İzmir'de Vahim İddia

İzmir'de Vahim İddia

Radyasyonlu atıklar toprağa mı gömüldü?

Radyasyonlu atıklar toprağa mı gömüldü?

Gaziemir'de radyasyonlu atıklar için suç duyurusu


Bahri KARATAŞ/ İZMİR
11.04.2013 
 
 İZMİR’de Nükleer Karşıtı Platform İzmir Bileşenleri, Gaziemir'de kurşun üretip kapanan bir fabrikanın radyasyonlu atıklarını toprağa gömmesine göz yumdukları, halkın sağlığını tehliyete attıkları iddiasıyla İçişleri Bakanlığı, İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve fabrika sahipleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
 
İzmir Adliyesi C Kapısı önünde 15 kişi ile basın açıklaması yapan Platform Sözcüsü Mustafa Çınarlı, Gaziemir'de faaliyette olduğu dönemde kurşun üreten bir fabrikanın radyasyonlu atıklarının depolanması konusunda bugüne kadar kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapılmadığını, 1940 yılından bu yana faaliyet gösteren fabrikanın ne zamandır bu nükleer atıkları depoladığının açıklığa kavuşturulması gerektiğini dile getirdi.
 
Bugün için atıkların radyasyon yaydığı ve toplumda infial yarattığını belirten Çınarlı, “Tartışmalardan ortaya çıkan tek sonuç ise bu atıkların radyoaktif maddeler olduğunun kesinleşmiş olmasıdır. Halk sağlığı için tehdit oluşturan bu atıkların bulunduğu yerden alınması gerekmektedir. Söz konusu adres, yoğun işyeri ve yerleşim merkezlerinin ortasındadır. Bu malzemenin orada tutulmaması gerekmektedir. Buna karşın radyoaktif atıklar hala daha aynı yerde durmakta, üzerine toprak örtülmesi gibi palyatif ve ucuz yöntemlerle deyim yerindeyse “göz önünden' uzaklaştırılmaya çalışılmaktadır” dedi.
 
Çınarlı, atıkların derhal halk sağlığı için zarar vermeyecek bir şekilde bulundukları yerden alınarak, halk için tehlike yaratmayacak bir alana taşınması gerektiğini vurgulayarak, bu işin öncelikle firmanın sorumluluğunda olduğunu, ancak firmanın bugüne kadar hiçbir şey yapmadığını, bu durumda bu görevin yerine getirilmesinin sağlanmasının İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na düştüğünü söyledi.
 
Ayrıca anayasa uyarınca vesayet eden makamlar olarak İzmir Valiliği ve İçişleri Bakanlığı bu konuda işlemin yapılmasını istemek ve emretmek yetkisine sahip olmalarına karşın bu konuda hiçbir şey yapılmadığını belirten Çınarlı, EXPO 2020 yarışına 'herkes için sağlık' temasıyla aday olan İzmir'in tanıtım sürecinin olumsuz etkilenmemesi için İzmir halkından bu konuda sessiz kalınmasının istendiğini söyledi.
 
Basın açıklamasının ardından, platform üyeleri, İçişleri Bakanlığı, İzmir Valisi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, İçişleri Bakanlığı ve firma yetkilileri hakkında suç duyurunda bulundu.
 
İzmir'in Gaziemir ilçesinde, faaliyette olduğu dönemde kurşun üreten bir fabrikanın radyasyonlu atıklarının toprağa gömdüğü iddiaları 2012 Aralık ayında kamuoyunun gündemine gelmişti. İddialar üzerine Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) bölgede ölçümler yapmış, radyasyon seviyelerinin çevrede yaşayan halkın sağlığı için tehdit oluşturmadığı açıklanmıştı.