KADINA ŞİDDETE KARŞI ERKEK KOŞUSU

KADINA ŞİDDETE KARŞI ERKEK KOŞUSU

MALTEPE Belediyesi’nin düzenlediği organizasyonla, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde erkekler, ellerinde karanfiller ve üzerinde “kadına şiddete hayır” yazılı tişörtlerle koştu.Maltepe Belediyesi, Birleşmiş Milletler’in (BM) “Toplumsal...

MALTEPE Belediyesi’nin düzenlediği organizasyonla, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde erkekler, ellerinde karanfiller ve üzerinde “kadına şiddete hayır” yazılı tişörtlerle koştu.

CHP MİLLETVEKİLLERİ DESTEK VERDİ

Maltepe Belediyesi, Birleşmiş Milletler’in (BM) “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Dayanışma Hareketi” olan “HeforShe-KadıniçinErkek” kampanyasının Türkiye’de uygulanmasına öncülük etti. Bu kapsamda, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde erkekler, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığı ve şiddeti ortadan kaldırmak ve duyarlılık oluşturmak için koştu. Sabahın erken saatlerinde Cevahir Hotel İstanbul Asia önünden başlayan koşuya, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) HeForShe Temsilcisi Gizem Yarbil, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu’ndan Ayşe Yüksel, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) temsilcileri, Gezi Parkı anneleri adına Yıldız Bulut, Soma’da hayatını kaybeden madenci aileleri adına Havva Şen, çok sayıda siyasetçi, sanatçı, gazeteci, muhtarlar, sivil toplum örgütleri, sporcular ve vatandaşlar katıldı.

ÖZGECAN ASLAN FOTOĞRAFI İLE

Koşu öncesi katılımcılara, üzerinde Özgecan Aslan’ın fotoğrafı bulunan ve “kadına şiddete hayır” yazılı “HeForShe” kampanyası tişörtleri ile karanfil dağıtıldı. Yaklaşık 1 kilometrelik güzergahta yapılan koşu, Yalı Mahallesi Açık Basketbol Sahası önünde sona erdi.

TEKİN’DEN SİYASİ PARTİLERE ÇAĞRI

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, kadınların her türlü şiddeti gördüğünü, ekonomik şiddetin de en önemlilerden olduğunu belirterek, "Eğer kadınlar ekonomik özgürlüklerini ellerine alırsa bu şiddette de azalma olacak, hatta bitecektir. Buradan Meclis’te yer alan 3 partiye çağrı yapıyorum. CHP olarak salı günü, aile sigortasının yaygınlaştırılması için hazırladığımız kanun teklifini parlamentoya sunacağız. Gelin, buna destek verin. Aslında kadın cinayetleri bir diğer önemli sorunumuzu da gün yüzüne çıkartıyor. Bu da örgütsüzlüktür. Bu iş idamla değil, ciddi anlamda örgütlenme ve mücadeleyle çözülür” diye konuştu.

BU İŞ SİYASİ NUTUKLARLA YÜRÜMÜYOR

“Öncelikle BM tarafından dünya genelinde başlatılan ve Türkiye’de ilk kez yapılan bu projeye sahip çıktığınız için teşekkür ediyorum" diyen Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da, "Herkes elini yüreğine koyarak, bu şiddetin önlenmesi için mücadele etmeli. Siyasi nutuklarla bu işler yürümüyor ve görüyoruz ki her siyasi nutuk atıldıkça kadınlar öldürülmeye, şiddet görmeye devam ediyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne bir gün kala bile, öldürülen kadın haberlerini okuyoruz. Bu sorun, idamla çözülmez. Ailenin en küçük bireyleri olan çocukların aile içinde eğitilmesi, hatta ailelerin de eğitilmesi gerekiyor. Maltepe Belediyesi olarak evlenmek üzere başvuran çiftlere, evlilikte iletişim ve çatışma ile baş etme yöntemleriyle ilgili, danışmanlık hizmeti verilmesini karara bağladık” diye konuştu.

“ÖRGÜTLENMEK GEREKİYOR”

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise kadına yönelik şiddettin yüzde 1400 oranında arttığını belirterek, “Kadının bedenine uzanan ellerle, emeğine uzanan eller aynı. Kayıt dışı çalıştırılan, hatta evde çalışması bir emek gücü olarak dahi görülmeyen, sömürülen ya da ucuz emekle çalıştırılan kadınlarımız var. Görüyoruz ki en kitlesel eylemlerde, örneğin Gezi’de, örneğin Yırca’daki zeytin ağacı katliamında, örneğin Soma’da hep kadınlar ön planda. Sendikalar, siyasi partiler ve diğer sivil toplum örgütlerinde örgütlenmek ve örgütlü mücadele, haklarımızın alınması açısından oldukça önemli” dedi.

Gezi Parkı anneleri adına söz alan Yıldız Bulut da , “Şiddeti bir cinsiyet temelinde ele almak doğru değil. O zaman Ali İsmailleri, Berkinleri nereye koyacağız?" diye konuştu. Soma’da hayatını kaybeden madenci aileleri adına konuşan Havva Şen ise, “Şiddete hayır, kadınlar ve çocuklar şiddet görmesin istiyorum” dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı