KAFASI KESİLEN AMERİKALI GAZETECİ BBC'YE BUNLARI SÖYLEMİŞ

KAFASI KESİLEN AMERİKALI GAZETECİ BBC'YE BUNLARI SÖYLEMİŞ

ABD; Görüntüler gerçek dedi,İngiliz Başbakan tatilini yarıda kesti Dünya ayağa kalktı

IŞİD'in önce kaçırıp ardından Amerika saldırdı gerekçesi ile kafası kesilirken görüntülerini yayınladığı Amerikalı Gazeteci James Foley'in videosu dünyayı ayağa kaldırdı. Obama her şeyi yapabilirz dedi, İngiliz Başbakanı tatilini yarıda kesip Londra'ya döndü

 

Adını İslam Devleti olarak değiştiren IŞİD örgütünün eylemlerine 21. yüzyılda yer olmadığını belirten Obama, "Geleceği inşa edenler bu terörist gruplar değil, James Foley gibi insanlardır" diye konuştu. Yayınlanan görüntülerin gerçek olduğuda yapılan resmi açıklamalar arasında. Öte yandan IŞİD tarafından önce kaçırılıp esir tutulan ABD'nin Irak!a müdahelesi ardından başı kesilirken görüntüleri internete eklenen Gazeteci James Foley'in kaçırılmadan hemen önce BBC'ye konuştuğu ve


Obama Irak'a yönelik ise 'birlik olun' çağrısını yineledi. "Bu tehdide karşı tüm Orta Doğu ülkeleri birlikte hareket etmeli" diyen Obama, artık farklılıkların bir kenara bırakılması gerektiğini söyledi.IŞİD'in iflas etmiş bir ideolojisi olduğunu ifade eden Obama, "Bu yapıdaki bir örgüt mutlaka başarısızlığa uğrayacaktır" dedi.

GÖRÜNTÜLER GERÇEK

Obama'nın açıklamalarından birkaç saat önce ABD Ulusal Güvenlik Konseyi IŞİD'in yayımladığı videonun gerçek olduğunu söyledi.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Caitlin Hayden "İstihbarat birimleri ABD vatandaşları James Foley ve Steven Sotloff'un yer aldığı videoyu inceledi. Videonun gerçek olduğu kanısına vardık. Gelişmelerden kamuoyunu haberdar etmeye devam edeceğiz" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise olayı kınadı ve "Gazeteci James Foley'in korkunç biçimde öldürülmesini en şiddetli biçimde kınıyorum. Bu son olay IŞİD'in Irak ve Suriye'de yaşattığı terörü bir kez daha gözler önüne serdi" dedi.

Genel Sekreter Ban, Foley'i öldürenlerin mutlaka adalet karşısında hesap vermesi gerektiğini de belirtti.

'İngiliz olma ihtimali artıyor'

İngiltere Başbakanı David Cameron ise, söz konusu videoda Foley'i öldürmeden önce konuşan kişinin İngiliz vatandaşı olması ihtimalinin giderek güçlendiğini ifade etti.

Bir İngiliz vatandaşının ABD'li bir gazetecinin cinayetine karışmasının 'derin bir şok' yarattığını ifade eden Cameron, "Yine de henüz şahsın kesin olarak İngiliz vatandaşı olduğunu söyleyemiyoruz" dedi.

Videonun yayımlanmasının ardından Başbakan David Cameron, tatilini yarıda keserek Irak ve Suriye'deki gelişmelerle ilgili özel güvenlik toplantısına başkanlık etmek için Londra'ya gelmişti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, IŞİD militanının İngiliz olması ihtimaline atıf yaparak, birçok İngiltere vatandaşının Suriye ve Irak'ta IŞİD saflarında savaşması nedeniyle örgütün İngiltere ulusal güvenliğine doğrudan bir tehdit olduğunu söyledi.

