Kapadokya'da Balon faciası

Kapadokya'da Balon faciası

KAPADOKYA Bölgesi'nde balon havada çarpıştı, 2 ölü çok sayıda yaralı var


En son Oyunlar


Balon faciası amatör kamerada

Kapadokya Bölgesi'nde balon havada çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle turist taşıyan sıcak hava balonlarından biri düştü. Kazada 2 kişi öldü, 15 kişi yaralandı. Balonun düşme anı ise bir turistin kamerasına saniye saniye yansıdı. İşte o anlar! 

Oktay ENSARİ- Demet ÖZTÜRK/ NEVŞEHİR
 
KAZA NASIL MEYDANA GELDİ?
 
Bugün saat 06.00 sıralarında Anatolian Şirketi'ne ait balon, içinde çeşitli ülkelerden gelen turistler ve pilotla Göreme Beldesi'nde havalandı. Balon, Ürgüp ilçesi Ortahisar beldesi yakınlarına geldiğinde 300 metrede seyrederken, İstanbul Balonculuk'a ait sıcak hava balonu, Anatolian firmasına ait balonun kubbesine sepetiyle çarptı. Çarpışma sırasında alttaki balonun kumaşı yırtıldı. Balonda büyük bir delik açılınca, sepetin dengesi bozuldu. Anatolian firmasına ait pilot yırtık balonuna hava tutup, yere ağır ağır inmek istedi. Ancak, 50 metreden sonra balon hızla toprak zemine düştü.
 
2 ÖLÜ, 24 YARALI
 
Düşme sırasında kalp krizi geçirdiği sanılan ve 70 yaşlarındaki Brezilyalı kadın turist öldü. 2 bacağı kırılan ve durumu ağır olan İspanyol turist Ağujda Oyada Aristu ise, Kayseri ERÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılarak ameliyat edildi. Diğer turistlerden 4’ü de Nevşehir İ. Şevki Atasağun Devlet Hastanesi'nde ağır yaralı olarak tedaviye alındı. Balon kazası geçiren turistlerden 19’u ise ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edildi.
 
ÇARPILAN BALONUN PİLOTU 50 METREYE KADAR İNMİŞ
 
Bölgedeki bir balon firması yetkisi bölgede bu sabah havada rüzgar bulunmadığını, oldukça sakin bir hava olduğunu belirterek, şunları söyledi:
 
"Üstteki balonun alttaki balona doğru sürüklenmesi söz konusu değildi. Üstelik iki balonun pilotlarında da telsiz bulunuyordu. İlk belirlemeye göre, üstteki balonun alttaki balonun kubbesini sepetle çarpıp, kumaşının yırtılmasına ve dolayısıyla düşmesine yol açmış. Alttaki Anatolian firmasına ait balonun pilotu tecrübeli olmasa ve balon 50 metreye kadar yırtık vaziyette inmese, can kaybı daha fazla olurdu. Alttaki pilotun tecrübesi ve çabası daha fazla can kaybını önlemiş."
 
Jandarma ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne ait kaza kırım ekipleri, düşen balonda bulunanlar ve pilotu ile kazaya yol açan üstteki balonun sepetinde bulunan yolcu ve pilotunun ifadesine başvurdu.
 
KAZA YAPAN BALON FİRMASININ SAHİBİNDEN AÇIKLAMA
 
Anatolian Balon sahibi Halil Uluer, olay yerinde açıklama yaparak, 1 turistin yaşamını yitirdiğini, pilotla birlikte 24 kişinin de yaralandığını söyledi.
 
Uluer açıklamasında, 20 yıldan bu yana güvenli sıcak hava balonculuğunun yapıldığı bölgede istenmeyen bir kaza meydana geldiğini söyledi. Uluer, şöyle dedi: 
 
"Sabah saatlerinde iki balonun havada çarpışması sonucu bir balonumuz sert iniş yapmıştır. Maalesef konuk bir turist yaşamını yitirdi. Pilot dahil 24 yaralımız var. Gördüğünüz gibi sepet sapasağlam duruyor. Başka firmaya ait balonun benim firmama ait balona çarpması sonucu, bizim balonun pilotu sert iniş yapmış. Pilotumuz, lisanslı, tecrübeli, mühendis, yabancı pilottur. Pilot kaza anında gerekli güvenlik önlemini almış. Bir yaşlı turistimiz, ilk belirlemelere göre kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirmiş. Çünkü ayağındaki kırık dışında yaralanmaya rastlanmadı. Turistin kesin ölüm nedeni otopsiden sonra belli olacak. Kazadan hemen sonra, Nevşehir valimiz, belediye başkanlarımız, jandarma bölgeye gelerek müdahale etmişlerdir. Kendilerine teşekkür ediyorum. Sağlık Bakanlığı helikopterleri, uçakları bölgeye seferber edildi. Ambulanslar anında sevk edildi. Kapadokya, dünyanın önemli turizm merkezlerinden biri. 20 yıldır güvenle yapılan sıcak hava balonculuğu, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayan en güvenli hava taşıtıdır. Hergün yüzlerce, binlerce kişinin uçtuğu sıcak hava balonunda yaşanan olay hepimizi üzmüştür."
 
Anatolian Balon sahibi Halil Uluer, bölgedeki 21 firmanın da güvenli uçuş sağladığını ve lisanslı pilot çalıştırdığını, Türkiye’deki pilotların büyük bölümünün de Kapadokya Bölgesin'den yetiştiğini söyledi.
 
BÖLGEDE 21 FİRMA 190 BALONLA TUR DÜZENLİYOR
 
Kapadokya Bölgesi'nde turistlerin peribacaları ve diğer oluşumu havadan izlemelerini sağlamak amacıyla, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden uçuş izni alan 21 firmaya ait 190 balon, günün erken saatlerinden ortalama saat 08.00’e kadar havada kalıp, yerli ve yabancı turistleri 50-150 euro arasında ücretle gezdiriyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü periyodik olarak balon firmalarını denetliyor. Bakımdan geçirilip geçirilmediklerini izliyor.