KAHREDEN AÇIKLAMA 157 ÖLÜ

KAHREDEN AÇIKLAMA 157 ÖLÜ

CHP Milletvekili Sakine Öz izlenimlerini anlattı

SON DAKİKA GELİŞMESİ

CNNTürk yayınına bağlanan Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ürgen Soma'daki maden faciasında 157 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Öte yandan kazanın yaşandığı maden sahasında bulunan CHP Heyetinin içerisnde ki Manisa Milletvekili Sakine Öz'den az önce aldığımız bilgiler aynen şöyle. "Bakan Açıklama yapmak üzere aşağı indi. Bize net bir rakam verilmedi ancak Manisa Büyükşehir belediye başkanının verdiği sayılar korkarım daha da artacak gibi görünüyor. Tek dileğimiz bu acı haber rakamlarının bukadar da durması" şekline.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait madende bugün öğleden sonra trafo patlamasının ardından çıkan yangınla başlayan facianın boyutları giderek büyüyor.CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz olay yerinde. Oluşturulan kriz masasından bilgiler almaya çalıştığını iletti. Milletvekili Sakin Öz ile yaptığımız telefon görüşmesinde edindiğimiz bilgiler şu şekilde., "Madende işçilerin 200 ün üzerinde işçinin bulunduğu bölüme yardım ekipleri ulaştılar. Yaralılar ve hayatını kaybetmiş işçiler çıkarılıyor. Madende hayatını kaybedenlerin hemen hepsinin  karbon monoksit zehirlenmesi sonucu olduğunu duyuyoruz. Ancak gördüklerimden büyük kaygı duymaya başladım. Ölü sayısının artacağından büyük bir endişem var. Olay yeri yakınlarını merak eden yüzlerce insan tarafından doldurulmuş durumda. Alınan önlemlere rağmen büyük bir karmaşa yaşanıyor. Çok ilginç bir bilgiye ulaştık. Madende bu kadar çok işçinin olması vardiya olayın vardiya değişimi sırasında meydana gelmesi şeklinde yorumlanıyor." dedi. CHP Milletvekili sakine öz hayatını kaybeden işçi sayısının 18 şeklinde duyurulduğunu ama ilerleyen saatlerde bu rakamın artmasından büyük endişe duyulduğunu sözlerine ekledi. Kendisinden bilgiler aldıkça iletmeyi sürdüreceğiz.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

İmbad Madencilik Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait madende bugün öğleden sonra trafo patlamasının ardından çıkan yangınla başlayan facianın boyutları giderek büyüyor. Patlama ve yangının olduğu maden ocağında kurtarma çalışmaları devam ederken zaman geçtikçe ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Kurtarma çalışmalarına katılan bir görevli 20 kişinin cesetlerini çıkardıklarını söyledi. 

Yakınlarından umutla haber bekleyen ve sinirleri gerilen işçi yakınlarından fenalaşanlar, bayılanlar oldu. Bunlara da sağlık görevlileri müdahale etti. Hastaneye gelen bazı ambulansların kapılarına açmadan buradan ayrıldığı dikkat çekerken, bunlarda ölen madencilerin cesetlerinin olduğu belirtildi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, uçakla Balıkesir'e geldi, oradan da karayoluyla Soma'ya geçti. Üzgün ve gergin olduğu yüz hatlarından belli olan Bakan Taner Yıldız gazetecilerin soruları üzerine, "Açıklamayı orada yapacağım" dedi.

AFAD: 17 ÖLÜ, 11 YARALI, 200 MAHSUR 

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı'ndan Soma'daki maden kazası ile ilgili saat 21.30'da yapılan açıklamada, 17 işçinin yaşamını yitirdiği, kurtarılan 19 işçiden yaralı olan 11'inin tedaviye alındığı, 200'ün üzerinde madencinin ocakta mahsur kaldığı belirtildi.

Kurtarma çalışmalarının 288 personel ile sürdürüldüğü kaydedilen açıklamada, ekiplerin 4 jeneratör, 1 aydınlatma seti kullanarak içeriye sürekli temiz hava verildiği kaydedildi.

AFAD iletişimde sıkıntı yaşanmaması için mobil baz istasyonları kurdurulduğunu belirtti.

TEMİZ HAVA POMPALANIYOR

Yerin metrelerce altında kalan maden işçilerinin bulunduğu galerilere temiz hava pompalanmaya başlandı. Maden- İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, mahsur kalan işçi sayısı hakkında bilgilerinin bulunmadığını söyledi. Küçükgencay, "Ekipler müdahale ediyor. Yangının bir an önce söndürülmesi gerekiyor. Temiz havayla işçilerin buluşturulması için de çalışma yapılıyor. Madenin içine temiz hava pompalanıyor. Şu ana kadar kimseye ulaşılmış değil. Yangın içerideki oksijeni yok ettiği için arkadaşlar sıkıntıda. Gaz maskeleri var ama onun da dayanma süresi var" dedi.