King's College London'dan radikal gruplar konusunda uzman Prof. Peter Neumann, Guardian gazetesine yaptığı açıklamada Foley'in öldürülme görüntülerinde İngiliz aksanlı bir cihatçının seçilmesiyle ilgili "Batı'da maksimum etki yaratma amacı taşıyor" dedi.

İngiliz polisinin ise militanın kimliğini tespit etmeye çalıştığı belirtildi.

 

Londra Emniyeti'nden de IŞİD tarafından yayımlanan videoya dair bir açıklama geldi. Emniyet videonun içeriği hakkında soruşturmanın sürdüğünü söylerken, İngiltere'de aşırılık yanlısı içeriklerin izlenmesinin, indirilmesinin ya da paylaşılmasının ve dağıtılmasının "terör" yasası uyarınca suç olduğu hatırlatıldı.

Twitter da Foley'in öldürülmesi ile ilgili videonun paylaşımına engelleme getirdi. Video aracılığıyla IŞİD'in propaganda yaptığını savunanlar videonun paylaşılmasının engellenmesi için bir kampanya başlatmıştı.

AMERİKAYA MESAJ

IŞİD militanları dün gece iki yıl önce Suriye'de kaçırılan Amerikalı gazeteci James Foley'nin başının kesilerek öldürüldüğünü gösteren bir video yayımlamıştı.

"Amerika'ya mesaj" başlıklı video sosyal medyada yayımlandı.

Videoda James Foley maskeli bir militan tarafından tutulurken görülüyor.

Foley öldürülmeden önce ailesiyle arkadaşlarına mesaj gönderiyor ve öldürülmesinin ABD'nin Irak'taki IŞİD mevzilerine yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısı ile ilgili olduğunu belirtiyor.

İngilizce konuşan militan da Foley'nin ölümünün ABD'nin Irak'taki IŞİD hedeflerine düzenlediği hava saldırılarının doğrudan sonucu olduğunu söylüyor.

Konuşma sonrasında militan Foley'nin boynunu kesiyor ve bu görüntü sonrasında video bir süre kararıyor.

Görüntünün sonunda Amerikalı gazeteci Steven Sotloff olduğu belirtilen başka bir rehine beliriyor. Onun kaderinin de "ABD Başkanı Obama'nın adımına bağlı olduğu" belirtiliyor.

Sotloff, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırı yakınlarında bir yıl önce kaçırılmıştı.

Beş yıldır Ortadoğu'da çalışan James Foley ise 22 Kasım 2012'de kimliği belirsiz silahlı kişilerce kaçırılmıştı.

Gazeteci daha önce de Libya'da 2011 yılında kaçırılıp serbest bırakılmıştı.

 

Foley'in annesinden çağrı

Foley, 2012 yılında BBC’ye verdiği bir mülakatta, "Ben çatışma bölgelerinin trajik öykülerine kapılmış, anlatılmamış hikayeleri gün yüzüne çıkarmaya çalışan biriyim" diyordu.

Foley’in annesi Diane, Facebook’ta yayımladığı mesajında oğluyla gurur duyduğunu belirterek, oğlunun Suriyelilerin acılarını duyurmak için hayatını kaybettiğini söyledi.

Diane Foley, IŞİD’i diğer tutsakları serbest bırakmaya çağırarak, “Onlar da Jim gibi masum. Amerikan hükümetinin Irak, Suriye ya da dünyanın herhangi bir yerindeki politikalarında onların hiçbir etkisi yok” dedi.

IŞİD, Irak ve Suriye'de yüzlerce masum kişiyi öldürmekle suçlanıyor.

IŞİD'in Irak'ın kuzeyinde kontrolü ele geçirmesi 1,2 milyon kişinin yerlerinden edilmesine neden olmuştu.

Sünni İslam'ın radikal bir yorumunu savunan IŞİD, bölgedeki Ezidi, Hristiyan ve Şii Müslümanları kafir olarak nitelendiriyor.

ÖLDÜRÜLMEDEN ÖNCE BBC'YE KONUŞMUŞ

Kaynak:Haber Kaynağı