Karayılan kitap yazdı Yunanistan’la ipler gerildi

Karayılan kitap yazdı Yunanistan’la ipler gerildi

PKK lideri Murat Karayılan’ın kitabının Yunancaya çevirisinin tanıtımı Ankara’nın Atina Büyükelçiliği aracılığıyla uyarıda bulunmasına rağmen Yunanistan Savunma Bakanlığı’na ait Savaş Müzesi’nde yapıldı. Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan dün sert bir açıklama yaparken, Davutoğlu Yunan mevkidaşıyla görüştü.

PKK lideri Murat Karayılan’ın ‘Bir Savaşın Anatomisi’ adlı kitabının Yunanca çevirisini, Abdullah Öcalan’a Yunanistan’dan Kenya’ya götürülüşü sırasında uçakta refakat eden, Yunanistan’ın Nairobi Büyükelçiliği’ne 15 gün beraber kalan eski Yunan ajan Savas Kalenderidis tarafından yapıldı. Aynı zamanda kitabın yayıncısı olan Kalenderidis, kitabın Yunan Savunma Bakanlığı’na ait Savaş Müzesi’nde önceki gün düzenlenen tanıtıma ev sahipliği yaptı. Tanıtıma ana muhalefetteki radikal sol SİRİZA partisi lideri Aleksis Çipras’ın emriyle partiyi temsilen diplomatik danışmanı Yorgo Aifandis de katıldı.

Dışişleri engelleyemedi

Yunan medyasına göre, Karayılan’ın kitabının Yunancaya çevirisinin tanıtımının Savaş Müzesinde yapılmasına Yunan Dışileri Bakanlığı tüm çabalarına rağmen engel olamadı. Türk-Yunan yakınlaşmasına karşı çıkan çevreden isimler, Karayılan’ın kitabının tanıtımı için Yunan Savunma Bakanlığı’na ait bir kurum olan Savaş Müzesi’ni seçti. Programlamanın açıklamasından hemen sonra Ankara’nın Atina’daki Türk Büyükelçiliği aracılığıyla Yunan makamlarına girişimde bulunduğu öğrenildi.

Hilton’da rezervasyon

Yunanistan’da çıkan haberlere göre Türkiye’nin tepkisi üzerine tanıtım toplantısının Savaş Müzesi’nden alınması ve Hilton Oteline taşınması yönünde operasyon başlatan Yunan Dışişleri başarısız oldu. Kitabın tanıtımını yapan çevrelere yakınlığı ve sempatisi ile bilinen Demokratia gazetesi Yunan Dışişleri’nin Hilton Oteli ile yazışmasını da yayınladı.

Gazete, “PKK hayranları şovuna dönüşen tanıtımın Savaş Müzesinden alınmaması yönünde bizzat başbakan Andonis Samaras’ın müdahale ettiğini” ileri sürdü. Atina’daki gözlemciler duruma “başbakanlık ofisinden bazı kurmayların” müdahale ettiği olasılığı üzerinde duruyor. Yüksek trajlı TaNea gazetesi de “PKK’dan Savaş Müzesine” başlıklı haberinde “Yunan Dışişleri, kitabın tanıtımın karşı ve tamamen mesafeli duruşta” dedi.
Dimokratia gazetesi ise, “Atina’nın içinde Türk cüreti” başlıklı haberinde “Kürdistan’daki savaş ile ilgili kitabın tanıtımını Türk büyükelçiliği durdurmak istedi. Ankara’nın çabalarını Başbakan Samaras frenledi” ifadesini kullandı.

‘Yetkililerin haberi yoktu’

Gelişmeler üzerine Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Grigoris Delavekuras, ”Yunanistan, terörün her türünü kınamaktadır. PKK örgütü konusunda bu, Avrupa Birliği’nin de bir bütün olarak ilkesel pozisyonudur.

Yetkililerden habersizce, Savaş Müzesi’nde kiralanan bir odada, PKK üyesi bir kişinin kitap tanıtımı yapıldı. Savunma Bakanlığı konu hakkında soruşturma başlattı ve sorumlu kişileri buldu. Yunan hükümeti ile hiçbir ilişkisi olmayan etkinlik, hükümetin terörizm konusunda uzun zamandır benimsediği pozisyonla da çelişmektedir” açıklamasını yaptı.


