KCK: Geri Çekilmeyi Durdurduk

KCK: Geri Çekilmeyi Durdurduk

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, çözüm sürecinde hükümetin demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümü konusunda gereken adımları atmadığı için 8 Mayıs'ta başlatılan geri çekilmenin durdurulduğunu açıkladı. KCK, çözüme fırsat verilmesi maksadıyla ateşkesin devam edeceği belirtildi. 
 
Kandil'de bulunan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin demokratikleşmesi temelinde Kürt sorununun çözümünü sağlayacağı inancıyla 21 Mart 2013’te açıklanan bu Demokratik Kurtuluş Manifestosu İmralı’da yapılan görüşmeler sonucu gerçekleştiği belirtilerek, "Önder Apo Kürdistan, Türkiye, Ortadoğu ve Dünya koşullarının da bu projenin pratikleşmesine imkAn verdiğine inanmıştır. Önder Apo, 1993 yılından bu yana Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümü konusunda büyük çaba harcamıştır. Önder Apo'nun bu çabaları da Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümü konusunda çok önemli bir zemin sunmuştur. Önder Apo'nun bu yaklaşımları çerçevesinde defalarca ateşkes ilan edilmiş ve çatışmasızlık ortamı sağlanmıştır. Önder Apo'nun başlattığı ve dokuz aydır süren çatışmasızlık ortamı da böyle bir tarihsel sürecin sonucu gerçekleşmiştir. Kürt Özgürlük Hareketi'nin demokratik çözüm konusundaki iradesi ve yirmi yıldır yürüttüğü bu yönlü çabalar Türkiye ve Dünya kamuoyunun önemli bölümü tarafından görülmüş ve takdir edilmiştir. Önder Apo çatışmasızlığı sağlatarak, esir askerleri serbest bıraktırarak ve gerilla güçlerinin sınır dışına çekilmesi iradesini ortaya koyarak Türk devleti ve AKP hükümetine çözüm zemini ve fırsatı sunmuştur. Türk devletinin çözüm için adım atması önünde hiçbir engel kalmamıştır. Dünyanın herhangi bir yerinde böyle bir yaklaşım ve pratik ortaya konulsaydı bu irade çözüm için büyük bir fırsat olarak görülürdü. Herhangi bir sorunda çözüm iradesi olanlar böyle bir ortamın sağlanmasını isterler. Kürt Özgürlük Hareketi böylesi bir ortamı fazlasıyla sağlamıştır"denildi.
 
KCK açıklamasında, KCK'nın üzerine düşenleri yaptığı halde devlet ve hükümet bu adımlara hiçbir karşılık vermediği, Kürt Özgürlük Hareketi'nin attığı adımların hiçbir siyasal karşılığı yokmuş gibi davrandığı belirtilerek, şöyle denildi:
 
"TEMEL AKTÖRÜN APO OLDUĞU KABUL EDİLMEMEKTEDİR"
 
"Hiçbir karşılık vermeyerek Kürt Özgürlük Hareketi'nin attığı tarihi büyük adımları anlamsız kılmıştır. İmralı’da hiç görüşmeler olmamış ve kendisinin atacağı hiçbir adım yokmuş gibi başlatılan sürece karşı sorumsuz yaklaşmıştır. Kürt sorunuyla ilgili birçok çevre ve demokratik kamuoyu, şimdi AKP'nin Kürt Özgürlük Hareketi'nin yaptıkları karşısında hiçbir şey yapmadığı konusunda hemfikir durumdadır. Bu süreci başlatan temel aktörün Önder Apo olduğu kabul edilmektedir. Ancak Önder Apo’nun böyle bir sürecin başarıyla sonuçlanması için yapması gereken çalışmalara imkan tanınmamıştır. Ortada yüz yıllık bir sorun varken sorunun bir tarafının temel aktörünün bu düzeyde tecrit altında tutulması, çalışmasının önünün açılmaması hükümetin bu süreç konusunda samimi olmadığının açık kanıtıdır. Başbakan ve hükümet her gün birçok toplantı yapar ve her gün değişik kesimlerden bin görüş alırken, Önder Apo’nun ayda bir iki saat görüşme yapması bu sürecin sağlıklı bir biçimde yürütülmediğini ve yürümediğini açıkça göstermektedir."
 
"DEMOKRATİKLEŞME KONUSUNDA HİÇ BİR ADIM ATILMAMIŞTIR"
 
Hükümetin çözüm üzerinde değil de savaş üzerinde yoğunlaştığı anlaşıldığı belirtilen KCK açıklamasında, "Çatışmasızlık içinde geçen dokuz ay, savaş ortamında yapılamayan askeri nitelikteki çalışmaların yapılmasıyla geçirilmiştir. Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda hiçbir adım atılmamıştır. Demokratik siyasetin önünün açılması açısından tüm KCK tutuklularının serbest bırakılıp terörle mücadele yasasının ortadan kaldırılması bile gerçekleşmemiştir. Yıllardır tüm hükümetlerin paketler hazırlayıp hiçbir sorunu çözmemesi yaklaşımı AKP hükümeti tarafından da sürdürülmektedir. Toplumdaki her demokratikleşme sorununun muhataplarıyla tartışılıp çözülmesi gerekirken, Türkiye'nin en temel sorunu olan Kürt sorununda Kürt halkının iradesini temsil eden liderlik ve kurumların görüşlerinin alınmaması bir çözüm zihniyetinin olmadığının en somut kanıtıdır"denildi.
 
"ATEŞKES SÜRÜYOR"
 
KCK açıklamasında KCK ve Abdullah Öcalan'ın Nevruz'da ortaya koyduğu demokratikleşme projesine inandığını da ifade edilerek, "Türkiye halklarının kardeşliği, Kürt sorunun çözümü ve demokratik Ortadoğu birliği ancak bu yaklaşımla sağlanabilecektir. Bu konudaki anlayışını ve tutumunu sürdürmektedir. Gerillanın geri çekilişinin durdurulması da bu projenin ciddiye alınması ve gereklerinin yapılması içindir. Gerilla da, Özgürlük hareketimiz de Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu’nun demokratikleşme zihniyetini ve gücünü temsil etmektedir. Gerillayı ve Özgürlük Hareketi'ni bir demokratikleşme gücü olarak görmeyen ve ciddiye almayan her güç demokratik zihniyette olmayan, kültürel soykırımcı ve hegemonik zihniyeti sürdüren bir güçtür. Gösterdiği yaklaşımlar ve tutumlar Türk devleti ve AKP hükümetinin bu konumda olduğunu göstermiştir. Bütün sorumsuz yaklaşımlarına rağmen yeniden AKP hükümetini ve Türk devletini demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümü yönünde adım atmaya çağırıyoruz. Türk devletine ve AKP hükümetine Önder Apo’nun 2013 Newrozu’nda sunduğu çözüm projesi ve tarihi fırsatı doğru değerlendirmeleri gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Gerillanın çekilişi durdurulurken ateşkes konumu korunacaktır. Ateşkes konumunda kalınması AKP'ye Önder Apo’nun projesi doğrultusunda adım atmasına fırsat vermek anlamına gelmektedir"denildi.