Kentsel Dönüşüm Değil Rantsal Dönüşüm !

Kentsel Dönüşüm Değil Rantsal Dönüşüm !

KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTSAL BÖLÜŞÜME DÖNÜŞTÜ İDDİASI

Kadir Topbaş 561 parsele el koydu
 
Okmeydanı kentsel dönüşüm alanındaki parsellerin mülkiyet hakkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Artık Okmeydanı’nın kaderi, Topbaş’ın elinde. CHP’den itiraz var: Dönüşüm alanlarını rant belirliyor.

16 Şubat 2013
 
KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTSAL BÖLÜŞÜME DÖNÜŞTÜ İDDİASI
 
Mehmet Demirkaya

‘Deprem yıkmadan biz yıkalım’ sloganıyla başlayan ‘kentsel dönüşüm’ amacından saparak ‘rantsal bölüşüme’ dönüştü. Son düzenlemeyle Okmeydanı’nda 561 parsel Belediye’ye devroldu. Belediye, bunları yıkıp yenilerini yapacak ve vatandaşa taksitle satacak.
 
Hazine, Okmeydanı kentsel dönüşüm alanındaki 561 parselin mülkiyet hakkını İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devretti. Dönüşüm kapsamındaki söz konusu parseller üzerinde, beş-altı katlı apartmanlar bulunuyor. Belediye, ilgili parseller üzerindeki binaları yıkacak, yıkılan binalarda oturanlara ise yapılacak lüks daireleri satacak. Vatandaş yeni daireleri, yüzde 10’u peşin geri kalanını da 5 yılda ödeyerek satın alabilecek.
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Mehmet Yıldız, kentsel dönüşümün, deprem riski olan yerlerde değil rantı yüksek yerlerde yapıldığını iddia etti.
 
‘TAPU VERECEĞİZ’
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Hazine mülkiyetinde bulunan Okmeydanı’nda 561 parselin Belediye tarafından, 4706 sayılı Kanun kapsamında satın alınması kararını, CHP grubunun ret oyunu karşın oy çokluğu ile kabul etti. Söz konusu kararla ilgili olarak Büyükşehir Belediye yetkilileri, “Orada oturanlar yıllardır tapu sahibi olamamıştı. Yapacağımız konutlarla vatandaşları tapu sahibi yapacağız” dedi.
 
RANTA GÖRE DÖNÜŞÜM
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündem dışı bir konuşma yapan CHP Grup Sözcüsü Yüksek Mimar Mehmet Yıldız, depremlerden sonra devletin kentsel dönüşüm kararı aldığını ancak uygulamanın, deprem riskine göre değil ranta göre başlatıldığını vurgulayarak şunları söyledi: “Planlama nereden başladı. İstanbul ölçeğinde ya da ülke ölçeğinde mi? Hayır, rantı en yüksek bölgelerden başladı. Bu süreçte görev yapacak inşaat sektörü, iktidara yakınlığını kullanarak, bu pazardan pay kapma gayretinde. Çantacı tabir edilen aracılar, ya da firma yetkilileri kapı-kapı dolaşarak, idareye ve özellikle de Başbakan'a yakınlığını (hiç sıkılmadan) ispat etme yarışında… 
 
Bol keseden imar ve emsal artışı vaadinde bulunarak, arsa rantı en yüksek yerlerdeki siteleri bağlamaya çalışmakta. Merkezi politikaların dönüşümdeki hedefi; ne İstanbul'da riskli alanları dönüştürmektir, ne de İstanbul'u gelecek yüzyıllara taşıyacak büyük bir yenilemedir. Rantı yüksek bölgelerde, yeni yasa kullanılarak, yeni rant alanları oluşturulacak.”