JOHN KERRY ERDOĞAN'A  CNN'DE FENA LAF SOKTU

JOHN KERRY ERDOĞAN'A CNN'DE FENA LAF SOKTU

Kerry IŞİD'i çürük elmaya benzetti ve Erdoğan ile Katar işbirliğini suçladı.

BÖLGE İÇİN BÜYÜK TEHDİT

Kerry, IŞİD'in bölgedeki devletlerin meşruiyetine ve güvenliklerine karşı ciddi bir tehdit olduğunu, bölge ülkeleri için risk altında olan çok şeyin bulunduğunu ifade etti. 

'ÇÜRÜK ELMALAR' BAŞA BELA OLDU

Kerry, "En başında Esad'ı devirme çabaları başladığında, 'Arada çürük elmalar olsa da, önemli olan Esad'a karşı savaşmalarıdır' diye hesap yapanlar vardı. Bu da, farklı gruplara kaynak sağlanmasına sebep oldu. Bu süreç baştan savma bir şekilde yapıldı ve iyi yönetilemedi" diyerek, o zamandan beri bu finansman sağlama durumuna odaklandıklarını söyledi ve artık devlet destekli yardımların tamamen kesildiğini, sadece bireysel yardımlar kaldığını açıkladı. Kerry'nin bu aşıklamasında "Süreç baştan savma " yapıldı derken Erdoğan ve katar işbirliği ile radikal guruplara yapılan destekden bahsettiği ileri sürülüyor. Öte yandan aynı kaynaklar Katar ve Türkiye2nin bu faliyetlerinden ABD'nin bütünü ile habersiz olmadığı sonucuda çıkıyor diyorlar.

ESADI DEVİRELİM SONRA İLGİLENİRİZ DEDİLER BECEREMDİLER

"Esad'ı devirdikten sonra bu çürük elmalarla ilgilenileceği düşünülmüştü. Fakat bu çürük elmalar giderek daha tehditkar hale geldi" diye konuşan Kerry, katliamları durdurmanın öncelikli amaçları olduğunu ve IŞİD ablukalarının kalkmasını sağlayarak bunu başardıklarını söyledi.

Kerry'nin Suriye'de El-Kaide bağlantılı "Horosan" grubunun ABD'ye karşı saldırı tehdidi bulunduğu açıklamasına karşın sunucu Amanpour, bunların ne olduğunu sordu; Dışişleri Bakanı Kerry ise "Hayır" diye yanıtladı.

KERRY DAHA ÖNCEDE SUÇLAMIŞTI

Diplomatik gözlemciler daha önce de Kerry'nin Katar ve Türkiye'yi ad vermeden sert bir şekilde eleştirdiğini hatırlatarak Erdoğan'ın o eleştirnin arkasından koalisyona girdiğini hatırlatıyorlar. Kerry'nin daha önce eleştirdiği IŞİD'den Türkiye  Petrol alıyor eleştirisine ise sadece Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan yanıt gelmişti. Ortadoğu uzmanı Kerry'nin CNN konuşmasından, son gelişmelerde insiyatifi asla bölge ülke liderlerinin eline bırakmak niyetinde olamdıkları anlaşılıyor. şeklinde değrlendiriyorlar. Bir gazeteci ise Erdoğan'ın artık bölge dilediği gibi radikal unsurlaras destek vermesinin çok zorlaştığını söylüyor.

ilgili-haber-kopru-fontu-069.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı