Begüm Şahin Bilgin

Begüm Şahin Bilgin

Kanser Tamamen İnsan Yapımı Bir Hastalık

Herkesin mutlaka kanser yüzünden hayatını kaybetmiş bir akrabası ya da tanıdığı vardır. Kansere o kadar sık rastlar olduk ki, neredeyse onu ilerleyen yaşın zorunlu bir sonucu olarak görmeye başladık. Erken yaşta kanser olmayı ise ya kader olarak yorumladık ya da genleri suçladık. Acaba kanserin bizi bulma nedeni gerçekten de ilerleyen yaş, şanssızlık ya da genetik miras mıydı? Yenilikçi doktorlar ve bilimsel bulgular böyle olmadığını söylüyor.

İnanması güç ama kanserin ana nedeni yaşlılık, genler ya da şanssızlık değil. Pek çok kişi aradaki bağlantıyı görmekte zorlansa da kansere; yediğimiz katkı maddeli, tarım ilaçlı, GDOlu gıdalar, hareketsizlik, stresli yaşam ve çevre kirliliği yol açıyor; yani kanser modern olaylardan kaynaklanan %100 insan yapımı bir hastalık! Görünen köy kılavuz istemese de, bir grup İngiliz araştırmacı, eski Mısır ve Yunan’daki kalıntıları inceledikten sonra bunu daha da net anlamamızı sağladı. Antik çağdan kalma yüzlerce mumyayı inceleyen grup, yüzlerce mumyanın yalnızca bir tanesinde kanser hücresi bulabildi. Ayrıca, o dönem literatüründe kanser hastalığına çok az gönderme yapılmış olması da kanser vakalarının antik çağda çok nadir olduğunu ortaya koyuyordu. Bununla birlikte, Sanayi Devrimi’nden sonra kanser oranları bir anda patlamaya başladı. Kanserin ilk olarak çocuklarda patlak vermesi, kanser artışının uzun ömür ile bağlantılı olduğu inancını tamamen ortadan kaldırdı.

Tabii ki sağlıklı olmak sadece fiziksel şartlara bağlı değil. Aşırı stres, kaygı ve depresyon gibi unsurlar da bağışıklık sistemimizi çökertip, vücudumuzdaki serbest radikalleri arttırarak sağlığımızın bozulmasına ve kansere neden olabilir. Maalesef modern yaşamdaki doğadan kopma, yalnızlaşma ve tahammülsüzlük gibi bazı unsurlar, bireyin ruhsal sorunlarını ciddi anlamda tetikliyor. Öyle ki tüm dünyada antidepresan kullanımı her geçen sene katlanarak artıyor.

Şimdi iyi habere gelelim: bu kötü gidişatı durdurmak elinizde ve bunu okuyabiliyorsanız hala vaktiniz var demektir! Kendinizi stresten ve kaygıdan uzak tutabileceğiniz teknikler öğrenerek, sağlıklı ve besleyici gıdalar tüketerek, hastalandığınızda ilaçlara sarılmak yerine doğal çözümlere yönelerek, doğa ile bağ kurabileceğiniz aktif bir yaşam benimseyerek hem kanserden kurtulabilir; hem de daha sağlıklı ve doyurucu bir yaşama kavuşabilirsiniz.

Sağlık konusunda pek çok dezenformasyon haberin döndüğü bu dönemde doğru bilgiye ulaşmak hiç kolay değil. Doktorlar bir dediklerini ertesi gün yalanlayabiliyor; bazı bilimsel araştırmalar ilaç şirketleri tarafından desteklendiği için sonuçlar çarpıtılabiliyor. Bunca karışıklığın arasında güvenilir sağlık haberlerine ulaşmak oldukça zor. Neyse ki bu konuda size doğru rehberlik edebilecek bir kaç internet sitesi var. Bunlardan bir tanesi www.dogalbiryasam.com.

Mutlu ve sağlıklı günler dileğiyle...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar