Kabinede değişimin şifreleri

Kabinede değişimin şifreleri

Kabinede revizyon sinyalini 15 gün önce veren Başbakan Erdoğan, önceki akşam dört ismi değiştirdi.

 
Kabinede değişimin şifreleri
 
Kabinede revizyon sinyalini 15 gün önce veren Başbakan Erdoğan, önceki akşam dört ismi değiştirdi. Kabinenin yeni üyeleri arasında, İçişleri Bakanlığı’na getirilen Muammer Güler en dikkat çekici isim olarak değerlendirildi. Yurt Gazetesi, siyasi kulisler de yaptığı araştırmanın sonucunu yayınladı.İşte o analiz
 
 
ANKARA/ İSMAİL DÜKEL
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kabinede 4 bakanı değiştirmesi ne anlama geliyor? YURT Ankara kulislerinde nabız yokladı! AKP kulislerine göre görevden alınan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, göreve gelmelerinin hemen ardından icraatlarıyla Fethullah Gülen cemaatinin hedefi haline geldiler. Emniyet ve eğitim teşkilatında cemaat yanlılarını görevden alan iki bakanın kabine dışı bırakılması için ‘cemaat’in baskı yaptığı iddia edildi. Erdoğan da bu baskı karşısında performanslarından memnun olmadığı iki bakanını kabine dışı bıraktı. Ancak yerlerine de yine cemaatin taleplerine ya da örgütlenmesine direnebilecek iki isim atadı. İçişleri Bakanlığına Muammer Güler, Milli Eğitim Bakanlığına Nabi Avcı!
 
MUAMMER GÜLER’İN ANLAMI
 
Muammer Güler için ayrı bir parantez açmakta fayda var! AKP’li bir isim YURT’a, ‘Dört değişiklik içinde en önemli isim Muammer Güler diyebiliriz’ dedi. Güler için AKP içinde yapılan değerlendirme şöyle: “Bir Vecdi Gönül ya da Abdülkadir Aksu denilebilir. Uzun zamandır bürokrat ve klasik devlet anlayışıyla hareket eder. Askerle de emniyetle de ilişkileri iyidir.” Kulislerde yapılan bir başka değerlendirmeyse şu: “Erdoğan, bakan tercihlerinde İmralı sürecini de dikkate aldı. Milliyetçi kökenden gelen ve BDP’lilerle sert tartışmalara giren İdris Naim Şahin’in yerine ‘kolay diyalog kurabilen vali kökenli ve Mardinli bir isim’ seçti. Erdoğan, İmralı süreci ve yaklaşan seçimleri dikkate alarak ‘güveneceği’ isimleri kabineye taşıdı ve önemli makamlara ‘iç kabine’ olarak nitelenen ekibi taşıyıp onlara yaslandı.” Güler’le ilgili bir not da şu: Hrant Dink suikastının yaşandığı dönemde İstanbul Valisi olan Muammer Güler, milletvekili ve komisyon başkanlığı ardından yükselişini bakanlıkla sürdürdü.
 
MÜEZZİNOĞLU’NUN HASTANESİ
 
Partinin kuruluşundan bu yana yanında olan Ömer Çelik’i, bir süredir ayrışma sinyalleri veren Ertuğrul Günay’ın yerine atadı. Çelik, AKP’nin kuruluşunda da Erdoğan’ın konuşma metinlerinde de önemli rol oynayan isim! Bir ara yanından ‘uzaklaştırılsa’ da Çelik, Erdoğan için hep ‘gözde’ isim oldu! Yorgun bakan Recep Akdağ’ın yerine İstanbul örgütünü ‘verdiği’ imam hatip lisesinden arkadaşı Mehmet Müezzinoğlu’nu tercih etti.
 Müezzinoğlu’nun İstanbul’da özel bir hastanesinin olması da dikkat çekici! Eğitimin başına ise hemen her konuda danıştığı ve ‘Nabi Hoca’ diye hitap ettiği ‘iletişim danışmanı’ Nabi Avcı’yı getirdi. Avcı, ‘Müslüman entelektüel’ler arasında saygın bir isim ve Erdoğan’ın eğitimde yapmayı planladığı ‘dönüşüm’ü ‘kavgasız’ yapabilecek yumuşak güç!