Katledilişinin 6. yılında Dink anılıyor...

Katledilişinin 6. yılında Dink anılıyor...

Gazeteci Hrant Dink, katledilişinin 6. yılında İstanbul’da yapılacak eylemlerle anılacak. İlk eylem Şişli’de ikinci eylemse Dink’in vurulduğu Agos Gazetesi önünde gerçekleştirilecek

Gazeteci Hrant Dink, katledilişinin 6. yılında İstanbul’da yapılacak eylemlerle anılacak. İlk eylem Şişli’de ikinci eylemse Dink’in vurulduğu Agos Gazetesi önünde gerçekleştirilecek

Agos Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 6. yılında, bugün saat 13.30'da İstanbul Şişli'de saat 15.00'te de Agos önünde anılacak. Dink, 19 Ocak 2007’de Agos Gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü. Suikast sonrası yaşanılanlar ve mahkemenin kararı dikkat çekiciydi. Hrant Dink cinayeti davasında, mahkeme heyeti, tutuklu sanık Yasin Hayal'in, “Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmeye azmettirme suçundan” ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Dink'in katil zanlısı Ogün Samast ise ''tasarlayarak adam öldürmek" ve “ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarından toplam 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tutuklu sanıklardan 'Büyük Abi' Erhan Tuncel ise bu suçlamadan beraat etti. McDonalds’a bomba atmak eyleminden 5 yıl, başka suçlarla ilgili de toplam 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarpıtırılan Tuncel, yattığı süre göz önüne alınarak serbest bırakıldı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Rüstem Eryılmaz alınan kararla ilgili yaptığı açıklamada "Bu cinayetin birkaç simitçinin işi gibi basite indirgenmesine karşıyız. Bizce de basit bir cinayet değil. Azmettiren birileri olması gerekir ama deliller bu kadar" ifadelerini kullanmıştı.

‘ ÖRGÜT VAR, KARAR BOZULSUN’

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 Ocak’ta Hrant Dink cinayeti davasıyla ilgili "örgüt yok" kararı veren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının bozulmasını istedi. Yargıtay Başsavcılığı, hazırladığı tebliğnamede "Cinayetin sistemli, planlı ve organize olarak bir örgüt faaliyeti kapsamında" gerçekleştiğini belirterek kararın bozulması gerektiğini vurguladı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Hrant Dink cinayeti davasıyla ilgili tebliğnamesinde, ''Dosya kapsamından anlaşıldığı üzere, sanıklar tarafından gerçekleştirilen 19 Ocak 2007 tarihinde sırf başka din ve milliyetten olması nedeniyle Fırat (Hrant) Dink'in öldürülmesi, sistemli, planlı ve organize olarak bir örgüt faaliyeti kapsamında, devletin birliğini bozmaya yönelik eylemler olarak değerlendirilmelidir'' denildi.

DEVLET OPERASYONU

Hrant Dink’in avukatlarından Fethiye Çetin, 14 Ocak’ta YURT’a şöyle konuşmuştu: “Bütün bunlara baktığımda şunu düşünüyorum: Hrant Dink’in öldürülmesi bir operasyon olarak planlanmıştı. Buna yargılama süreci de dahildi, bu büyük operasyona. Hrant’ın mahkumiyeti yönünde oy kullananlar operasyona uygun davranmış oldu! Ve devlet operasyonuna uygun davrananlar yükseltildi, terfi ettirildi. Uygun davranmayanlar ise ne yazık ki bu terfi ve ödülden yararlanamadılar.

BAHRİ BELEN: YARGITAY KARARI BOZABİLİR

Hrant Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen, Yargıtay Başsavcılığı'nın tebliğnamesine ilişkin değerlendirmede bulunmuştu: "Sanıkların silahlı örgüt nedeniyle cezalandırılmaları istenmişti. Adam öldürmeden bazı sanıklarla ilgili hüküm kuruldu, mahkeme örgüt yok dedi. Biz de temyiz ettik. Yargıtay cumhuriyet başsavcılığı bu eylemin silahlı örgütün eylemi olduğunu, yerel mahkemenin kararının bozulması yönünde görüş bildirdi. Tebliğname doğrultusunda Yargıtay karar verir mi bilmiyoruz ancak karar bozulursa İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ya eski kararında direnecek ya da bozmaya uygun hüküm kuracak."