KAZAKİSTAN'DAN FETHULLAH GÜLEN AÇIKLAMASI

KAZAKİSTAN'DAN FETHULLAH GÜLEN AÇIKLAMASI

Erdoğan'ın konuğu olarak Türkiye'de bulunan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbeyof ortak basın toplantısında ülkesinde bulunan Fethullah Gülen okulları ile ilgili açıklamada bulundu.

KAZAKİSTAN CUMHURBAŞKANI'NDAN FLAŞ AÇIKLAMA

Bu mesele rahmetli Turgut Özal zamanında ikimiz imzalamıştık. Ama orada Gülen mi vardı ne vardı ben farkında değilim. Biz Türkiye'nin bütün talebine karşılık vereceğiz"

ORTAK BASIN TOPLANTISININ AYRINTILARI ŞÖYLE

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'le düzenlediği ortak basın toplantısında 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili "Bu darbe girişimi Fethullahçı Terör Örgütü'nün de karanlık yüzünü, sinsi planlarını ve asıl niyetini ifşa etmiştir. Bu terör örgütü sadece milletimize değil, iyi niyetlerini istismar ettiği rahmetli Özal'a, rahmetli Demirel'e de ihanet etmiştir. FETÖ sadece Türkiye'ye karşı değil, varlık gösterdiği tüm ülkelere tehdit teşkil ediyor. Örgütün ipliğini pazara çıkarmaya kararlıyız. Mücadelemizi hem yurt içinde hem yurt dışında kararlı şekilde sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

1736530.jpg

KAZAKİSTAN'DAN FETHULLAH GÜLEN KARARI

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev de ülkesindeki Fethullahçı Terör Örgütü ile bağlantılı okullar hakkında "Bu mesele rahmetli Turgut Özal zamanında ikimiz imzalamıştık. Ama orada Gülen mi vardı ne vardı ben farkında değilim. Biz Türkiye'nin bütün talebine karşılık vereceğiz" dedi. 

ERDOĞAN: PENSİLVANYA'DAKİ ÖRGÜT LİDERİNİN TALİMATI DOĞRULTUSUNDA DARBE GİRİŞİMİNDE BULUNMUŞTUR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, davetlisi olarak Türkiye'yi ziyaret eden Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'le baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki basın toplantısında hitap eden Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili "Malumunuz ülkemiz 15 Temmuz gecesi siyasi tarihimizin en alçak, en pervasız, en kanlı ihanetlerinden birine maruz kalmıştır.

Yaklaşık 40 yıldır takıyyeyle, iki yüzlülükle, büyük bir gizlilik içinde Silahlı Kuvvetler'imiz içinde örgütlenen üniformalı teröristler Pensilvanya'daki örgüt liderinin talimatı doğrultusunda meşru hükümeti, demokrasiyi ve şahsımı hedef alan bir darbe girişiminde bulunmuştur.

Bu teşebbüse yine bu yapıya mensup birtakım eski emniyet görevlileri, siviller, farklı kamu kurumundaki çalışan memurlar, adli ve idari personel de destek vermiştir. Hamd olsun bu teşebbüs milletimizin şanlı direnişi, medyamızın, siyasi partilerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın katkısı, hükümetimizin kararlı duruşu sayesinde boşa çıkarılmıştır" ifadelerini kullandı. 

"ÖRGÜTÜN İPLİĞİNİ PAZARA ÇIKARMAYA KARARLIYIZ"

Darbe girişimin ardından Türkiye'ye ziyarette bulunan ilk devlet adamının Nazarbayev olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Bu darbe girişimi Fethullahçı Terör Örgütü'nün de karanlık yüzünü, sinsi planlarını ve asıl niyetini ifşa etmiştir. Bu terör örgütü sadece milletimize değil, iyi niyetlerini istismar ettiği rahmetli Özal'a, rahmetli Demirel'e de ihanet etmiştir.

Artık şunu net olarak biliyoruz. FETÖ sadece Türkiye'ye karşı değil, varlık gösterdiği tüm ülkelere tehdit teşkil ediyor.

Bunun da bilinmesini isterim. Bizim yüreğimiz yanıyor. Bizim yaşadığımız acıları, ihaneti, hayal kırıklığını dostlarımız, kardeşlerimiz yaşamasın istiyoruz.

Örgütün ipliğini pazara çıkarmaya kararlıyız. Mücadelemizi hem yurt içinde hem yurt dışında kararlı şekilde sürdüreceğiz.

Baş başa görüşmemizde açık yüreklilikle kıymetli kardeşim Nazarbayev'e bu konudaki endişelerimizi, kanaatlerimizi ilettik. Dost bildiğimiz, kardeş gördüğümüz tüm ülkeler nezdinde de bu endişelerimizi dile getireceğiz. Dostluğun, kardeşliğin, müttefikliğin, ortaklığın gereği budur" diye konuştu. 

NAZARBAYEV: KAZAKİSTAN HER ZAMAN TÜRKİYE'NİN YANINDA

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev de konuşmasında Türkiye'de yaşanan darbe girişimine değinerek, Türkiye'nin yanında olduklarını vurguladı. Nazarbayev, şöyle konuştu:

"Kazakistan için en önemli stratejik ortak Türkiye Cumhuriyeti'dir. 15 Temmuz günü meydana gelen kaygılı olayların Kazak halkı için de bizler için de önemli bir pişmanlık olduğunu gördük.

Kazak halkı adına şehit olan, yaralanan ve acı çeken herkese hem rahmetimi hem şifalarımı dilemek istiyorum.

Ben buraya sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında olduğumu açıkça deklare etmek için geldim.

Türkiye, Kazakistan'ın en yakın ve güvenilir ortaklarından birisi. Bundan sonra da öyle olacağına inanıyorum.

