Kapadokya için bir soluk

Kapadokya için bir soluk

“Kapadokya’nın geleceği için bir imza” diyerek 18 Kasım 2012 tarihinde Change.org’da bir imza kampanyası başlattık. Amacımız Kapadokya’nın doğal, tarihi ve kültürel dokusuna zarar veren inşaatlara “dur” diyebilmekti. İmza kampanyasının devam ettiği yakl

Ayça Olcaytu İşçen, (Kapadokya Çevre Platformu* adına)

Bu güzel haberi herkesle paylaşmam lazım: Kapadokya ve peribacalarının zarar görmemesi için hep beraber önemli bir adım attık! Böylece, doğal, kültürel ve tarihi güzellikleriyle dünyaya kapılarını açan Kapadokya, umuyoruz ki, gelecekte bölgeyi ziyaret edecek olan milyonlarca kişi için gerçek kalmaya devam edecek!

“Kapadokya’nın geleceği için bir imza” diyerek 18 Kasım 2012 tarihinde Change.org’da  bir imza kampanyası başlattık. Amacımız Kapadokya’nın doğal, tarihi ve kültürel dokusuna zarar veren inşaatlara “dur” diyebilmekti. Kampanya metnimizde atılacak imzaların, “‘Arinna Otel’ ve ‘CCR Hotels’ inşaatlarının derhal durdurulmasını, koruma amaçlı imar planı onaylanmamış olan Nevşehir’in Uçhisar beldesinde bu ölçekte inşaatlara nasıl onay verildiğinin araştırılmasını ve inşaatların projeye uygun yürütülüp yürütülmediğinin incelenmesini sağlamak amacıyla yetkili kurumlara” iletileceğini bildirmiştik. İmza kampanyasının devam ettiği yaklaşık dokuz ay süresince konu hakkında çeşitli gelişmeler yaşandı.

  1. Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden gelen ekipler söz konusu inşaatlarda incelemelerde bulundu ve Arinna Lodge inşaatı Kasım 2012 tarihinde geçici olarak durduruldu. CCR Hotels inşaatı ise Aralık 2012’de Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme sonrasında durduruldu.
  2. Aralık 2012’de Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden gelen bir heyet her iki inşaat alanında incelemede bulundu.
  3. Milliyetçi Hareket Partisi Ankara Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri, 23 Ocak 2013 tarihinde Uçhisar’da geçici olarak durdurulan Arinna Lodge ve CCR Hotels inşaatları ile ilgili olarak TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sundu. 
  4. Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu’ndan 2013 Şubat ayında gelen müfettişler, konu üzerinde üç ay süren geniş çaplı bir araştırma yürüttüler.Teftiş Kurulu’nun raporu henüz yayınlanmadı.
  5. Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü, CCR Hotels inşaatı için Mayıs 2013’te proje dışına çıkan uygulamaların kaldırılarak inşaatın onaylı projeye uygun hale getirilmesine, bu uygulamaları yapan ve yaptıranlar hakkında yasal soruşturma açılmasına; Arinna Lodge inşaatının ise devamına karar verdi.
  6. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Çevre Hukuku Derneği avukatları Mart 2013’te inşaatların durumunu dava konusu yaptı. Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü’ne bu otellerin yapımına onay verdiği için; Uçhisar Belediyesi’ne ise Arinna Lodge inşaatının yapımına verdiği ruhsatın iptali talebiyle davalar açıldı. Kayseri 2. İdare Mahkemesi tarafından atanan bilirkişi heyeti, 16 Temmuz 2013 günü bölgede ve inşaatlarda incelemelerde bulundu. Mahkeme süreci devam ediyor.

İmza kampanyamızın amacı, Kapadokya’nın doğal dokusunun korunması konusunda kamuoyunun desteğini almak ve söz konusu inşaatların hukuka uygunluğunun araştırılması için yetkili kurumları harekete geçirebilmekti. Senin gibi duyarlı insanların imzaları, sosyal medya paylaşımları ve diğer destekler sayesinde, yukarıda sözünü ettiğimiz gelişmeler yaşandı. Bizim için, bu imza kampanyası başarıya ulaştı. Teşekkürler!

Bu aşamada artık konu hukuki sürece taşındı ve bundan sonrası yargı tarafından yürütülecek. Bu nedenle, kampanyamızın başarısını sizlerle paylaşarak kampanyamızı sonlandırıyoruz.

Hukuki sürecin ve gelişmelerin takipçisi olmayı ayrıca sürdüreceğimizi bilmenizi isteriz. Gelişmeler yaşandıkça da, isterseniz, sizlerle paylaşacağız. Kampanyamıza imza vererek destek olan herkese duyarlılıklarından dolayı teşekkür ederiz.

Tarihi ve doğal mirasımız Kapadokya’yı geleceğe sağlam teslim edebilmek dileğiyle,

(*Kapadokya Çevre Platformu: Göreme Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği; Kapadokya Tarih, Kültür Araştırmaları ve Koruma Derneği; Ürgüp Koruma Araştırma Turizm Tanıtma ve Eğitim Derneği (KATED); ÇEKÜL Ürgüp Temsilciliği; Kapadokya Rehberler Derneği (KARED) ve Cappadocia Explorer Yayın Grubu)