TTK KURTARMA EKİBİ MADENE GİDİYOR 

Soma Maden İşletmeleri A.Ş.'ye ait kömür ocağında trafo patlaması sonucu çıkan yangına ilk müdahaleyi yakındaki İmbat Madencilik İşletmeleri'nin ekipleri müdahale etti.

Gelerilerde mahsur kalan çok sayıda madenciyi kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) bağlı 15-20 kişilik kurtarma ekibinin, Zonguldak'tan Soma'ya gönderiliyor. Kurumun tahlisiye ekibinde görevli uzman madencilerin, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın Zonguldak'a göndereceği helikopterle, Soma'ya ulaştırılacak.

Zonguldak'taki ocaklarda göçük, grizu ve kömür patlaması, karbonmonoksit zehirlenmeleri, metan gazı ve karbondioksit boğulmaları gibi çok sayıda kazaya müdahale eden ekipler, uzman personelden oluştuğu belirtildi. 

TTK KURTARMA EKİBİ UÇAKLA GİTTİ

TTK'ya bağlı 16 kişilik kurtarma ekibi, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait kargo uçağıyla Zonguldak Havalimanı’ndan Balıkesir’e gitti. TTK İş Güvenliği ve Eğitim Dairesi Şube Müdürü Ahmet Sarıalioğlu ekibe 1 kişinin daha eklenerek 16 kişiyle Soma'ya gittiklerini söyledi. Sarıalioğlu, Balıkesir 9’uncu Ana Jet Üs Komutanlığı Havalimanı’ndan 2 helikopterle Soma’ya giderek maden ocağındaki kurtarma çalışmalarına katılacaklarını belirtti.

TÜRK KIZILAY'I BÖLGEYE HAREKET ETTİ 

Patlamaya bağlı olarak işçilerin yaralandığı ve mahsur kaldığı bilgisini alan Türk Kızılayı Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi'nin alarm durumuna geçtiği belirtildi. Kurum tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir kuruluşa ait olan maden ocağında meydana gelen trafo patlamasının hemen ardından harekete geçen Türk Kızılayı, bölgeye bir öncü araç ve 5 kişilik uzman personel gönderdi. Kan ihtiyaçları içinde Kızılay Bölge Kan Merkezi alarma geçirildi. Türk Kızılayı Manisa Şubesi yetkilileri de yerel yöneticilerle görüşerek ihtiyaç tespiti yaptı. Kızılay'a bağlı bir öncü araç ve 5 uzman ekip, olayın hemen sonrasında bölgeye hareket etti. Yaralı işçilerin tedavileri için gerekli olabilecek kanın tedariği konusunda ise Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi hazırlıklarını tamamladı. Çalışmalar Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi, Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi ve Türk Kızılayı şubeleri tarafından takip ediliyor."

ZONGULDAK’TAN 15 KİŞİLİK EKİP YOLA ÇIKTI 

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) görevli, göçük, grizu patlaması gibi ocak kazalarında uzman 15 kişilik kurtarma ekibi, hazırlıklarını tamamlayarak Soma'ya gitmek üzere yola çıktı. TTK İş Güvenliği ve Eğitim Dairesi Şube Müdürü Ahmet Sarıalioğlu, aralarında 1 mühendis, 1 cihaz bakım ustasının da bulunduğu 15 kişilik ekipten başka talep olması durumunda kurtarma çalışmalarına katılmak üzere ikinci bir ekip gönderebileceklerini söyledi.

İSTANBUL'DAN SOMA'YA YARDIM EKİBİ GÖNDERİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İtfaiyesi, Soma'da meydana gelen maden ocağı kazası için kurtarma birliği gönderdi.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, olayın duyulmasından sonra Başkan Kadir Topbaş'ın talimatıyla İstanbul İtfaiyesi alarma geçti. Arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere İstanbul'dan 55 personel, 17 araç ve çok sayıda ekipman bölgeye gönderildi. Arama kurtarma çalışmaları için, Soma'ya 1 adet Hızır Güç (Afet Müdahale aracı), 2 adet Duman Savar (Duman tahliyesi ve temiz hava aracı), 2 adet İtfaiye aracı, 2 adet köpük aracı, 1 adet K-9 aracı, 2 arama kurtarma köpeği, 2 adet Mobil Büfe, 2 adet aydınlatma kulesi, 6 adet seyyar aydınlatma, 1 adet su ikmal aracı, 5 adet jeneratör, 50 adet temiz hava tüpü, 3 adet kamyonet ve 3 adet termal kamera gönderildi. 

