Kemal Derviş CHP'ye Genel Başkan mı Olacak ?

Kemal Derviş CHP'ye Genel Başkan mı Olacak ?

CHP içerisinde uzun süredir konuşulan ancak dışarı pek sızmayan bir konu var.

EKİBİ KEMAL DERVİŞ YÖNETECEK

CHP içerisinde uzun süredir konuşulan ancak dışarı pek sızmayan bir konu var. 2000'li yılların ekonomiden sorumlu bakanı Kemal Derviş'in CHP'ye geri döneceği konusu. Bir kaç aydır CHP kulislerinde dönen iddialara göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkanlık görevini sürdürme konusunda pek istekli olmadığı, yakın çevresine ise yerel seçimlerden sonra Genel başkanlık koltuğunu bırakmak istediği konuşuluyor. Ancak Kılıçdaroğlu'nun bu isteğinin partide kargaşaya ve kan kaybına yol açmadan gerçekleşmesi için uzun zamandır planlama yaptığıda konuşulanlar arasında. Kulislerde Kılıçdaroğlu'nun koltuğu kime teslim edeceğide konuşulanlar arasında elbette. Aylar öncesinden ortaya atılan iddialara göre halen Şişli Belediye Başkanı olan Mustafa Sarıgül'ün adı geçiyor. Bu iddiayı Ankara Büyükşehir belediye Başkanı Melih Gökçek'te Twitter hesabından geçtiğimiz temmuz ayında ortaya atmıştı.

SARIGÜL BELEDİYE BAŞKANI, DERVİŞ GENEL BAŞKAN PLANI

Sarıgül'ün CHP'ye geçmesi ve İstanbul Büyükşehir için neredeyse kesinleşen adaylığının ardından, Kılıçdaroğlu'nun ardından genel başkanlığa Kemal Derviş'in getirileceği, bu planın uygulanmaya başlatıldığıda çok konuşulan iddilar arasında. Bu iddiaları doğrular nitelikte bir gelişme ise bu gün ajanslara düşen bir haberin ayrıntılarında gizli. Bizzat Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, yanına Kemal Derviş'i de alarak bir toplantıda birlikte göründüler. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ataköy Sheraton Otel'de düzenlenen 'Küreselleşme Çağında Büyüme, Gelir Dağılımı ve Ekonomik Politika Çalıştayı'na katıldı.


SİYASETE YENİDEN ISINDIRMA PLANI MI?

 Toplantı ile söylentileri henüz yazıp çizen olmadı amaCHP kulislerinde Derviş'in genel başkanlığı ihtimali daha çok konuşulmaya başlandı.Kılıçdaroğlu yapılacak toplantı öncesi kısa bir açıklamada bulunarak, “Dünya ekonomisinin, Türkiye ekonomisinin sorunlarını masaya yatıracağız, çözümlerini tartışacağız. 41 kişilik bir ekibiz. Ekibi Sayın Derviş yönetecek. Umuyorum güzel sonuçlar elde ederiz. Elde ettiğimiz sonuçları da ayrıca sizlerle paylaşacağız" dedi.

"ÇÖZÜMLER ÜZERİNDE DURACAĞIZ"


