Kandil ;Türk Ordusu Bizi Bitiremedi ve Başarısız Oldu

Kandil ;Türk Ordusu Bizi Bitiremedi ve Başarısız Oldu

İngiliz Gazetesinden sürece tarafsız bakış !

İNGİLİZ GAZETESİNDEN İLGİNÇ SÜREÇ ANALİZİ

Cuma Hikmet


İngiltere'nin en geniş kitleye hitapeden gazetelerinden The Independent, Türkiye-PKK arasında başlayan sürece ilişkin uzun bir makale yayınladı. Gazetenin Ortadoğu muhabiri
 Patrick Cockburn, Türk hükümeti ile anlaşma gereği bu gün başlayacak olan çekilmenin ayrıntılarını ve izlenimlerini yazdı. Ortadoğu Muhabiri Cockburn, Kandil dağına giderek PKK'nın üst düzey yetkililerinden KCK Yürütme Konseyi üyesi Sabri Ok ile bir görüşme yaptı. Gazetesi İndependent'te "Kürtler Sonunda Huzur Bulabilir mi?" başlıklı yorum haberinde, Kürt sorununa ilişkin ilginç değerlendirmelerde bulundu.

 
PKK HIZLA UYGULUYOR !

Muhabir yaptığı analizde bir PKK komutanına dayandırdığı bilgilere göre, çekilmenin Türkiye Ordusu tarafından 1999 da olduğu gibi herhangi bir saldırı olmaz ise, 2 ay içerisinde tamamlanabileceğini öngördüğünü ve Kandil'in ulaşılması çok güç olan vadilerinde PKK'lı silahlı militanların, önderleri Abdullah Öcalan ile yapılan şartları belirsiz barış görüşmelerin gelişmelerini ve sonuçlarını bekleyeceğinin altını çizerek," PKK'nın sürece ilişkin kendisinden bekleneni hızla uyguladığına hiç kuşkum yok" diye yazdı.
 
ÇEKİLMEYE MÜDAHELE OLURSA MİSİİLEME YAPARIZ

Cocburn Kandil ziyaretinde uzun bir mülakat gerçekleştirdiği Sabri Ok'un, "Eğer çekilmeye herhangi bir müdahele olursa gerilamız derhal çekilmeyi durdurarak misİlleme yapar" dediğini aktardı. Muhabir yaptığı yorumda, tüm Kürt halkında, bölgede büyük bir uyanışın ve gelişen şartların kendi lehlerine oluştuğuna inanan bir ruh hali olduğunu ve Ok'un kendisine" Kürt halkı artık büyük bir uyanuşın içerisinde, "Türk devleti ve ordusu bizi bitiremedi ve başarısız oldu" dediğini yazdı.
 
ABDULLAH ÖCALAN KÜRT HALKININ SEMBOLÜ OLMUŞ

Kürtler için iyi haberler sadece Türkiye de değil yorumunu yapan Cockburn, Öcalan'ın yakalanmasının PKK yı bitireceğinin düşünüldüğünü, oysa, Öcalan'ın hapiste yattığı süre içerisinde ayrılık fikrinden, özerklik hedefine yöneldiğini ve dağ kadroları arasında inanılmaz bir cazibe haline geldiğini anlatıyor. Kandil'de bir çok PKK'lının yattığı büyük bir mezarlığı ziyaretinden bahseden Cockburn, TürK devletinin Kürtleri topluca, siyasi temsilcilerini ve gazetecilerini cezalandırmasına gösterilen direnişin, Kürt kimliği ve sosyal haklarının bir sembolü haline getirdiğini" yazıyor.
 
PKK 30 YILIN EN GÜÇLÜ OLDUĞU DÖNEMİNİ YAŞIYOR

Yazısın'da 10 yıl önce etkisini yitirmiş sanılan PKK'nın örgüt gücünü ve halk desteğini kaybetmediğini anlatan İndependent Muhabibi Cockburn, Sabri Ok'un kendisine, "PKK'nın 30 yıl boyunca ulaştığı en güçlü dönemi yaşıyoruz" dediğini aktarıyor.
Cockburn ayrıca yazısında Kürt sorununa ilişkin bir öngörüde bulunarak, sürecin başladığını ancak Barış'ın kesin olmadığını da söylüyor. barışın gelmesi için, Türk devletinin atacağı adımların anyasal değişikliklerin ardından, Türk Devletinin kendi çıkarları ile, tüm bölgede ki (Suriye,Kuzey Irak) Kürtleri ile uzlaşma içerisinde olması gerektiğini ifade eden Cockburn ayrıca terör mücadele yasaları, Kürtlerin cezaevlerinden salıverilmesi gibi adımlar ile mümkün görünüyor diyor.

TÜRKİYE BARIŞI SÜRDÜREBİLİR AMA YAPACAĞI ANLAMINA GELMİYOR

Cockburn yaptığı yorum analizin içerisinde Sabri OK'un PKK'nın çekilmesine rağmen Kürt halkı için sürdürülen baskının devam etmesinin hiç kimseye yarar sağlamayacağını, savaşın eskisinden daha şiddetli devam edebileceğini, PKK'nın ise bu durumda, Türkiye'nin sayıları her geçen gün artan düşmanlarından (Suriye, İran gibi) destek arayabileceğini" anlattığını ekliyor. Son olarak ta Sabri Ok'un, "Türkiye bu barışı sürdürebilir, sona erdirebilir,erdirmeli ama bunu yapacağı anlamına gelmiyor" dediğini makalesine ekliyor.