KAHRAMANMARAŞ'TA BİNLERCE KİŞİ HASTANELİK OLDU

KAHRAMANMARAŞ'TA BİNLERCE KİŞİ HASTANELİK OLDU

KAHRAMANMARAŞ'ın Elbistan İlçesi'nde 5 binden fazla kişi, yüksek ateş, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleriyle hastanelere başvurdu. Serum tedavisi uygulanan vatandaşların büyük bir bölümü taburcu edilirken, sorunun, ilçenin içme suyu şebekesinden ka

Elbistan'da akşam saatlerinden itibaren yüksek ateş, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleriyle 3 binden fazla kişi hastanelerin acil servislerine başvurdu. Hastanalerde yoğunluk yaşanırken, ihtiyaç üzerine tüm aile sağlık merkezleri açılarak aile hekimleri de göreve çağırıldı. Serum tedavisi uygulanan vatandaşların büyük bir bölümü taburcu edilirken, sorunun ilçenin içme suyu şebekesinden kaynaklandığı ileri sürüldü.

VALİLİK'TEN AÇIKLAMA
Konuyla ilgili Kahramanmaraş Valiliği yazılı açıklama yaparak, sudan numuneler alınarak inceleme yapıldığı belirtildi. Sonuçlar kesinleşinceye kadar, içme suyunun kaynatılarak içilmesi tavsiyesinde bulunulan açıklamada şöyle denildi:

"İshal, bulantı, karın ağrısı gibi şikayetler ile ilgili hastanelerimize ve aile hekimliklerimize müracaat eden vatandaşlarımızın hiçbirinde hayati tehlike söz konusu olmayıp, gerekli tıbbi müdahaleler yapılarak taburcu edilmişlerdir. Ayrıca İlçe Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce su numuneleri alınarak Halk Sağlığı İl Müdürlüğümüze gönderilmiş ve detaylı laboratuvar çalışması yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın laboratuvar sonuçları kesinleşinceye kadar içme suyunu kaynatarak kullanması uygun görülmektedir. 

Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığımızca da konu ile ilgili gerekli adli işlem ve soruşturma başlatılmıştır. Kahramanmaraş Valiliğimiz koordinesinde, Kahramanmaraş Büyük Şehir Belediyesi, KASKİ, Sağlık Kuruluşları ve ilgili birimlerle kriz merkezi oluşturulmuş olup sorunun kaynağının tespiti ve gerekli tedbirlerin alınması ile ilgili çalışmalar titizlikle yürütülmektedir."

MAHİR ÜNAL: SAĞLIK BAKANIMIZ TAKİP EDİYOR
Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Elbistan'da içme suyundan 5 bin vatandaşın etkilendiğini açıkladı. Ünal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın konuyla bizzat ilgilendiğini duyurarak şu ifadeleri paylaştı:

"Elbistan'da içme suyundan etkilenen 5000 vatandaşımıza geçmiş olsun. Sağlık Bakanımız sayın Recep Akdağ konuyu bizzat takip ediyor."

ELBİSTAN’ DA KRİZ MASASI KURULDU
KAHRAMANMARAŞ'ın Elbistan İlçesi'nde, yaklaşık 5 bin kişinin yüksek ateş, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleriyle hastanelere başvurmasının ardından, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan başkanlığında 'kriz masası' oluşturuldu. İncelemelerin ardından açıklama yapan Vali Özkan, sorunun ağırlıklı olarak içme suyundan kaynaklandığını değerlendirildiğini belirtti. Araştırma sürerken, Büyükşehir Belediyesi ekipleri halka şişe su dağıtacak. 
Elbistan'da dün akşamdan itibaren 5 bin kişi, yüksek ateş, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleriyle hastanelerin acil servislerine başvurdu. İlaç ve serum tedavisi uygulanan hastaların büyük bölümü taburcu edilirken, sorunun ilçenin içme suyu şebekesinden kaynaklandığı iddia edilmesi üzerine savcılık tarafından soruşturma başlatıldı.
Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ile Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç'un da gittiği ilçede Kaymakamlık'ta 'kriz masası' oluşturuldu. Vali Özkan başkanlığındaki toplantıya, Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve KASKİ Genel Müdürü Mustafa Altınok da katıldı. Vali Özkan ve Başkan Erkoç, beraberindekilerle durum değerlendirmesi yaptıktan sonra ilçenin içme suyunun sağlandığı Kaynarca İçmesuyu Terfi Merkezi’ne giderek incelemelerde bulundu ve hastanelerdeki vatandaşları ziyaret edip geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

VALİ: PERSONEL VE İLAÇ TAKVİYESİ YAPILDI
İncelemelerin ardından açıklama yapan Vali Vahdettin Özkan, sorunun ağırlıklı olarak içme suyundan kaynaklandığını değerlendirildiğini belirterek, şöyle dedi:
"Elbistan halkımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Dünden beri yoğun bir şekilde sağlık kuruluşlarımıza hasta müracaatlarımız var. Aldığımız bilgilere göre baş dönmesi, ishal, bulantı gibi şikayetler ön plana çıkıyor. Bunun ağırlık olarak içme suyundan kaynaklandığı değerlendiriliyor. Biz hemen İl Kriz Merkezi ve İlçe Kriz Merkezi’ni topladık. Sağlık Bakanlığımızdan ekiplerimiz geldi. Belediye başkanımız, kaymakamımızla, sağlık birimleri ve KASKİ ile birlikte bu olayın nereden kaynaklandığını öncelikle tespit etmek amacıyla yoğun çalışmalarımız var. Hastanelerimiz seferber oldu. Kriz merkezinin aldığı kararlar çerçevesince il merkezinde kademeli olarak personel ve ilaç takviyesi yapıldı."

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞİŞE SU DAĞITACAK
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise sorunun tespiti için başlatılan çalışmanın devam ettiğini ifade etti. Belediye olarak vatandaşlara şişe su dağıtacaklarını söyleyen Erkoç, şunları söyledi: 


"Sorunun nereden kaynaklandığını bilmiyoruz ve tespit çalışmalarımız sürüyor. Öncelikle Elbistan halkımıza çok büyük geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Üzüntülerimi belirtiyorum. Burada çocuklarımızı, insanlarımızı hastanelerde ziyaret ettik. Bu durum çok üzücü. Sabahtan beri sorunun nereden kaynaklandığını belirlemek için çaba sarf ediyoruz. Normalde içme suları il genelinde Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından günlük kontrol edilerek rapor edilir. Tabii burada testlerde ortaya çıkmayan bir durum olabilir. Şu anda KASKİ ekiplerimiz yoğun bir şekilde çalışmakta. Sorunun çözümü ve bir an önce nihai çözüme ulaştırılması yönünde gayret ediyoruz. Biz de ek tedbirler alıyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak inşallah bugün itibari ile hazır su dağıtacağız, fabrikalarla konuştuk. Vatandaşlarımıza tavsiyemiz; sebebi tam kesin olmasa bile araştırmalar yoğun bir şekilde sürüyor; vatandaşlarımızın suyu kaynatarak içmeleri veya bizim dağıtacağımız hazır su kullanmaları yönündedir. Bu olay sonuçlanıncaya kadar temkinli davranmalarını rica ediyoruz. Bizim soruşturmamız da devam ediyor. Eğer KASKİ’den kaynaklanan sorun ihmal veya sabotaj varsa böyle bir durumu en ağır şekilde cezalandıracağız. Ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığımız da soruşturma başlattı. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak sorunun çözümü konusunda gayret ediyoruz ve ihmal varsa, buradaki bürokratlarla alakalı ne gerekiyorsa yapılacaktır. Elbistan halkının gönlü rahat olsun. Bir an önce halkımızın sağlığına kavuşmalarını diliyoruz."


Elbistan Devlet Hastanesi Başhekimi Nedim Kızılkaya ise vatandaşların şişe su veya şebeke suyunu kaynatarak içmeleri yönünde tavsiyelerde bulunarak, "Son 24 saatte çok yoğun bir hastane trafiği yaşadık. Gerek aile sağlığı merkezlerimiz, gerekse hastanemize binlerle ifade edebileceğimiz hasta başvurumuz oldu. Çok şükür ağır hasta veya yaşamını yitiren hastamız yok. Bu konuda halkımız müsterih olsun. Bu kadar yoğun olduğu için su kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Her ne kadar bugün tetkikler normal çıkmışsa da kaynak suları için, borularda veya depolarda kalan kalıntılar için vatandaşlarımızı tedbirli olmaya ve suyu kaynatarak veya hazır su içmelerini tavsiye ediyoruz. Hastanemizde hekimlerimiz yoğun bir şekilde çalışıyor. İl merkezi ve çevre ilçelerden doktorlar ile hizmet sunuyoruz. Tüm Elbistan halkına geçmiş olsun" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı