Kenan Evren Erdal Eren'i tanımadı

Kenan Evren Erdal Eren'i tanımadı

Kenan Evren 12 Eylül'ün sembol isimlerinden 17 yaşında idam edilen Erdal Eren'i tanımadığını söyledi.

Dün görülen 12 Eylül davasında Kenan Evren'e yaşı büyütülerek 17 yaşında asılan Erdal Eren soruldu. "Asmayalım da besleyelim mi" dediği Eren'in resmine bakan Evren "Onu tanımadığını" söyledi.

12 Eylül Davası, tarihi yüzleşmelere sahne oldu. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dünkü duruşmada, Kenan Evren'in çapraz sorgusu yapıldı. Müdahil avukatları, GATA'daki hasta yatağından video konferans aracılığıyla bağlanan Evren'e yüzlerce soru yöneltti. Evren, ilk birkaç soruya 'cevap yok' karşılığını verdi. Daha sonraki sorular karşısında sustu. Bazı soruları gülümseyerek karşılayan Evren, bazı sorularda ise başını 'hayır' anlamında iki yana sallamakla yetindi.

EVREN TİTREDİ

Zaman zaman titrediği görülen Evren, 'Pişman mısınız', 'Vicdanınız sızlıyor mu', 'Bugün bile ağlayan analardan af dileyecek misiniz', 'Hala 12 Eylül'de kaybolan oğlunun cesedini arayan 104 yaşındaki Berfo Ana'nın elini öpüp özür dilemeyi düşünüyor musunuz' gibi soruları da yanıtsız bıraktı.

ERDAL EREN'İ TANIMADI

Müdahil Avukat Mehmet Horuş , 17 yaşında olduğu halde idama çarptırılan, yaşı büyütüldükten sonra Evren'in başında bulunduğu Milli Güvenlik Konseyi onayıyla idam edilen Erdal Eren'in fotoğrafını gösterdi. Horuş, tanıyıp tanımadığını sordu. Evren, başını 'hayır' anlamında iki yana salladı. Avukat Aydın Erdoğan gözaltında alındıktan sonra elleri kelepçeli öldürülmüş halde bulunan Süleyman Cihan'ın kanlı fotoğrafını gösterdi. Evren'in tepkisi olmadı. Ağabeyi Erdoğan Yazgan, 12 Eylül döneminde idam edilen Sabire Yazgan Serin ise şunları söyledi:

AMA BİZ SİZİ BESLİYORUZ

Yüreksiz olduğunuz için mi cevap veremiyorsunuz? Bizlerin canlarını katlederken 'asmayalım da besleyelim mi' demiştiniz. Biz 32 yıldır vergilerimizle sizi besliyoruz; kendinizi nasıl hissediyorsunuz?' 

ERDAL EREN KİMDİR?

Erdal Eren (25 Eylül 1964, Şebinkarahisar, Giresun - 13 Aralık 1980, Ankara), 12 Eylül Darbesi öncesinde bir askeri inzibat erini öldürdüğü gerekçesiyle hüküm giyen ve asılarak idam edilen Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesi ve Ankara Yapı Meslek Lisesi öğrencisi.

İDAM EDİLDİĞİNDE 17 YAŞINDAYDI

Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencisi Sinan Suner, 30 Ocak 1980 tarihinde Milliyetçi Hareket Parti'li Bakan Cengiz Gökçek'in koruması Süleyman Ezendemir tarafından vurularak öldürüldü. Erdal Eren, Suner'in öldürülmesini protesto etmek için 2 Şubat 1980 günü düzenlenen gösteride gözaltına alınan 24 kişinin arasındaydı. Gösteri sırasında çıkan çatışmada er Zekeriya Önge'yi öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan Erdal Eren, yargılanarak 19 Mart 1980 tarihinde idama mahkûm edildi.

SAVAŞ AY VE EMİN ÇÖLAŞAN'A ÖLÜMDEN KORKMADIĞINI SÖYLEDİ

Milli Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan karar, 13 Aralık 1980'de Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nde infaz edildi. Erdal idam edilmeden 16 saat önce kendisini ziyaret eden gazeteciler Savaş Ay ve Emin Çölaşan'a, "avukatıyla görüştürülmediğini, 18 yaşının altında olmasına rağmen idam edilmek istendiğini, yaşının 18'den küçük olduğunu tespit edecek olan kemik testi yapılması talebinin kabul edilmediğini, vurduğu söylenen jandarma erine çok uzaktan ateş açtığını ama otopside yakın atışla öldüğünün kanıtlandığını, kendisini ibret olsun diye asacaklarını ve ölümden korkmadığını" söyledi.