İZMİR'DE 92 YIL SONRA İLK AYİN

İZMİR'DE 92 YIL SONRA İLK AYİN

Aya Vukla'da 92 yılın ardından gelen ilk ayin.

İzmir'deki tek Rum Ortodoks Kilisesi olan Aya Vukla'da 92 yıl sonra ilk kez ayin yapıldı.

Ayine İzmir'in yanısıra Yunanistan, İngiltere ve Rusya'dan Ortodokslar katıldı.

İzmir'deki restorasyonu tamamlanan Ortodoks Rum kilisesi Aya Vukla'da "Meryem Ana'nın Göğe Yükselişi Bayramı'nın kutlandı.

Ayine Yunanistan'ın yanı sıra İngiltere ve Rusya'dan da Ortodokslar katıldı.

Duaların okunduktan sonra sembolik olarak hazırlanan Meryem Ana'nın mezarı elde taşınarak, kilise etrafında dönüldü.

"Dünya çapında bir pazar günü yaşıyoruz"

İzmir Katolik Kilisesi Başpiskoposu Ruggero Franceschini ile il dışından ve Yunanistan gelen Hristiyanlar da yer aldığı ayini yöneten Papaz Pater Kirillos,  inançların insanları biraraya getirdiğini vurgulayarak "Tanrı vatandaşı cennet için yarattı, yeter ki Tanrı'yı sevsinler. Biz barışçıl insanlarız. Bu ülkenin demokrasisine, cumhuriyetine saygılıyız. Her bireyin sahip olduğu haklar kapsamında yaşamakdayız " dedi.

Kristos, şöyle devam etti: 

"İnançlar insanları biraraya getirmeli. İzmir'deki Rumlar burada toplandık. Aramızda İlgiltere, Rusya ve Gürcistan'dan gelenler de var. Burada Meryem Ana Bayramı'nı kutluyoruz. Dünya çapına bir pazar yaşıyoruz. 92 yıl sonra ilk kez İzmir'de Hıristiyan Aziz Vukolas mezarının olduğu yerdeyiz."

Ayinin ardından kiliseyi restore ettirdiği için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na şükran plaketi verildi. 

Son ayin 1922'de

Basmane'de 128 yıl önce yapılan Aya Vukla Kilisesi'nde 1922 yılından bu yana ayin yapılmadı. Kilise, o yıl mübadele ile Rumlar'ın İzmir'den ayrılmasıyla boş kaldı.  İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin restore ettirdiği kilisede duvar ve sütunlar ile tavan da orijinaline uygun restoratörler tarafından yeniden boyayla çizildi.Tarihi kilisedeki çalışmalarda boya tabakalarının altında gizli kalmış Hazreti İsa figürü, altın ağızlı Aziz Yuhanna ile melekler Mikail ve Cebrail'i simgeleyen duvar resimleri ortaya çıktı.

Kaynak:Haber Kaynağı