Dr. Hasan Vasfi Altay

Dr. Hasan Vasfi Altay

Kafama sıkacağım

Geçen gün Ahmet Kekeç ilk defa ağzını bozmadan köşesinde bana mektup yazmış. Hem de bizzat tarafımdan fırçalanıp ve dahi benden uzak olmasını tembihlememe rağmen. Demek ki beni çok sevdi delikanlı. İrtibatı koparmak istemiyor. Eh! bu kez küfretmeden yazdığı için ben de lisan-ı münasiple ona bir yanıt vereceğim. Ama önce Tayyip Erdoğan’ı Esad’la kıyasladığı için Kılıçdaroğlu’nu eleştiren Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Avusturya’lı Swoboda’ya iki çift lafım olacak.

SEN AVRUPA’DA ERDOĞAN GİBİ BAŞBAKAN GÖSTER KAFAMA SIKACAĞIM

Siz Avrupa’da emekçi sınıf için kılınızı oynatmıyorsunuz Swo. Sen ve Siemens yöneticisi karın tipik birer burjuvasınız. Avrupa Parlamentosu NATO denen haydut örgütün demokrasi kılıfıdır. Sosyalist grup ise Avrupa Parlamentosu’nun figüranıdır. Avrupa’da senin gibi saçının kılları ağarmış bazı tipler sosyalizm sözcüğünü kullanıp Avrupa kapitalizminin gazını almaktasınız. Sen bana Avrupa’da Tayyip Erdoğan benzeri bir başbakan göster dişlerimi kıracağım. Özel yetkili mahkeme veya tutuklu gazeteci göster, kafama sıkacağım. İleri demokrasiyi yağlamak sana mı kaldı? Kendi ülkenizde Tayyip Erdoğan tarzı bir siyasi lidere asla tahammülünüz olmaz Swo. Ama üçüncü dünyada olup, çıkarlarınızla örtüşünce her türden baskı rejimini kucaklamakta bir beis görmüyorsunuz. Avrupa’da sosyalizm filan yok dostlar. Sosyalisti de, muhafazakarı da aynı kaba pisliyorlar.

Neyse.

Ahmet Kekeç’e gelelim. Muhteremin biraz toparlanması ve ölçülü yazması iyi bir şey. Hasan Vasfi Bey, mirim veya hocam filan diye hitap etse daha makbule geçecek. Bununla birlikte mebzul miktarda habasetini sürdürmekte. Mesela, defaten tekzip etmeme rağmen bana Maocu Kemalist demeye devam ediyor. Oysa ben ne Maocuyum, ne de Kemalist. Hem Maocu olmak da ayıp değil. Mao Amca iyi bir insandı. Abdestli kapitalizm veya gerici burjuvaziyle de bir alakası yoktu. Ahmet’in bir diğer yamukluğu da mütemadiyen benim Meydan Larousse’den isimler aparıp kullandığımı söylemesi. Ben ansiklopedi okumam Kekeç. Adını andığım isimler zaten 30-40 yıldır konuştuğumuz ve tartıştığımız kişilikler. Ama tavrından, senin ansiklopedici olduğun belli oluyor. Bir de yazına “Ev ödevi” diye başlık atmışsın. Sen bana ev ödevi verecek donanımda değilsin kuzucuk. Sendeki en önemli eksiklik ne biliyor musun? Tevazu. Tevazu olmayınca sükunet de olmuyor. Yerli yersiz dolup boşalıyor, durulup kaynıyorsun.

CUMHURİYETİN DE GEÇMİŞİNDE FAŞİZM VARDIR

Şimdi, hüsnüniyetle! sorduğun sorulara hemen yanıt vereyim:

Kekeç: Nazi kafası varlık vergisinde karşımıza çıkmış mı?

Ben: Evet, çıktı. (Şükrü Saracoğlu faşizmi).

Kekeç: Dersim’de yüzünü şöyle bir gösterip kayboldu mu?

Ben: Evet, gösterip kayboldu. (Abdullah Alpdoğan ve Celal Bayar faşizmi).

Kekeç: Nazım’ın fotoğrafını birinci sayfaya basıp “bu fotoğrafı yüzüne tüküresiniz diye yayınlıyoruz” diyenleri de bu sınıflandırmaya dahil etmeli miyiz?

Ben: Evet, etmeliyiz. Cumhuriyet ak pak değildir. Onun da geçmişinde faşizm vardır.

Kekeç: Türk olmayanlara köleliği reva gören Mahmut Esat Bozkurt’unuzu nereye koyacaksınız?