Kazakistan her zaman Türkiye'nin yanında ve onu desteklemeye devam edecek. Türkiye'nin siyasi yapısı bizim için çok önemli" 

ERDOĞAN: SIKINTILI DÖNEMİ GERİDE BIRAKIP ESKİ GÜNLERİMİZE DÖNMÜŞ OLACAĞIZ

İki lider açıklamalarının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Türkiye ile Rusya ilişkilerinin düzelmesinde Kazakistan'ın rolü sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya ile ilişkilerimizdeki o sıkıntı anında Sayın Putin'le birçok görüşmeleri oldu.

Bu ilişkilerin düzeltilmesi istikametinde birçok destekleri oldu. Son olarak Özbekistan'daki Şanghay zirvesinde de benden özel temsil isteyerek, ben de özel temsilcimi gönderdim.

Kendilerine gönderdiğimiz mektupla da orada adeta bu iş yoluna girmiş oldu. Kendileri Sayın Putin'le yaptıkları görüşmeyle de bu işi barışa tekrar dönüştürülmesinde katkıları büyük oldu. Onun ardından yeni bir sürecin başlaması, bir milattı o. Salı günü St. Petersburg'ta Sayın Putin'le bir araya geleceğiz.

Heyetler arası görüşmelerimiz olacak. Şu andaki o sıkıntılı dönemi geride bırakıp yeniden eski günlerimize dönmüş olacağız. Bu konuda değerli kardeşimin katkılarını unutmak mümkün değil. Kendilerine çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. 

239 DARBE GİRİŞİMİ ŞEHİDİ İÇİN 239 KİŞİLİK MEHTER

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 7 Ağustos Pazar günü İstanbul Yenikapı'da yapılacak 'Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne katılma kararı sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Sayın Bahçeli ve Sayın Kılıçdaroğlu'na daha önce yazılı olarak davetimi yapmıştım. Çünkü pazar günü yapılacak olan mitingi milletin demokrasi ve şehitlerimize sahip çıkma buluşmasını çok önemsediğimiz için ve cumhurun başı olarak da böyle bir buluşmayı Türkiye'nin en büyük meydanın gerçekleştirelim istedik.

Parlamentoda bulunan gerek AK Parti gerek CHP gerekse MHP'nin genel başkanlarının da orada bulunmasını çok önemsedim. Onun için yazılı davetimi siyasi partilerimizin genel başkanlarına yaptım.

Nihai netice olarak davetimizin tamamı böylece gerçekleşmiş oldu. Şimdi de pazar günü gelecek olan tüm davetlilerimiz birlikte hazırlanan program çerçevesinde, sadece İstanbul'da bunu yapmıyoruz.

İstanbul'da yaptığımız bu mitingle aynı anda İstanbul dışında 80 vilayette meydanlarda aynı şekilde toplanılacak.

Oralarda megaboard'lardan bu yayın ortak yayın olarak yapılacak. Tüm Türkiye izleyecek. Programın içerisinde birçok etkinlik var.

Ordumuzun mehteri orada yerini 239 kişiyle alacak. 239 şehidimizi ifadeyle orada bu şekilde onlar yer alacak. Tek özelliği kimse partisinin bayrağıyla değil, herkes Türk bayrağıyla orada olacak. Orada tek bayrak, tek yürek olarak inşallah milletimiz olarak, el ele buluşacağız"

"MAARİF VAKFI'MIZLA KAZAKİSTAN'DA BU ADIM ATILMIŞ OLACAK"

Kazakistan'daki Fethullahçı Terör Örgütü ile bağlantılı okulların kapatılmaları veya eğitimlerine farklı şekilde devam etmeleri yönünde bir adım atılıp atılmayacağı sorulan Erdoğan, "Kazakistan'daki Fethullahçı Terör Örgütü'ne ait okullarla alakalı görüşmemizi yaptık.

Bizim Maarif Vakfı, Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmelerini yapacak. Bu görüşmeler neticesinde bana değerli kardeşimizin şu ifadesi çok çok önemli geldi; 'Türkiye'ye düşman olan bize de düşmandır' ifadesi.

Bu Fethullahçı Terör Örgütü ne yazık ki bize, millete bu düşmanlığı yaptı. Bu milleti parçalamaya yönelik bu adımı attı.

Bugün bize yarın bir başka yerde de aynı şeyi bunlar yapabilirler. Karakterlerinin gereği bu. Şu anda Kazakistan'da 33 okulları var. Maarif Vakfı'mızla Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı'nın müşterek çalışmasıyla inşallah Kazakistan'da bu adım atılmış olacak" diye yanıt verdi. 

KAZAKİSTAN CUMHURBAŞKANI NAZARBAYEV: GÜLEN Mİ VARDI NE VARDI FARKINDA DEĞİLİM

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev de ülkesindeki Fethullahçı Terör Örgütü ile bağlantılı okullar hakkında şunları söyledi: 

"Kazakistan'daki okulların hepsi devlet kontrolünde olan okullar. Finansmanını Kazakistan'ın yerel yönetimleri sağlıyor.

Biz Türkiye'ye karşı iş yapan kimseyi desteklemeyeceğiz. Bu bizim çıkarımıza gelmez. Biz bunu istemiyoruz.

Biz anlaştık, iki tarafın eğitim bakanlıkları bir çalışma grubu oluşturacak. Eğer gerçekten tespit edilirse onların ilişkisi biz o öğretmenleri geri göndereceğiz; fakat Türkiye devleti olarak başka öğretmenler isteyeceğiz.

Bu mesele rahmetli Turgut Özal zamanında ikimiz imzalamıştık. Ama orada Gülen mi vardı ne vardı ben farkında değilim. Biz Türkiye'nin bütün talebine karşılık vereceğiz"

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı