Kadir Topbaş 2016'ya Kadar Görevde

Kadir Topbaş 2016'ya Kadar Görevde

TOPBAŞ 2016 YA KADAR GÖREVDE
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Dünya Başkanlığı'na 2016 yılına kadar görev yapmak üzere yeniden seçildi. 

Erhan TEKTEN

Fas'ın Rabat kentinde yapılan Dünya Kongresi'ne 130'a yakın ülkeden 3 binden fazla yerel lider katıldı. Belediye Başkanları ve bölgesel yönetimlerin liderlerinin katıldığı kongrede Dünya Başkanlığı seçimine Kadir Topbaş rakipsiz girdi. Kongreye katılan delegeler Topbaş'a 3 yıl için 2016 yılına kadar UCLG Dünya Başkanlığı'nı sürdürmek için yetki verdi. 



BİRLEŞMİŞ KENTLER VE YÖNETİMLER TEŞKİLATI NEDİR?
 
IULA (Uluslararası Yerel Yönetimler Birliği) ve FMCU-UTO (Dünya Birleşmiş Kentler Federasyonu) 1996’da İstanbul’da düzenlenen Habitat II Konferansı’nda başlayan uzun bir süreç sonucunda ve aralarına METROPOLIS – Dünya Büyükşehirler Birliği’ni de alarak “Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı” adı altında birleşmişlerdir.
 
Genel merkezi İspanya’nın Barselona kentinde olan Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı, Ocak 2004’ten itibaren fiilen faaliyete geçmiştir. Teşkilatın temel amacı, “demokratik yerel yönetimin birleşik sesi ve dünya ölçeğinde savunucusu olmak ve yerel yönetimler ve uluslararası topluluk ile işbirliği içinde, değerlerini, amaçlarını ve çıkarlarını korumak”tır.Kısaca "Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler" olarak da anılan yeni dünya teşkilatı, uluslararası topluluk önünde yerel yönetimlerin etkin bir biçimde temsil edilmesini sağlayan, yerel yönetimler ve yerel yönetim birlikleri arasında uluslararası işbirliğini teşvik eden ve yerel yönetim konusunda dünya çapında temel bilgi kaynağı olan bir konumdadır.
 
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler’in kuruluşu üç ilkeye dayandırılmıştır:
*  demokrasi
*  yerel özerklik
*  hizmet sunumunda desantralizasyon.
 
100’den fazla ülkeden üyeleri  bulunan yeni dünya teşkilatı,  kentler ve yerel yönetimler alanında  dünyanın en geniş kapsamlı oluşumu haline gelmiştir. Büyüklükleri ve kentsel veya kırsal olma benzeri özellikleri göz önüne alınmaksızın, yerel yönetimlere dünya çapında temsil edilmeleri ve çıkarlarını savunmaları için seslerini duyuracakları bir ortak zemin sunmaktadır.
 
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler,  yerel yönetim konularında Birleşmiş Milletler nezdinde yerel yönetimlerin resmi sözcüsü konumundadır.