Ben: O benim Mahmut Esat Bozkurt’um değil, senin Mahmut Esat Bozkurt’un. Dolayısıyla onun yerini sen yapacaksın. Faşizmi sol neden sahiplensin ki? Sağ (mesela sen) sahiplenmelidir. Recep Peker de olsa olsa senin Recep Peker’in olabilir. Sakallı Nurettin Paşa bile sizin dergahtan (Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası).

Kekeç: Kemal Tahir’le Nazım Hikmet’i hırpalayan sağ siyasetin mümessilleri kimlerdir? Menderes ve Bayar mı?

Ben: Bir zaman İnönü, Menderes ve Bayar’ı birlikte ihtiva eden tek parti yönetimidir. Tek parti yönetiminin faşizan ayağıdır. Halktan kopuk İttihat Terakki ve Alman faşizmi kırmasıdır. Partisinin adına rağmen Menderes de hiç demokrat değildi. Aydınları hırpalayan bu kafa bu günde faaliyetlerini sürdürmektedir. (İleri demokrasi).

MUSTAFA SUPİLER YAŞASAYDI SİZİN GİBİLER OLMAYACAKTI

Peki, sen benim sorularıma niye yanıt veremiyorsun tosunum? (Abdestli kapitalizm, İsrail kankası Müslümanlar, çatışmacı Suriye politikası, BOP projesi vs.). Bunları duyunca dilini mi yutuyorsun? Öte yanda, Georg Lukacs’ı neden arkaik Macar köylüsü diye tanımladın Ahmet? Hem de kendi köylülüğüne hiç bakmadan. Lukacs aristokrat bir ailenin çocuğu. Batı Marksizmi’nin de en önemli düşünürlerinden birisi. Marks’ı da, Lenin’i de gayet iyi etüt etmiş. Meydan Larousse’dan mı öğrendin köylülüğünü? Kulaktan dolma bilgilerle insanlara çamur atma. Yine boş beleş üfürüp Mustafa Suphi bahsinde beni hırpalaman da mümkün değil kuzucuk. İskilipli Atıf senin atansa, Mustafa Suphi de benim atamdır. Mustafa Suphi’nin katledilmesi Cumhuriyet tarihinde aydınlatılması ve sorgulanması gereken üç olaydan birisi ve ilkidir. (Diğerleri Ali Şükrü Bey ve Sabahattin Ali cinayeti). Daha birkaç ay önce Mustafa Suphi’nin ölüm yıldönümünde (28 ocak 2013) olayı kabaca Odatv’de yazmıştım. Şu linkten okuyarak sen de bilgini ve görgünü artırabilirsin. (İlgili yazı için lütfen TIKLAYIN)

Mustafa Suphiler yaşasaydı, muhtemelen sizin gibiler olmayacaktı. Son olarak sana şunu diyeyim. Hükümetin bando mızıkası Star’da yazmak sana bir itibar kazandırmaz. Ne uzar, ne de kısalırsın. Sen ki, İdris Küçükömer’i, İnönü’ye muhalif olması ve Serbest Fırka’yı desteklemesi nedeniyle Arif Oruç’u, Kemal Tahir’i seviyorsun. (Ya da seviyor gibi yapıyorsun). Tan Gazetesi olayına üzülüyorsun. Belki içinde bir cevher var kuzucuk. Ama Fehmi Koru, Mustafa Karaalioğlu, Çanakkale’den Sedat, Yusuf Ziya Cömert, Mehmet Ocaktan gibi fabrikasyon tiplerin içinde kaybolup gidiyorsun. İktidarı yağlayıp dincilik yapmak yerine devrimci olmayı denesen yerin farklı olacak. Herkes doğru yolu telkin edecek birisine kolaylıkla rastlamaz. Kıymetimi bilmelisin. Takkeli karunların değil, emekçilerin yanında mevzilenmelisin Ahmet. Zaten proleter bir tipin var. (Ama lümpen proleter). Biz halkın dostlarıyız. Bizi kazanmak için halktan birisi olman yeterli. Hele AKP’nin Suriye politikasını kulağından tutup yere çalarsan Odatv’de yayınlarız vallahi. Ama bu iş sağlam bir yürek ister. Bu yüreği yalnız Ali Akel’de görmüştük. Onu da ileri demokrasinin Yeni Şafak’ı kovdu hemen. Geçmiş sicilin itibarıyla bu yiğitliği senden bekleyemiyorum. Sol ve sosyalist söylemlerle beni utandırmalısın. Hadi koçum.

Kaynak: Odatv

Önceki ve Sonraki Yazılar