Devlet eski bakanı, Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve Sabancı Üniversitesi Danışma Kurulu üyesi Kemal Derviş ise dünya ekonomisi ve Türkiye'nin değişim içinde olduğunu belirterek, "Sosyal demokrasinin Türkiye'de, Avrupa'da ve bütün dünyada amacı büyümeyi sürdürebilir istikrar ve herkesin meyvesini alabileceği biçimde gerçekleştirmek. Sosyal adalet içinde ve dağılımın daha adil dağılmasını sağlayacak biçimde aynı zamanda istikrar ve sürdürülebilirlik çok önemli. Bir yıl yüzde 8 büyüyüp, ertesi yıl yüzde 2'ye düşmek bir toplumu uzun vadede ileriye götüremiyor. Dolayısıyla Türkiye'de çok güzel günlerim oldu, çok hızlı büyüdüğü yıllar oldu. Ama bunun devam etmesi ve arada bir kesilmemesi gerekiyor. Onun için istikrar da çok önemli" dedi. Toplantıda Avrupa'nın değişim içinde olan yapısının da tartışılacağını ifade eden Derviş, “Avrupa bir takım zorluklarla karşı karşıya. Avrupa perspektifini de kaybetmeden bütün dünyaya açılarak Türkiye en başarılı noktaya ulaşabilir" diye düşünüyorum. Bunları tartışıp, çözümler üzerinde duracağız" diye konuştu. Kılıçdaroğlu ve Derviş, yaptığı açıklamanın ardından toplantının yapılacağı salona girdi.

KEMAL DERVİŞ KİMDİR?

Kemal Derviş (10 Ocak 1949 - İstanbul) Türk iktisatçı ve siyaset adamı.
İngiltere'de Londra Ekonomi Okulu'ndan ekonomi alanında lisans ve lisansüstü derecelerini aldıktan sonra ABD'nin Princeton Üniversitesi'nde doktorasını yaptı.
1973-77 yılları arasında ODTÜ ve Princeton Üniversitesi'nde ekonomi alanında ders verdikten sonra, 1977'de Dünya Bankası'na girdi. Bu kurumda 1996 yılında Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu başkan yardımcılığına yükseldi.

2001 KRİZİNDE BAKAN OLDU
Kasım 2000 ve Şubat 2001'de yaşanan iki mali krizin ardından Türkiye'ye davet edilen Derviş,22 yıllık hizmeti olan Dünya Bankası'ndaki görevinden ayrılarak 3 Mart 2001'de Bülent Ecevit Hükümeti'nin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlendi. Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakereleri yürüterek mali krizin asgari hasarla atlatılmasını sağladı. Türk finans sisteminin radikal bir şekilde yeniden yapılanmasını sağlayan Güçlü Ekonomi Programı'nı hazırladı. 2002 Ağustos ayında başbakan yardımcısı Devlet Bahçeli ile görüş ayrılığına düşerek görevinden istifa etti. İsmail Cem ve Hüsamettin Özkan ile birlikte Yeni Türkiye Partisi'nin kuruluş çalışmalarına katıldı. Ancak bu partiye katılmayarak Cumhuriyet Halk Partisi'nden milletvekili adayı oldu.
3 Kasım 2002 Seçimlerinde CHP'den İstanbul milletvekili seçildi. 9 Mayıs 2005’de milletvekilliğinden istifa ederek Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)[1] Başkanlığı görevine atandı. 2009 yılında bu görevi Yeni Zelenda'nın eski başbakanı Helen Clark'a devretti.
Kemal Derviş, en son Mart 2005'de Center for Global Development işbirliği ile For a Better Globalism (Daha iyi bir Küreselleşme) adlı kitabını yayımlamıştır. Ayrıca Derviş'in Jaime De Melo ile ortaklaşa yayınladığı General Equilibrium Models for Development Policy (Kalkınma için Genel Denge Modelleri) adlı kitabı, 80'li yıllarda üniversitelerde okutulan yaygın bir ders kitabı olmuştur.Halen ikinci eşi olan Amerikalı Catherine Derviş ile evli olup ,2006 yılında yayımlanan "Recovery from the Crisis and Contemporary Social Democracy" ( Krizden kurtulma ve çağdaş sosyal demokrasi) adlı kitabın yazarıdır. Mayıs 2008'te Financial Times'a yaptığı açıklamada Türkiye ve Brezilya gibi ülkelerde enflasyon tsunamisi yaşanacağını ve son bir yıldan kısa sürede bu ülkelerde halkın %25 daha fakirleştiğini belirtti.
Kendisi Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu üyeliği görevini de yürütmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı