İzmirli'ye Skandal Anket; "Ne Sıklıkla Namaz Kılarsın"

İzmirli'ye Skandal Anket; "Ne Sıklıkla Namaz Kılarsın"

Dini grup ve cemaatler yararlıdır

İzmir'de din anketi

'Ne sıklıkla namaz kılarsın?' 

Elif DEMİRCİ/İZMİR
30.03.2013 15:06



İki Kadın İki Hayat 
 
 
 DİYANET İşleri Başkanlığı’nın istemi üzerine Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir’de 10 haneye girdi ve dini hayatı araştırdı. TÜİK deneklere, "Kendinizi ne kadar dindar hissediyorsunuz?", "Aşağıdaki namazları ne sıklıkla kılarsınız?", "Haftada ortalama kaç vakit namazınızı camide ya da mescitte cemaatle kılarsınız?", "Dışarı çıkarken başınızı örter misiniz?" diye sordu.
 
 
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in, hafta başında İzmir’de din görevlileriyle yaptığı toplantıda kente yeni müftü atanmasını, "İzmir’in farklı bir dindarlığı var. Bu dindarlığın irfan geleneğine ihtiyacı var" yönündeki sözlerine tepkiler sürerken, bir de anket ortaya çıktı. Diyanet İşleri Başkanlığı, bir süre önce TÜİK Genel Müdürlüğü’nden, 'Türkiye’de dini hayat araştırması' yapmasını istedi. TÜİK Genel Müdürlüğü de hazırladığı 70 soruluk anketi, 26 bölge müdürlüğüne gönderdi. TÜİK her araştırmadan önce o konuda araştırma yapılıp yapılmayacağını araştırıyor. İzmir’de de demografik yapısı, eğitimi, gelir düzeyi, yaşı farklı olan 10 haneye 70 soruluk anket yaptırılarak, bu araştırmanın yapılıp yapılmayacağına yönelik rapor hazırlandı. Şubat ayında gerçekleştirilen anketin raporu, Mart ayı başında TÜİK Genel Müdürlüğü’ne teslim edildi. TÜİK’in 26 bölgeden gelecek raporlara göre, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın onayı ile araştırmayı Mayıs ayında Türkiye genelinde yapıp yapmayacağına karar verecek. 70 soruluk anketin ilk soruları arasında cinsiyet, doğum tarihi, eğitim ve medeni durum, çalışıp çalışılmadığı, aylık gelir düzeyi yer aldı. 
 
"NE SIKLIKLA NAMAZ KILARSIN?"
 
Anketin ilginç soruları arasında, "Aşağıdakilerden hangisi Allah’ın varlığı ile ilgili inancınızı en iyi şekilde ifade eder?", "Hangi dine mensupsunuz?", "Hangi mezhebe göre amel edersiniz?", "Dini kaynağınızın bilgisi nedir?", "Din bilgilerinizi nasıl geliştiriyorsunuz?", "Bunun için sizi kim teşvik ediyor?", "Dini nitelikli bir konuyu danışmak istediğinizde hangi kişi ya da kuruma müracaat edersiniz?", "Kendinizi ne kadar dindar hissediyorsunuz?", "Aşağıdaki namazları ne sıklıkla kılarsınız?", "Haftada ortalama kaç vakit namazınızı camide ya da mescitte cemaatle kılarsınız?", "Dışarı çıkarken başınızı örter misiniz?", "Kuran-ı Kerim’i Arapça okumayı biliyor musunuz?", "Kuran-ı Kerim’i Arapça öğrenmek istiyor musunuz?" yer aldı.
 
"EVLENMEDEN ÖNCE FLÖRT, DİNE UYGUN MU?"
 
Ankette, denekten bazı konularda görüşlerini açıklaması istendi. Konular şu şekilde sunuldu:"Günah işlediğimde pişman olurum", "İbadetlerimi yerine getiremediğimde huzursuz olurum", "Misafir ağırlarken bayanlar ve erkeklerin aynı ortamda bulunmamasını tercih ederim", "“Hayatımı dinin emirlerine göre şekillendiririm", "“Evlenmeden önce flört etlenin dinen bir sakıncası yoktur", "Dini grup ve cemaatler yararlıdır", "Herkes dini bir grup ya da cemaate mensup olmalıdır", "Dini grup ve cemaatler yasaklanmalıdır", "Dini grup ve cemaatler desteklenmelidir", "Oy verirken adayın dindar olup olmadığını önemsemem."