AKUT İPLİ ERİŞİM SİSTEMLİ EKİBİNİ HAZIR OLARAK BEKLETİYOR

Soma'daki maden kazası nedeniyle AKUT, Manisa'dan 8 kişilik bir ekibi olay yerine doğru yola çıkardı. İzmir'de de ayrıca 20 kişilik arama- kurtarma ekibi hazır olarak bekleten AKUT, ipli erişim sistemlerine ihtiyaç duyulması durumunda Antalya ve Marmaris'ten de 15'er kişilik 2 ayrı ekibin de hazırlandığı bildirdi. 

BAZI İŞÇİLER KURTARILDI

Kazanın olduğu maden ocağında yapılan kurtarma çalışmaları devam ederken saat 21.00 sıralarında ocaktan 20 kadar işçi yaralı ve dumandan etkilenmiş olarak çıkarıldı. Kurtarılan işçiler Soma Devlet Hastanesi’ne ambulanslarla sevk edildi. Kurtarılan işçilerin yangına ocağın giriş bölümlerinde yakalandığı belirtildi. 

ENERJİ BAKANI YILDIZ, KARAYOLUYLA SOMA'YA HAREKET ETTİ

Manisa'nın Soma İlçesi'nde maden kazası bölgesine gitmek üzere Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye Cumhuriyeti" uçağı ile Ankara'dan Balıkesir'e geldi. Gazetecilerin maden kazası ile ilgili sorularını Yıldız, "açıklamayı orada yapacağım" diyerek cevaplamadı. Balıkesir Havaalanı'na inen Yıldız'ı, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Ahmet Edip Uğur, Balıkesr İl Emniyet Müdürü Feridun Boz, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Salih Göldal ve daire müdürleri karşıladı. Taner Yıldız, beraberinde Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ile birlikte karayolu ile Soma'ya hareket etti.

ŞİRKETTEN YAZILI AÇIKLAMA

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'den yapılan açıklamada, trafo patlamasıyla çıkan yangına anında müdahale edildiği belirtildi. Ocakta sürekli denetim yapıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar başlatılmıştır. Birinci önceliğimiz içerideki çalışanlarımızın bir an önce sağ salim kurtarılması; sevenlerine, ailelerine ve bizlere kavuşturulması yönündedir. Yaşanan tüm gelişmeler an be an kamuoyu ile tarafımızdan paylaşılacaktır. Bu elim kazada ne yazık ki hayatını kaybeden çalışanlarımız olmuştur. Vefat eden çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz,"

CHP, SOMA'YA HEYET GÖNDERDİ

CHP, Manisa'nın Soma ilçesinde bir kömür ocağında trafo patlaması sonucu bir işçinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda işçinin de mahsur kaldığı olay üzerine Soma'ya heyet gönderdi.

Manisa Milletvekilleri Hasan Ören, Sakine Öz, Özgür Özel, İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Mustafa Moroğlu ve Alaatin Yüksel'den oluşan heyet, patlamanın meydana geldiği ocakta incelemeler yapacak. 

YAŞANAN MADEN KAZASI SONRASI AFAD BAŞKANI SOMA'YA HAREKET ETTİ 

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen kömür ocağındaki patlamaya ilişkin yapılan açıklamada, 4 araç ve 22 personelin Manisa'nın Soma ilçesine doğru hareket ettiği bildirilerek, "Yaşanan maden kazası sonrası mahsur kalan işçilerin kurtarılması çalışmaları kapsamında Başbakanlık AFAD koordinasyonunda İzmir'den 1 ambulans helikopter, İzmir İl AFAD Afet ve Acil Durum Birlik Müdürlüğü, Manisa İl AFAD ile Balıkesir İl AFAD Müdürlüklerine bağlı ekiplerimiz toplamda 4 araç ve 22 personel ile olay yerine sevk edildi. Ayrıca İzmir İl AFAD Müdürlüğü'nce bölgeye 1 adet lojistik çadır ve kurulum için ekip gönderilecektir. Zonguldak'tan 15 kişilik arama kurtarma ekibinin ve 300 kg ekipmanın bölgeye getirilmesi için yine Başbakanlık AFAD koordinasyonu ile Genelkurmay Başkanlığı'ndan temin edilen uçak saat 20.00 itibariyle Ankara Etimesgut Askeri Havaalanı'ndan Önce Çaycuma sonrasında da Balıkesir'e gitmek üzere havalanmıştır. Arama kurtarma ekip ve ekipmanlarının Balıkesir'den bölgeye helikopterle sevk edilmesi planlanmaktadır. Gelişmeler Başbakanlık AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir" bilgilerine yer verildi. 

AFAD tarafından yapılan açıklamada, kömür madeninde yaşanan yangın sonrası mahsur kalan işçilerin kurtarılması çalışmalarını yerinde takip etmek amacıyla AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay'ın ilk uçakla olay yerine hareket ettiği bildirildi. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı