederiz. Ancak bizim ölümüz çıkar. Kanunsuz hiçbir şey yapmak istemiyoruz. Sadece adalet istiyoruz" dedi.
 
Yürümekte zorluk çeken 62 yaşındaki Saliha Öztürk ise, "Kentsel dönüşüm' diye bir icat çıkardılar. Evlerimizi yıkıyorlar. Ben 7 kişi ile nereye gideyim. Verdikleri para ile bir daire bile alamıyorum. Benim gibi dul ve yetimler nereye gitsinler. Yalvarıyoruz evlerimizin değerini versinler, ondan sonra değerlendirsinler" diye konuştu.
 
Polis önlem alırken, mahalleliler muhtarlığın önüne kadar yürüyerek, 'Soğuksu burada, TOKİ nerede?' diye slogan attıktan sonra dağıldı.

HALK KENTSEL DÖNÜŞÜME NEREDEYSE HER YERDE KARŞI ÇIKIYOR


ANKARA'da Büyükşehir Belediyesi Önünde Protesto
 
Yakın tarihte Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde de vatandaş belediye yi yapılan uygulama yüzünden protesto etmişti. Bu protesto da grup adına konuşan Gülhan Yalnız, 1 Şubat 2007'de yaşadıkları mahallede kentsel dönüşüm proje başlatıldığını söyledi.
 
Türkiye'de emeği ile geçinen onurlu insanları, vergisini veren, askerliğini yapan, oyunu kullanan ve Anayasal güvencelere sahip yurttaşları olduklarını belirten Yalnız, "O gün gerçekte yok sayıldığımızı anladık, sanki bir düşman kabul edilip, kendi ülkemizde ve yaşadığımız kentte yabancı görüldüğümüze tanık olduk" dedi. 
 
Yalnız, çocuklarının akşam dönecekleri birer yuvalarının olduğu, herkesin barınma ve yaşam hakkının güvenceye kavuştuğu bir Türkiye'nin elbet bir gün kurulacağına inandıklarını da kaydetti. 
 
 
VAN ERCİŞ'TE HALKIN İSYANI

Haber Tarihi: 28 Ocak 2013 
 
Erciş'te Bir Grup Esnaf, Kentsel Dönüşüme Tepki Gösterdi
 
Erciş'te yürütülen Kentsel Dönüşüm Projesi'ne tepki gösteren esnaflar basın açıklaması yaptı.
 
İlçe merkezindeki Kara Yusuf Paşa Cami önünde toplanan bir grup esnaf, Kentsel Dönüşüm Projesi'ne tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yaptı.
 
Burada esnaf adına basın açıklamasını okuyan Esat Savcı, kentsel dönüşüm mağdurları olarak, kentsel dönüşüme değil, dönüşümdeki adaletsizliklere karşı olduklarını belirtti.
 
Şeffaf olamadığı ve yasalara uygun hareket edilmediği için projeye karşı olduklarını ifade eden Savcı, şöyle konuştu:
 
"Bizlerden mülklerimizi kendilerine hibe etmemizi isteyen zihniyetle karşı karşıyayız. Hiçbir Ercişli, memleketimizin gelişmesi ve güzelleşmesi karşısında olamaz ve olmayacak. Erciş'e güzel bir görünüm sağlanacaksa, herkesin hakkı ve hukuku gözetmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm, gerek deprem tehlikesi ve gerekse çarpık kentleşmenin önüne geçme ve var olan donatı yetersizliğinden kurtulma adına yapılması gerekli bir çalışmadır. Erciş'te bugüne kadar çarpık kentleşmede belediyenin suçunu görmezden gelmek, çarpık kentleşmenin tek suçlusu olarak halkı görmek, halkın arazisini yok sayarak sadece yeni yapılacak binaların değeriyle pazarlığa oturan değerleme ve hakkaniyet ölçüsünü baştan yitiren insanlar, birilerini memnun etseler de vicdanları kanatmaktan kurtulamayacak."
 
ARMUTLU'DA HALK YOLU TRAFİĞE KAPADI

Armutlu Halkından Kentsel Dönüşüm Tepkisi
Haber Yayın Tarihi : 31.01.2013 14:27
 
Sarıyer Armutlu'nun kentsel dönüşüm bölgesi ilan edilmesine karşı çıkan mahalle sakinleri, Barbaros Bulvarı'nı trafiğe kapatıp, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı. 
 
Armutlu olarak bilinen Fatih Sultan Mehmet Mahallesi'nin kentsel dönüşüm bölgesi ilan edilmesine tepki gösteren mahalleli, hazırladıkları dilekçeleri İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne verdi. Dilekçeleri teslim ettikten sonra da eylemlerine devam eden kalabalık grup, "Armutlu bizimdir, bizim kalacak" sloganları attı. 

AYVANSARAY'DA KİRACILARIN VE EV SAHİPLERİNİN İSYANI
 
HABER TARİHİ 21.01.2013
Ayvansaray'da 'kentsel dönüşüme' tepki

Ayvansaray ve Fener'de yapılması planlanan kentsel dönüşüm ve yenileme çalışmaları, bir grup mahalleli tarafından protesto edildi. Projeyi yürüten firma bölgede çok sayıda ev sahibi ile anlaşarak çalışmaları hızlandırdı. Evlerini satmak istemeyenler ile evlerde kiracı olarak kalanlar ise duruma tepki göstererek mahallelerinden çıkmak istemediklerini belirtti.
 
Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında evleri yıkılacak olan Fatih Ayvansaray Mahallesi sakinleri düzenledikleri protesto eylemiyle yıkımın durdurulmasını ve yetkililerin kendilerine kalacak yer göstermelerini istedi. Protesto eylemine Fener-Balat-Ayvansaray Mülk Sahiplerinin ve Kiracıların Haklarını Koruma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (FEBAYDER) üyeleri ile CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da katıldı.
 
 
OK MEYDANI HALKI KENTSEL DÖNÜŞÜM TALANINA KARŞI SOKAKDAYDI
 
Okmeydanı halkı, "kentsel dönüşüm" adı altında yapılan yıkımlara tepki gösterdi, "Okmeydanı Sulukule olmayacak, barınma hakkımıza sahip çıkacağız" dedi.
 
Okmeydanı'nda yüzlerce kişi, "kentsel dönüşüm" adı altında yapılan yıkımlara karşı sokağa çıktı. Barınma hakkına sahip çıkacaklarını belirten emekçi halk, "Okmeydanı Sulukule olmayacak" mesajını verdi.
 
ETHA’nın haberine göre, Okmeydanı Tapu ve Plan Takip Komisyonu'nun çağrısıyla yüzlerce kişi akşam saatlerinde Dikilitaş Parkı'nda toplandı. "Rant için değil halk için plan. Barınma hakkımıza sahip çıkıyoruz" yazılı pankart açan halk, uzun süre mahalle içinde yürüyüş yaptı. Yürüyüşe kadınların katılımı dikkat çekerken, "İşgalci değil hak sahibiyiz. Parasız tabu hakkımızdır", "Barınma hakkımıza sahip çıkıyoruz", "Topbaş şaşırma, sabrımızı taşırma" yazılı dövizler taşındı, sloganlar atıldı.
 
Okmeydanı'na sahip çıkan semt sahipleri, Piyalepaşa Semt Konağı'nın önüne geldiğinde bir açıklama yaptı. Komisyon adına yapılan açıklamada, Okmeydanı'nın da "kentsel dönüşüm" adı altında yıkım kapsamına alındığı belirtildi, "Bu planlara göre, Okmeydanı tamamen yıkılıp bir tarla haline getirilecek, caddeler ve sokakların yerleri yeniden belirlenecek. Plan hak sahiplerini büyük müteahhitlerin insafına teslim etmektedir" denildi.
 
Beyoğlu Belediyesi'nin "kimse mağdur edilmeyecek" iddiasıyla halkı ikna etmeye çalıştığı anımsatılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Haklarımızı garanti altına alacak bir protokol yapılmadan uygulanacak bu kadar karışık bir kentsel dönüşüm projesini kabul etmek demek, kuzuyu kurda teslim etmek demektir. Plan yapma sırasında, bizi gerçek anlamda söz ve karar süreçlerine katmadan, büyük müteahhitlerin istek ve ihtiyaçlarına uygun olarak yapılan bu tepeden inme rant planlarını kabul etmiyoruz. Okmeydanı halkı olarak protokol talebimiz kabul edilmediği sürece 1988'de yapılan tepeden inme planları nasıl bozduysak, bu planı da bozmak için bütün meşru ve yasal haklarımızı kullanarak mücadele edeceğiz."
 
Sağlıklı ve yaşanabilir bir kent için kentsel dönüşümün ihtiyaç olduğu belirtilen açıklamada, "Ancak siyasi iktidar kentsel dönüşümü halkın insanca yaşayabileceği bir kent için değil, kent rantını sermayeye peşkeş çekmek için yapmaktadır. Bizler Okmeydanılılar olarak buna müsaade etmeyeceğiz. Kiracısı, ev sahibi ile birlikte tüm mahalle halkının birliğini sağlayarak barınma hakkımızı sonuna kadar savunacağız" denildi.