İZMİT'TE DUBAİ ŞEYHİ MAHKEME KARARINA UYMADI EYLEM GELİYOR

İZMİT'TE DUBAİ ŞEYHİ MAHKEME KARARINA UYMADI EYLEM GELİYOR

20 Mayıs çarşamba günü liman inşaatı önünde eylem yapıp liman girişine de kilit vuracaklarını söyledi.

KOCAELİ'nin Körfez İlçesi'nde, Dubai Şeyhi El Maktum'a ait olan ve 'Dubai Port' olarak da bilinen Dp World Properties Liman İşletmeleri'nin yaptırdığı, liman ve terminal inşaatının mahkeme kararına rağmen durdurulmadığı ileri sürüldü.

ÇEKÜL VAKFI EYLEM HAZIRLIĞINDA

Kocaeli Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Numan Gülşah, Sivil Toplum Kuruluşlarının önderliğinde 20 Mayıs çarşamba günü liman inşaatı önünde eylem yapıp liman girişine de kilit vuracaklarını söyledi.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLDİ 

Yarımca sahilinde yapımı devam eden 'Dubai Port Limanı ve Yarımca Konteyner Terminali' inşatıyla ilgili çevreciler tarafından açılan dava sonrasında, yargının yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verdiğini belirten sivil toplum kuruluş temsilcileri, buna rağmen çalışmaların devam ettiğini söyledi. Koceli Yüksek Öğrenimliler Derneği (KYÖD) Tesislerinde Kocaeli Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Numan Gülşah, Marmara Sanayici ve İşadamları Derneği (MARSİAD) Genel Başkanı Bahri Odabaş, Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altıok, Kocaeli Barosu adına Tamer Ejderoğlu ve Türk Tabibler Birliği adına Fatih Çağlar'ın katıldığı basın açıklaması yapıldı.

'MAHKEME KARARLARININ UYGULANMASINI İSTİYORUZ'

dha-61a80b0661fa0037265976239f6ce5a4-1-t.jpg

Dubai Port liman ve terminal inşaatı ile ilgili alınan yargı kararlarının uygulanmasını istediklerini söyleyen Kocaeli Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Numan Gülşah, "İzmit Körfezi'nin küresel sermayeye peşkeş çekilmesine engel olmak amacıyla 2009 yılından bu yana sürdürdüğümüz hukuk mücadelesi neticesinde sayısız yürütmeyi durdurma ve iptal kararı almamıza rağmen, kenti yönetenler bir gün olsun yargı kararlarının gereğini yerine getirmemişlerdir. Bizlere 4 Ekim 2014 günü tebliğ edilen mahkeme kararları aradan 8 ay geçmesine rağmen hala uygulanmamaktadır" dedi.

'İNŞAATTAKİ HER TÜRLÜ FALİYETİN MEN EDİLMESİ GEREKİR'

Dubai Port liman ve terminal işletmecilerinin yasa ve hukuk tanımadıklarını söyleyen Gülşah konuşmasına söyle devam etti:

"Dubai Port davasında son olarak Kocaeli İdare Mahkemesince verilen 3.9.2014 gün 2014/969 esas sayılı kararla Dubai Port Limanı tartışmaya yer bırakmayacak şekilde iptal edilmiştir. Konuya ilişkin iptal kararını kaldıracak, yeni bir karar verilinceye kadar Anayasa'nın 138'inci maddesi gereği olarak Dubai Port liman inşaatının durdurulması ve inşaat alanındaki her türlü faaliyetin men edilmesi gerekiyordu."

'LİMAN KAPISINA KİLİT VURACAĞIZ'

Şubat ayı başından itibaren yapılan uyarı ve suç duyurularının dikkate alınmadığını ifade eden Gülşah, "Dubai Port'ta anayasa suçu işlenilmesine devam edilmektedir. Bu kentte yaşanlar, çevreye ve insan sağlığına duyarlı olan sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve siyasi partiler 20 Mayıs Çarşamba günü saat 12.00'de Dubai Port Limanının kapısına kilit vuracağız" dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı