İZTUZU PLAJI'NDA FLAŞ GELİŞME

İZTUZU PLAJI'NDA FLAŞ GELİŞME

MUÇEV ile DALÇEV kapıştı…

Muğla Valiliği bünyesindeki Muğla'ya Hizmet Vakfı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı'nın yüzde 50 ortaklığıyla kurulan MUÇEV Tur. Tic. Ltd.Şti., DALÇEV'e gönderdiği yazıda, Ortaca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin aldığı kararlar doğrultusunda hassasiyet gösterilerek herhangi bir faaliyette bulunmamasını istedi.  

MUÇEV'DEN UYARI

MUÇEV Müdürü İbrahim Akoğlu imzasıyla DALÇEV'e 06.01.2015 tarihinde gönderilen resmi yazıda, "Ortaca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin şirketimizle yapılan 16.06.2014 tarihli Dalyanağzı günübirlik alan işletme protokolünün hükümlerinin uygulanmasının tedbiren durdurulmasına ait 25.12.2014 tarihli ve 2014/569 esas sayılı karar örneği ekte sunulmuştur. Ortaca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin aldığı kararlar doğrultusunda hassasiyet göstermeniz, herhangi bir faaliyette bulunmamanız ve hukuksal sürecin sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talimatlarının doğrultusunda hareket edileceği hususunu bilgilerinize rica ederim." denildi.

vakiftan-sirkete-iztuzunda-hukuksal-sureci-bekleyin-yazisi_cbbf4cc.jpg

DALÇEV AYAK SÜRÜYOR

Yurt Gazetesi’nin haberine göre; DALÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Oruç yaptığı açıklamada, İztuzu'nda yumurtlayan deniz kaplumbağalarının yaşam hakkını değil, iki kafeterya ve şezlongların işletmesini aldıklarını söyledi. İztuzu'ndaki işletmeleri devraldıklarında, fiziki oyarak yıpranmış yerleri iyileştirme çalışmaları yapacaklarını sözlerine ekledi.

ramazan-oruc.jpg

İZTUZU'NDA NELER OLMUŞTU?

Dalyan Mahallesi'ndeki plaj, 11 Haziran 2014 tarihinde belediyeden alınarak DALÇEV'e verildi. Bunun üzerine Ortaca Belediyesi, işletmenin geri verilmesi ve ihalenin iptali için Muğla 1. İdare Mahkemesi'nde iki dava açtı. Mahkeme, 23 Haziran'da oybirliğiyle ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Aynı mahkeme, itirazlar üzerine aldığı ikinci bir kararla durdurma kararını 29 Eylül'de kaldırdı. 

İşletme hakkı elinde bulunan Muğla Valiliği, 10 Kasım'da Ortaca Kaymakamlığı'na, İztuzu'nun boşaltılması için bir yazı gönderdi. Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik'in, tesislerdeki demirbaşların envanterinin çıkarılması için ek süre talebi kabul edilip işlem 10 gün ertelendi. İki gün kala ise mahkeme, Ortaca Belediyesi'nin talebi üzerine tahliyenin yürütmesini durdurdu. 

Belediyenin valilik aleyhinde Muğla 2. İdare Mahkemesi'nde açtığı ve 27 Kasım'da görülen davada, yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi. Aynı mahkeme, 22 Aralık'ta verdiği yeni kararla yürütmenin durdurulması talebinin reddine karar verdi. 

İztuzu Plajı'nın işletme hakkını alan DALÇEV'in yetkililerinin, 28 Aralık gecesi üç otomobille tesisleri devralmaya gelmesi tepkilere sebep oldu. Olayın ardından bölgede jandarma ekipleri geniş güvenlik önlemleri alırken tesislerin bulunduğu alana kimsenin girişine izin vermedi. 

Dalyan'a giden Muğla Vali Yardımcısı Kamil Köten, Dalyan Jandarma Karakolu'nda Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz ve Başkan Karaçelik'in de katılımıyla bir toplantı düzenledi. Toplantıda alınan karar neticesinde jandarma ekipleri, her iki tarafla görüşerek sahili boşalttı ve nöbeti devraldı. Daha sonra sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çevreciler, İztuzu Kumsalı Kurtarma Platformu (İKUP) öncülüğünde, DALÇEV'in tekrar İztuzu'ndaki tesislere girmemesi için plajın girişinde nöbet tutmaya başladı. İKUP sözcüleri, 10. gününe ulaşan bu eylemi, plajın belediye tarafından işletilmesine izin verilinceye kadar sürdüreceklerini ifade etti.

diren-iztuzu-haziran.jpeg

 

Kaynak:Haber Kaynağı