KAÇIRILAN ASTSUBAYIN KİMLİĞİ BELLİ OLDU!

KAÇIRILAN ASTSUBAYIN KİMLİĞİ BELLİ OLDU!

Kaçırılan Öncü Hudut karakol Komutanının...

İŞTE O  KAYIP ASTSUBAY!

Suriye sınırındaki Öncü Hudut Karokolu Komutanı Özgür Örs adlı kayıp astsubayın, terör örgütü IŞİD tarafından pusu kurularak kaçırıldığı ihtimali ağırlık kazandı

Komutanın kaçırılmasıyla ilgili olarak devletin resmi organları suskun kalmayı tercih ederken, milliyet astsubayın resmi olarak açıklanmayan ismine ulaştı. Türkiye üzerinden Suriye'ye geçiş yapmaya çalışan son 15 gün içinde 70 dolayında militanı yakalayan karakolun komutanı olan astsubayın hangi amaçla kaçırıldığı konusu bir muammaya dönüştü.

Komutanın son 15 gün içinde Türkiye üzerinden IŞİD'e katılmak için Suriye'ye kaçak yollardan giriş yapmaya çalışan toplam 70 kişiyi yakalaması nedeniyle terör örgütünün hedefi haline geldiği değerlendirmeleri yapılıyor. IŞİD'ten kaçan iki militanın da karakola teslim olduğu öğrenildi. Ancak bunun yanısıra komutanın kendisinin Suriye'ye geçitği de iddialar arasında yer alıyor. Bu gelişmenin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin olay bölgesinin Türkiye tarafını obüs ve tanklardan oluşan ateş gücü yüksek silahlarla donatması ve bölgedeki komandoların alarm durumuna geçirilmesi dikkat çekti.

Suriye sınırında geçen hafta şok eden bir olayın yaşandığı ortaya çıktı. Suriye sınırının Kilis bölümünde Öncü Hudut Karakolu'nda görevli astsubay geçen hafta içinde kayboldu. Milliyet'in aldığı bilgilere göre; karakolun görev sahası içindeki sınır alanının hem Türkiye hem de karşısındaki Suriye bölümünde son dönemde önemli bir hareketlilik yaşanıyordu.

DOĞALGAZ TESİSİNDE ÜS KURDU

Bölgedeki gelişmeleri yakından izleyen kaynaklardan alınanan bilgiler özetle şöyle:
*2009 yılında yapılan anlaşma çerçevesinde Öncü Karakolu'nun karşısında doğalgaz istasyonu bulunuyor. Bu istasyon Kilis'te bulunan dolağaz istasyonuna bağlanıyor. Bu doğalgaz tesisinin Suriye'deki bölümünde bir süredir terör örgütü IŞİD konuşlanmış durumda. IŞİD'in tesis çevresinde hendek kazarak savunma tertibatı alması üzerine, Türk tarafında da iş makineleri ile hendekler kazıldı. Tesiste kurulan üste 400-500 dolayında militanın bulunduğu değerlendiriliyor.

70 KİŞİ YAKALANDI

*Kaynaklara göre; sınırın bu bölgesi IŞİD'e Türkiye üzerinden katılımlarda geçiş hattı olarak kullanılan önemli güzergahlardan biri. Türkiye; son dönemde sınırdaki güvenlik önlemlerini daha fazla yoğunlaştırdı. Öncü Hudut Karakolu birlikleri; 15 gün önce aralarında Türk vatandaşlarının yanısıra farklı ülkelerden de gelenlerin bulunduğu 50 kişiyi, sınırı geçmek isterken yakaladı. Bu kişiler, IŞİD'e katılmak için sınırdan geçmeyi amaçlıyordu. Geçen haftada yine 20 kişilik bir grup yakalandı. Hudut birliklerinin yakaladığı bu kişiler, jandarmaya teslim edildi.

İKİ IŞİD ÜYESİ KARAKOLA SIĞINDI

*Geçen hafta IŞİD'in iki militanı da, örgütten kaçarak Öncü Hudut Karakolu'na sığındı. Bu iki militandan biri ilk ifadesinde, "Biz örgütü böyle bilmiyorduk. Gazze'de İsrail saldırılarına karşı savaşmak için örgüte katıldık. Bunu ifade edince tehdit edildik. Baskılara dayanamadık ve kaçtık" dedikleri belirtildi.

PUSU İHTİMALİ AĞIRLIK KAZANDI

*Özgür adlı astsubayın bu gelişmelerin ardından kayıplara karışması dikkat çekti. Komutan, IŞİD'e katılımların engellenmesi ve sınır güvenliğinin sağlanmasında önemli rol üslenmişti.
*Bu gelişme üzerine yapılan değerlendirmelerden biri; "Büyük ihtimal sınır hattında gözledikleri komutana pusu atmış olabilirler. Yalnız olduğu bir sırada sınır hattında Türkiye tarafından bile kaçırmış olabilirler. Sınırda yakalanan kişilerin geri verilmesini ve firar edenlerin iadesini isteyebilirler" yönünde.

