Kaçırılan pilotlar dünya basınının gündeminde

Kaçırılan pilotlar dünya basınının gündeminde

Türk Hava Yolları'nın iki pilotunun dün Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kaçırılması sadece Türkiye'de değil dünyada da gündemin en üst sıralarına yerleşti. Olay dış basında "Suriye'deki savaşın bölgedeki son yansıması" olarak değerlendirildi.

Los Angeles Times gazetesinde yer alan haber analizde, Murat Akpınar ile Murat Ağca'nın kaçırılmasını üstlenen grubun bir yıldan fazladır Suriye'de isyancıların elinde olan dokuz Lübnanlının serbest bırakılmasını talep ettiği hatırlatılarak, "Olay Suriye'deki iç savaşta ağır darbe alan ve bu ülkeyle sınır komşusu olan Lübnan ve Türkiye'de büyük yankı buldu. Suriye'deki şiddet olayları ve siyasi gerginlik iki ülkeye de sızarken hem Lübnan hem Türkiye yüz binlerce Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptı" denildi.
 
Gazete, "Türkiye Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmek isteyen isyancıların en önemli destekçilerinden biri. İsyancılar Türk topraklarını Suriye'ye silah ve savaşçı taşımak içi bir lojistik ve nakliyat merkezi olarak kullanıyor ve bu Ankara'nın açık onayıyla oluyor. Türkiye'de halk tıpkı Lübnan'da olduğu gibi Suriye'de hangi tarafı destekleyeceği konusunda bölünmüş durumda. Ancak hükümet Esad'ı açıkça diktatör olarak yaftaladı ve devrilmesi için çağrıda bulundu" yorumunu yaptı.
 
Lübnan hükümetinin ise tarafsız bir tavır sürdürmeyi tercih ettiğine dikkat çekilen haberde, "Ancak Suriye'deki şiddet Lübnan'a yayıldı ve ülkedeki hassas demokrasinin çökebileceği endişelerine neden oldu. Aynı zamanda Lübnan üzerinden de savaşın her iki tarafına silah ve savaşçı gönderildi" denildi.
 
"MİSİLLEME"
 
BBC'nin haberinde de Suriye'de tutsak olan Lübnanlıların ailelerinin Akpınar ve Ağca'nın kaçırılmasını memnuniyetle karşıladığı hatırlatılarak bunun bir "misilleme" olduğuna vurgu yapıldı.
 
BBC'nin Beyrut muhabiri Dima Hamdan, olayın havaalanının hemen dışında, bir askeri kontrol noktasından sadece birkaç kilometre uzakta yaşandığına dikkat çekerek, "Bu çok üst düzey bir planlama olduğuna işaret ediyor. Özellikle de saldırganların Türk Hava Yolları ekibinin otobüste olacağını bildiğini düşünürsek" dedi.
 
New York Times Beyrut mahreçli haberinde, "Saldırı Suriye'deki iç savaşın Lübnan'a daha da yayıldığının işareti olabilir" yorumunu yaptı