KAHVE DE KANSOREJEN LİSTESİNE GİREBİLİR

KAHVE DE KANSOREJEN LİSTESİNE GİREBİLİR

İşlenmiş eti 'kansere yol açan ürünler' listesine alan Dünya Sağlık Örgütü önümüzdeki sene kanser-kahve ilişkisi üzerine çalışmalarını tamamlayacak. WHO'nun 'kansere yol açan' ürünler listesinde bakın başka neler var...

Dünya Sağlık Örgütü’nün pazartesi günü yayımladığı raporla işlenmiş eti kansere sebep olan ürünler listesine alması dünya çapında yankı uyandırdı. WHO raporunda sucuk, sosis, salam, jambon gibi işlenmiş et ürünlerini ‘kanserojen’ listesinde kategorilendirirken, kırmızı etin de ‘kansere yol açması ihtimali bulunduğunu' ancak bu konudaki verilerin sınırlı olduğunu belirtmişti. 

 

Öte yandan, örgütün kanser araştırmaları kolunun 45 yıldır süren çalışmaları boyunca maruz kalınan ya da yenilen yaklaşık 1000 madde ve ürün ‘kanserojen’ ya da ‘kanser riskini arttırabilecek’ olarak listelenmiş durumda. Listedeki ürünler ve maddeler işyeri güvenliğinden dünya genelindeki kirlilik kontrollerine ve insanların beslenme düzenine geniş bir alanı ilgilendiriyor. Bugüne dek WHO’nun Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) kapsamında sürüp giden tartışmalar, kırmızı et ve işletmiş et uyarısıyla dünya çapında, sıradan insanların da hayatını etkileyecek şekilde gündeme geldi. IARC’nin sürdürdüğü ve yakın gelecekte kamuoyuyla sonuçlarını paylaşacağı başka kanserojen ürünler de kapıda beklemede… Ajansın değerlendirdiği gıdalardan biri de kahve. Kahve-kanser ilişkisi mayıs 2016’da düzenlenecek bir toplantıda ele alınacak.  

The Independent gazetesi, IARC’nin geçen yıllar içinde artarak çoğalan kanserojen ürünler listesinden örnekler verdi. Listede adını daha önce duymamış olabileceğiniz birtakım kimyasal içerikler de var, modern hayatın sıradan bir parçası olan X ışınları, hava kirliliği, sigara, tütün ve alkol gibi maddeler de…

Liste şu şekilde:
Grup 1 - Kanserojen:
Bu grupta en açık kanser riski içeren ürün ve maddeler yer alıyor. Ama gruptaki ürünlerin kanserojen etkisi aynı seviyede değil.

 

- Arsenik ve arsenik bileşimleri
- Asbest
- Kömür, damıtılmış katran; damıtımış zift     
- Virüsler: Epstein-Barr, kronik Hepatitis B ya da C enfeksiyonu, HIV tip 1, HPV tipleri 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 ve 66
- Hem estrojen hem de progestojen içeren hormonal kontraseptifler, 
- Hormonal contraceptives containing both estrogen and progestogen; estrojenler (hem steroid olanlar ve non-steroidler); menopoz ertesi kadınlara yapılan estrojen tedaviler. 
- Alkollü içeceklerdeki etanol 
- Formol 
- Aristolochia (lohusa otu) türünden elde edilen bitkilerle yapılan bitkisel tedaviler
- Hardal gazı 
- Radyoaktif maddeler: Plutonyum-239, Radyoiyodinler, Radyum-224, Radyum-226, Radyum-228, Radon-222 
- Açıkhava kirliliği
- Güneş radyasyonu
- Tamoksifen 6
- Tütün, sigara kullanmak, pasif içicilik
- Ultraviyole radyasyonu
- X ışını ve gamma ışını
- İşlenmiş et

Grup 2A – Muhtemelen kanserojen:
İnsanlarda kanserojen olduğuna dair kanıtların sınırlı olduğu, deney hayvanlarında ise kanserojen etki yaptığı görülen madde ve ürünlerin yer aldığı grup.
- Androgenic steroids (often used to stimulate muscle growth) 
- Glifosat (Roundup ve bazı diğer böcek ilaçlarında bulunur)
- Kuaför ya da petrol arıtım tesislerinde çalışanların mesleki olarak maruz kaldıkları maddeler
- Uyku düzenini bozan vardiyalı çalışma düzeni
- Kırmızı et

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı