Karara Dünyada Tepkiler Artıyor

Karara Dünyada Tepkiler Artıyor

Türkiye'deki basın özgürlüğüne doğrudan bir saldırı olduğunu söyledi.

ERGENEKON KARARINA DÜNYA'DAN TEPKİLER ARTIYOR

5 Ağustos günü açıklanan ve gündeme bomba gibi düşen Ergenekon mahkemesi'nin Silivri'de açıkladığı kararlara dünyadan gelen tepkiler artıyor. Times Gazetesinin Başbakan Erdoğan ve fethullah Güleni ağır bir şekilde eleştirmesi gündemde konuşulurken, bir diğer tepki de Uluslar Arası Gazeteciler federasyonu ve Avrupa Gazeteciler federasyonundan geldi. Kararı "Basın Özgürlüğüne Doğrudan Bir Saldırı" olarak gören Gazeteciler federasyonları, kararın Türkiye'nin bu konuda verdiği taaadütlerini de ihlal ettiğini belirtiler.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRIDIR

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu IFJ ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu EFJ, Ergenok davasında 22 gazeteciye verilen ağır cezaların Türkiye'deki basın özgürlüğüne doğrudan bir saldırı olduğunu söyledi.
 
EFJ Başkan Yardımcısı Nadezda Azgikina, "Türk medyası çalışanları hakkında verilen mahkûmiyet kararları büyük bir hayal kırıklığı oldu. Türkiye'deki pek çok meslektaşımıza verilen, eşi benzeri görülmemiş cezalardan kaygı duyuyoruz ve öfkeliyiz. Bu karar ülkedeki basın ve ifade özgürlüğünün altını ölçülemeyecek derecede oymuştur" dedi.
Avrupa Güvenlik ve Kalkınma Teşkilatı Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunya Miyatoviç de davada verilen ağır cezaların ifade özgürlüğünü ve ülkenin 'özgür basını geliştirme ve koruma' taahhüdünü ihlal ettiğini belirtti.

DAVADA GÖZLEMCİLERİN BELGELEDİĞİ BİR ÇOK İHLAL VAR

IFJ ve EFJ ayrıca, Avrupa Birliği kurumlarına Türk makamlarını eleştirme çağırısında bulundu ve bu kurumlara çağrının yer aldığı mektuplar gönderileceği belirtildi.
IFJ'nin Başkanı Jim Boumelha da, "Dava sürecinde bağımsız gözlemcilerin belgelediği birçok ihlal var, bu da davanın güvenilirliğini sorgulamaya açık hale getiriyor. Keyfi gözaltılar nedeniyle yıllarını hapiste geçirmiş gazetecilere bu kadar uzun hapis cezaları verilmesi kabul edilemez. Bu ağır cezalar hukukun üstünlüğüne saygı duyulmadığını doğrular nitelikte" diye konuştu.

DAHA ÖNCE ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

 
EFJ daha önce de birçok kez Ergenekon davasında yargılanan gazetecilerin salıverilmesi çağrısında bulunmuş ve davanın adil olup olmadığıyla ilgili kaygılarını dile getirmişti.
Kuruluş ayrıca, duruşmalara gözlemci heyetleri göndermiş ve hapisteki gazetecilerin aileleriyle buluşmuştu.
Ergenekon Davası'nda yargılanan gazetecilere 6 yıl ila müebbet arasında değişen hapis cezaları verilmişti.