Kanal İstanbul'a Daha Çılgın Rakip

Kanal İstanbul'a Daha Çılgın Rakip

Norveç'in daha büyük çılgın projesi var ama !

Erdoğan'ın Çılgın Projesine Rakip geliyor !

NORVEÇ'İN ÇILGIN PROJESİ

Dünya'nın demokrasiyi en iyi uygulayan ülkelerinden biri kabul edilen Norveç'te "Çılgın Bir Proje" başlattı. Başbakan Erdoğan'ın "Kanal İstanbul Çılgın projesinden daha çılgın bir girişim olarak nitelenen proje, bir yarımada altına açılacak tünel ile gemilerin yeraltından geçirilmesi fikrine dayanıyor. Fakat Norveç Başbakanı'nın projeyi bir gece rüyasında görüp ertesi gün" bu projeyi yapıyorum" demesine imkan yok. Norveç'te böyle hayati öneme hasiz projelerin yapılabilmesi için başbakanın çok güzel bir rüya görmesi sonrası başlatılamıyor. Parlememontonun bu projeyi enine boyuna tartışması, faydasını zararını araştırması, en önemlisi de bunları Norveç Halkı ile paylaşması zorunlu.

ÇALIŞMALAR HIZLANDI

Bu iddialı Proje için Norveç Hükümeti çalışmalarını hızlandırdı. Tüm dünya da tekrar edilmesi için ciddi bir zamanın geçeceği aşikar olan projenin, gerek yolcu, gerekse mal nakliyesi için çok tehlikeli kıyılara sahip olan Norveç'in bir ilk olacağı tartışılmıyor bile.
Bu nedenle Norveç'in batı sahilindeki Stad Yarımadası'nın altından tünel geçirilmesi için çalışmalar yapılıyor.
Norveç hükümeti yarımadanın altından geçirilecek ulaşım amaçlı tünelin yararlarını kamuoyuna anlatmaya çalışıyor.


Stad Yarımadası, doğal gaz ve petrolden sonra ülkenin en büyük ekonomik faaliyet alanı olan deniz taşımacığılının yoğun olduğu bölgede bulunuyor.
Projeyi yürütmesi öngörülen Nordfjord Vekst kuruluşunun önde gelen isimlerinden Randi Humborstad, tünelin aslında seyir süresini kısaltmayacağını kabul ediyor.

Humborstad, dünyadaki ulaşım amaçlı bu ilk gemi tünelinin daha güvenli bir seyir anlamına geleceğini söylüyor.
Norveç'in bu kesimi denizin dalgalı ve tehlikeli olduğu bir bölge. 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaklaşık 46 deniz kazasında 33 kişi öldü; 2004 yılında da 160 kişiyi taşıyan bir yolcu gemisi batma tehlikesi geçirdi.

Norveç'in bu iddialı projesinin başka bir ülkede tekrar edildiğini görmek için epey bir süre beklemek gerekebilir.

PARLEMONTONUN ONAYI GEREKİYOR
 
Proje aslında mühendislik tekniği açısından bir yenilik getirmiyor. Stad Yarımadası'nın altının kazılması, toprağın ve kaya parçalarının tahliye edilerek tünelin açılması ve güvenli bir şekilde suyla doldurulması öngörülüyor.

Hükümet projeyi hayata geçirmek istediğini açıkladı; ancak parlamentonun da onayını alması gerekecek.
Yetkililer, 193 milyon sterline malolması beklenen gemi tünelinin gerekli olduğunu söylüyor ama, Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden Profesör Knut Samset'e göre, proje ekonomik olarak verimli olmayacak.

TÜRKİYE İLE NORVEÇ PROJELERİ YARIŞACAK

Başbakan Erdoğan'ın 2012 yılı Haziran Ayı seçimlerinden önce açıkladığı ve Türkiye'de kimi çevrelerde heyecan, kimi çevrelerde ise kuşku ile karşılaşılan " Kanal istanbul" projesi için Türkiye'de hala bir güzergah aranıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar her Marmara bölgesi gezisinde gündeme gelen "Kanal istanbul" güzergah konusu, emlak spekilatörlerinin iştahını kabartıyor. Bayraktar geçtiğimiz hafta Edirne ye yaptığı ziyarette küçük bir derenin kenarında gazetecilere açıklama yapınca, basında " Yoksa bu dere mi Kanal istanbul'a" dönüşecek manşetleri atıldı.

AKP hükümetinin bir çok konularda olduğu gibi "Kanal istanbul" projesini de kapalı kapılar arkasında değerlendirmesi, spekilasyonlara neden oluyor ?