Jandarma Komutanlığı ' Darbe İddianamesinde ' şok ayrıntılar

Jandarma Komutanlığı ' Darbe İddianamesinde ' şok ayrıntılar

Ankara Cumhuriyet Savcısı Ender Coşkun, Jandarma Genel Komutanlığı’nda 15 Temmuz darbe girişimine katılan askerlerle ilgili iddianameyi tamamlayarak mahkemeye sundu

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığı’nda yaşanan olaylara ilişkin 244 kişi hakkında dava açıldı. 
ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ YÖNETMİŞ

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi’nin Özel Kalem Müdürü Kurmay Albay Erkan Öktem’in Jandarma’daki darbe faaliyetini yönettiği belirtilen iddianamede, Jandarma’da FETÖ imamları olduğu belirtilen 3 sivil de şüpheli olarak yer aldı.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Ender Coşkun, Jandarma Genel Komutanlığı’nda 15 Temmuz darbe girişimine katılan askerlerle ilgili iddianame hazırlayarak mahkemeye sundu. 

10 KİŞİNİN ÖLMESİDE İDDİANAMEDE

10 kişinin ölmesi, Emniyet Terör Dairesi Başkanı Turgut Aslan’ın başından vurularak ağır yaralanmasını da konu alan iddianamede, Beştepe Karargâhı’ndaki silahlı kalkışma eyleminin karargâhta Özel Kalem Müdürlüğü, Cari Harekât Şube Müdürlüğü, İstihbarat Değerlendirme Merkezi (İDM) Amirliği gibi önemli görevlerde bulunan Jandarma Kurmay Albay Erkan Öktem, Yarbay Bülent Ak, Yarbay Yusuf Köz, Yarbay Yasin Kayabaşı, Yarbay Cemal İyigün, Yarbay Özkan Yılmaz, Binbaşı Ahmet Özcan gibi kurmay subayların planlama ve koordinesinde gerçekleştrildiği anlatıldı. 

SİLAHLI HELİKOPTER İSTEMİŞLER

Jandarma Karargâhı ile Akıncılar Üssü arasında sürekli bir irtibatın tesis edildiği, Akıncılar Üssü’nde jandarma temsilcisi olarak kalkışma öncesinde İstihbarat Okul Komutanı Albay Murat Koçyiğit’in görevlendirildiği ifade edilen iddianamede, darbeci teröristlerin bu şahıs vasıtasıyla Beştepe Karargâhı’na silahlı helikopter ve uçak talebinde bulundukları kaydedildi.

21:00 DEN İTİBAREN BİRLİĞE GELDİLER

Silahlı kalkışma eylemine Ankara garnizonunda konuşlu tüm jandarma birliklerinden münferit katılımların olduğu, personelin muhtemelen gizli görüşme vasıtaları üzerinden haberleşmeleri sonucu saat 21.00 sularından itibaren gerek kendi özel araçlarıyla ve gerekse birliklere ait sivil minibüs araçlarıyla Karargâha giriş yaptıkları kaydedilen iddianamede, şöyle devam edildi:

40 ÖĞRENCİ SİLAHLANDIRILDI

“Jandarma Okullar Komutanlığı’nda öğrenim gören 40 civarında teğmen silahlandırılarak Karargâha minibüslerle sevk edildi. Kalkışma öncesinde Yarbay Bülent Ak, Yarbay Yasin kayabaşı rutin bir güvenlik denetlemesi adı altında saat 20.45 civarında nizamiyeye gelerek Karargâhtaki darbe eylemlerini başlattı. Muhtemelen 21.30 sıralarında cep telefonu üzerinden talimat gelmesi üzerine nizamiyedeki uzman erbaşların MP-5 silahlarını aldılar ve bu saatten itibaren isyancı personel Karargâha girmeye başladı.”

TUĞGENERAL REHİN ALINIYOR

Darbeci teröristlerin, kontrol altına aldıkları muhabere merkezi üzerinden jandarma birliklerine sıkıyönetim direktifi, jandarma birliklerinin silahlı kalkışmaya katılması yönünde uyarıcı mesajlar yayımladıkları aktarılan iddianamede, darbeci teröristlerin, Destek Kıt’alar Grup Komutanlığı sorumluluğunda bulunan silah ve mühimmat depolarının kapılarını zorla kırarak içerden aldıkları silah ve mühimmatı diğer darbeci teröristlere dağıttıkları bildirildi. Darbeci teröristlerin, karargâhta o esnada mesaide olan Tayin Daire Başkanı Tuğgeneral Veli Turan’ı makamında rehin aldıkları, nizamiyedeki ilk kalkışma sırasında rehin aldıkları İstihbarata Karşı Koyma ve Güvenlik Daire Başkanı Kurmay Albay Güven Şağban ile birlikte toplantı salonuna götürdükleri ifade edilen iddianamede, şunlar kaydedildi: “Emniyet Tem Daire Başkanı Turgut Aslan, şoförü ve korumasıyla birlikte darbeci teröristlerce rehin alındı, sabah müdahale üzerine başarısızlığa uğrayan isyancı teröristlerden Jandarma Kurmay Albay Erkan Öktem ve birkaç silahlı terörist tarafından gözleri bağlı olarak Karargâhın arkasındaki bir kulübeye götürülerek vuruldu. Olay neticesi Tem Daire Başkanı ağır yaralandı, koruması şehit oldu.”

3 SİVİL YAKALANAMADI

İddianamede, olaylar sonucunda hasara uğrayan bina veya kaybolan malzemeler nedeniyle toplam 3 milyon 768 bin 217 TL tutarında hazine zararı meydana geldiği ifade edildi. İddianamede, FETÖ/PDY terör örgütünün Jandarma imamı olan Mehmet Yıldırım Ergider, Mesut Özgen ve Muhterem Çöl de sanık olarak yer aldı. Ancak bu üç isim yakalanamadı.

İlgili Haberler