*Astsubayın kaçakçılar veya başka bir örgüt tarafından kaçarılma ihtimali de değerlendiriliyor. Ancak bu ihtimallerin zayıf olduğu üzerinde duruluyor. Şüpheler, IŞİD üzerinde yoğunlaşmış durumda.

DEVLET SUSKUN

*Bu gelişmeler yaşanırken resmi düzeyde bir açıklama yapılmaması dikkat çekti. Devletin suskunluğu sürerken, MİT'in devrye girdiği yorumları yapıldı.

*Ajanslara yansıyan haberlere göre: kendisine ulaşılamayan astsubayın Özgür’ün, IŞİD tarafından kaçırıldığı iddialarının ardından alarm durumuna geçilen sınır hattına, Gaziantep’teki 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan zırhlı araç sevkiyatı yapıldı. Önceki gece başlayan ve dün de aralıklarla devam eden sevkiyat kapsamında Kilis’e gönderilen aralarında obüs ve tankların da bulunduğu zırhlı araçların, astsubayın Özgür’ün tutulduğu tahmin edilen Suriye topraklarındaki doğalgaz tesisi yakınlarındaki bölgelerde konuşlandırıldığı bildirildi.

İŞTE O KOMUTAN

*Kayıp komutanın kimliği de kamuoyuna açıklanmadı. Milliyet'in, hükümet ve askeri kaynaklardan edindiği bilgilere göre kayıp astsubayın adı Özgür Örs. Özgür Örs, askerlik mesleğine uzman çavuş olarak başladı. 2011 yılında astsubaylığa terfi etti.

*Kayıp komutanla ilgili muammaya dönüşen iki iddia var;

 Birincisi; astsubayın görevi bittikten sonra istirahatine çekildiği sırada kendisini bir süredir gözetleyen terör örgütü IŞİD militanları tarafından sınır boyu güzergahında pusu kurularak kaçırıldığı yönünde.

İkinci ihtimal ise komutanın kendisinin Suriye tarafına geçtiği yönünde. Önemli olan ise bu gelişmenin ardından TSK'nın bölgede aldığı olağanüstü nitelikteki askeri önlem.

HUDUT KARTALI
Suriye sınırındaki Kara Kuvvetleri Komutanlığı birlikleri, TSK literatüründe hudut kartalları olarak adlandırılıyor. Öncü Karakolu birliği de, hudut kartallarının bir unsuru. Astsubay Özgür Örs'ün, Kilis'te İkinci Hudut Taburu ve Üçüncü Bölüğe bağlı karokalda görevli olduğu öğrenildi.

Kilis'e bağlı Yavuzlu Köyü kırsalında önceki gün Öncü Karakolu'na bağlı askerler, hudut hattını kontrol ederken sınırdaki mayınlı bölge çevresinde bir grup kaçakçı tespit etti. Askeri birlik kaçakçıları takibe alırken, birliğin komutanı olarak görev yaptığı öğrenilen bir astsubay, atıl durumdaki doğalgaz boru hattı vanası yakınlarında kaçakçı grubun peşinden sınırın Suriye tarafına geçti. 

***

BORDO BERELİLER DEVREDE!

Sınır ötesine geçen astsubay geri dönmeyince, kaçırıldığı anlaşıldı ve bölgede alarma geçildi. Yerel kaynaklardan alınan bilgilerden, sınırı geçen ve mermisi biten astsubay başçavuşun kaçakçılar tarafından rehin alındığı öğrenildi. İddiaya göre bu bilgi üzerine Genelkurmay Başkanlığı ve 2. Ordu Komutanlığı'nda yapılan değerlendirmelerden sonra Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı bordo berelilere operasyon için hazırlık emri verildi.

3 HELİKOPTERLE İNDİRME YAPILDI

Bordo bereliler operasyon için hazırlık yaparken bölgeye İnsansız Hava Araçları (İHA) yönlendirildi. Harekât merkezinde insansız hava araçlarından gönderilen görüntüleri izleyen Orgeneral Adem Hudidi, kaçakçıların Türkiye sınırına yakın bir yerde mola vermesi üzerine operasyonun düğmesine bastı. Emirle bordo bereliler, 3 helikopterle düzenledikleri nokta operasyonla kaçakçıların elindeki astsubayı kurtarmak için indirme yaptı. Kaçakçılar ile bordo bereliler arasında çatışma yaşanmadığı belirtilirken astsubayın akıbetiyle ilgili resmi makamlar açıklama yapmadı.

TÜMGENERAL AKYÜREK: KONUYLA İLGİLİ BİLGİYİ GENELKURMAY VERİR

Kilis'teki askeri birliklerin bağlı olduğu Malatya 2. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Mehmet Akyürek, "Kilis'teki kaçırma olayını sizden öğrendik. Biz bilgi veremiyoruz, Genelkurmay Başkanlığı Basın Yayın Birimi'yle irtibata geçin" dedi. "Başçavuş, operasyon yapılarak kurtarıldı" sözü üzerineyse "Şu an kaçırma olayı yok. Sizden öğrendik, araştırıyoruz. Genelkurmay Başkanlığı'nı arayın. Açıklama yapılacaksa Genelkurmay Başkanlığı yapar" diye konuştu.

Kaynak : Milliyet/habertürk/Dea

Kaynak:Haber Kaynağı