Kayın ormanı kaldırım taşından kurtuldu!

Kayın ormanı kaldırım taşından kurtuldu!

Kayın ormanı kaldırım taşından kurtuldu!

 
 Kayın ormanı kaldırım taşından kurtuldu!

Yusuf Yavuz


Düzce'nin Gümüşova ilçesine bağlı Yeşilyayla köyünde ormanlık alanda açılmak istenen taş ocağına karşı çıkan köylüler, su kaynakları ve bölgenin doğasının zarar göreceği endişelerini Düzce Valisi Adnan Yılmaz'a ilettiler. Köylüleri dinleyen Vali Yılmaz, Yeşilyayla köyüne giderek taş ocağı açılmak istenen bölgede incelemelerde bulundu. Vali Yılmaz'ın incelemesinin ardından bölgede açılması planlanan taş ocağına izin verilmemesi konusunda girişim başlattığı öğrenildi.

KÖYLÜLERDEN VALİ'YE 'TAŞ OCAĞI İSTEMİYORUZ' ZİYARETİ
150 yıllık tarihi Yeşilyayla (Büyükbıçkı) köyünde, kayın ve meşe ormanlarıyla kaplı koruluk alanda açılmak istenen taş ocağı köylüleri harekete geçirdi. Kaldırım taşı olarak da bilinen bazalt taşı çıkartmak için bölgede açılacak ocağın su kaynakları ve yörenin zengin doğasına zarar vereceği gerekçesiyle Gümüşova Kaymakamlığı'na çekincelerini içeren bir yazı ileten köylüler, bu kez de Düzce Valisi Adnan Yılmaz'ı makamında ziyaret ederek sorunlarını bir de Vali Yılmaz'a aktardılar.

VALİ YILMAZ YEŞİLYAYLA'YA GİDEREK İNCELEME YAPTI
Yeşilyayla köyü Muhtarı Erdoğan Başkoç ve köy ihtiyar heyetinin hazır bulunduğu ziyarette köylülerin taş ocağına ilişkin çekincelerini dinleyen Vali Yılmaz, bu ziyaretin ardından Yeşilyayla köyüne giderek köylülerle birlikte taş ocağı açılması planlanan bölgede incelemelerde bulundu.

KÖYLÜLERE TEMİNAT VERDİ
İncelemenin ardından ilgili kurumlardan konuyla ilgili görüş aldıktan sonra köylülere bilgi vereceği belirtilen Vali Yılmaz'ın, “Böyle doğayla iç içe olan bir bölgeye taş ocağı açılması felakete yol açar” dediği ve girişimin engellenmesi yönünde köylülere teminat verdiği öğrenildi.

YAŞAM MÜCADELESİNE DEVAM
Vali Yılmaz'ın ziyaretinden memnun olan Yeşilyayla köylüleri ise benzeri girişimlere karşı yaşam alanlarını korumak için hukuki çerçevede mücadelelerini sürdürme kararlılığını bir kez daha vurguladı.