Öcalan’ın refakatçisi

Kitabın çevirmeni olan eski binbaşı ve Yunan Gizli Haberalma Örgütü (EİP) personeli Savas Kalenderidis, Yunanistan’da PKK yanlısı çevrelerin lider ismi. Kalenderidis, Öcalan’ın Atina-Kenya macerası sırasında öne çıktı. Ancak, eski Yunan ajanı daha önce, 1990’lı yılların sonunda 1998’de Yunanistan’ın İzmir konsolosluğunda ticari, kültürel ve denizcilik ateşesi olarak görev yaptı. Atina’da “şehir efsaneleri” Kalenderidis’in o dönem Türkiye’de, Yunanistan’ın çıkarı açısından “çok önemli işler yaptığını dile getiriyor. Kalenderidis ise Türkiye’de ajan olarak faaliyet gösterdiğini şiddetle yalanlıyor. Kalenderidis’e Yunan hükümetince, Atina’ya gizlice gelen ve resmi makamları zor durumda bırakan Öcalan’ı 1999 Ocak ayında Kenya’nın başkenti Nairobi’deki Yunan büyükelçiliğine nakledilmesi görevi verilmişti. Kalenderidis, Öcalan ile 15 gün büyükelçilik rezidansında birlikte kaldı. Öcalan’ın Kenya’da Türk yetkililere teslim edilmesini engelleyemeyen Kalenderidis askerlik ve ajanlık görevlerinden istifa ederek yayıncılık yapmaya başladı. Kalenderidis’in 2007 yılında “Öcalan’ın Teslimi: Hakikatin Zamanı” adlı bir kitabı yayımlandı.



Şam’dan Atina’ya

Suriye’de Baas Partisi’nin 1998 yılının eylül ayında yaptığı gizli merkez toplantısında dönemin Devlet Başkanı Hafız Esad, Abdullah Öcalan’ın Suriye’den ayrılmasını istedi. Öcalan önce Mahmur Kampı’na gitmeyi planlasa da iddialara göre 6 Ekim günü Atina’dan Yunan parlamenter Kostas Baduvas’tan telefon geldi. Baduvas bir hafta önce Şam’da görüştüğü Öcalan’ın Yunanistan’a gelebileceğini söyledi. Bunun üzerine Öcalan Atina’ya gitti.
Ancak Baduvas orada değildi ve Yunan gizli servisi Öcalan ’ı konuk etmek istemiyordu. Böylece birkaç saat içinde Rusya’ ya gönderildi. Kısa sürede Rusya’da olduğu deşifre edildi.

Abdullah Öcalan Rusya ’dan 12 Kasım’da İtalya’ya geçti. 29 Ocak ’ta Öcalan yeniden Yunanistan’a getirildi, 2 Şubat’ta da Kenya’ya gönderildi. Yunanistan Öcalan’a devlet güvencesi vermişti. Ancak onu Kenya’ya götürecek uçak Yunanistan’dan havalandığı saatlerde, onu oradan alacak bir başka uçak da Türkiye’den kalkış yaptı.


‘NATO ve AB kararlarıyla uyumlu değil’

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunan mevkidaşı Dimitris Avramopulos ile telefonla görüşerek Türkiye’nin hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Avramopulos ise “Büyük üzüntü duyduk” dedi. Gelişmeler üzerine Yunan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “tanıtımdan yetkililerin haberdar olmadığı, soruşturma açılarak sorumluların bulunduğu” belirtildi.

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada olay, “terörle mücadele alanında yürütülen işbirliği bakımından son derece talihsiz bir gelişme” olarak nitelendi. Olayı, Türk-Yunan dostluğunun gelişmesinden rahatsızlık duyan bazı çevrelerin halen faal olduğunu göstermesi bakımından da “endişe verici” olarak niteleyen Bakanlık, “NATO ve AB tarafından terör örgütü olarak tanınan PKK’nın terörizm propagandasının alenen yapılmasına imkan verilmesinin, ilgili NATO ve AB kararları ile terörle mücadele bağlamındaki uluslararası yükümlülüklerle uyumlu olmadığı açıktır” dedi.